15 billekar: Gör resan roligare med lekar i bilen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att resa med barn kan vara en utmaning, men med rätt förberedelser och aktiviteter kan resan bli en upplevelse i sig. En av de bästa sätten att hålla barnen underhållna och göra resan angenäm är att spela billekar.

Dessa lekar i bilen har länge varit favoriter för att fördriva tiden och skapa positiva minnen. På denna sida kommer du att upptäcka de mest populära och engagerande billekarna som kommer att göra din nästa resa oförglömlig.

Lekar för bilresan

 1. “Jag ser…”
  Låt barnens fantasi flöda när de väljer något de ser och ger ledtrådar till andra i bilen som ska gissa vad det är för något.
 2. Alfabetspelet
  Perfekt för att öva bokstäver. Hitta bokstäverna i alfabetet i ordning genom att observera omgivningen. Hitta objekt utanför bilen som börjar med varje bokstav i alfabetet, i ordning. Till exempel, “A” för “And”, “B” för “Bil” och så vidare.
 3. Bilbingo
  Innan du börjar behöver du bingo-kort. Dessa kan du antingen köpa färdiga i leksaksbutiker eller skriva ut från nätet. Om du gör dina egna kort, dela in ett papper i ett rutnät, t.ex. 5×5 rutor. I varje ruta skriver eller ritar du något som kan ses längs vägen. Detta kan vara allt från generella saker som “röd bil” eller “lastbil med släp” till mer specifika objekt som “ko”, “vägskylt till en campingplats”, “järnvägsövergång” eller “sjö”. Deltagarna får var sitt bingo-kort och något att markera med, t.ex. en penna eller krita. När någon ser något på sitt kort utropar personen det och markerar rutan. Den första som får bingo enligt de förutbestämda reglerna vinner. Ni kan sedan rensa brickorna och starta en ny omgång.
 4. Räkna bilar
  Välj en färg och räkna hur många bilar ni ser av den färgen.
 5. Sångkedja
  Den första personen börjar med att sjunga en rad från en valfri sång. Det kan vara början av sången, refrängen eller någon annan del. När den första personen har sjungit klart tar nästa person de sista ett eller två orden från den raden och startar en ny sång med dem. Om någon inte kan komma på en ny sång med de givna orden inom en viss tid (t.ex. 10 sekunder), går turen vidare till nästa person.
 6. Nummerplåtspelet
  Försök bilda ord eller meningar med bokstäverna på bilarnas nummerplåtar.
 7. 20 frågor
  En person tänker på något, och de andra får ställa upp till 20 ja- eller nej-frågor för att försöka lista ut vad det är.
 8. Historieberättelse
  Varje person bidrar med en mening till en gemensam berättelse.
 9. Vem bor där?
  Gissa vem som bor i de hus ni passerar.
 10. Kartspårning
  Låt barnen följa med på kartan och identifiera platser ni passerar.
 11. Ordassociering
  En person säger ett ord, och nästa person måste säga ett ord som på något sätt är associerat med det föregående ordet.
 12. Bilmärkes-spelet
  Tävla om vem som kan identifiera flest bilmärken på vägen.
 13. Ljudgissning
  En person gör ett ljud eller imiterar ett djur, och de andra ska gissa vad det är.
 14. Berätta en historia
  En person börjar en historia med en mening, och sedan bygger varje person på historien med ytterligare en mening i tur och ordning.
 15. Djur-spelet
  En person tänker på ett djur, och de andra ställer ja- eller nej-frågor för att försöka gissa vilket djur det är.

Överraskande fakta om billekar

Visste du att den äldsta kända billeken daterar tillbaka till 1950-talet, då de första bil-bingo spelen började säljas runtom i USA för att göra bilresandet roligare.

Källa: Schylling.com

Avslutningsvis

Oavsett om du är på en kort resa till mormor eller en långväga semester, är billekar det perfekta sättet att hålla barnen engagerade och göra resan minnesvärd. Hoppas att denna lista på lekar i bilen kommer att vara till stor hjälp på din nästa resa!