Bästa cykelvagnen 2024 – Var aktiv med barnen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra cykelvagn kan underlätta massor i vardagen. Att enkelt ta cykeln och cykelvagnen på utflykten, ärenden eller till förskolan och kunna lämna bilen hemma är väldigt skönt! Vi har haft några olika modeller genom åren och valde att testa årets utbud för att se vilken som är den bästa cykelvagnen idag.

Bästa cykelvagnen 2020

Vi har som sagt haft några olika modeller, både av billigare slag samt lite dyrare. Men detta var när våra äldre barn var små, och sedan dess har det hänt massor på marknaden för cykelvagnar. Idag finns det modeller man kan ha redan små spädbarn i med ett speciellt inlägg, samt ryggstöd som går att fälla för sovstunderna. Vi har också tagit reda på vilken cykelsits som är bäst.

Hur utsåg vi den bästa cykelvagnen?

Vi satte oss ned och började titta på vilka modeller som var mest populära och gick igenom hur recensionerna på nätet såg ut. Sedan kollade vi vilka familjer i vår bekantskap som hade cykelvagnar och om det var någon av de populärare modellerna. Efter det så åkte vi runt bland några affärer i vår hemstad för att se hur barnen satt. Detta gav oss en bra sammanfattad bild över utbudet och vad vi själva letade efter. Vi slog till på vinnaren i vårat test och är fortfarande supernöjda och ser fram emot en sommar med massor av utflykter.

Resultat

Vi utsåg tre vinnare, en i varje prisklass. I prisklassen Premium så vann Hamax Outback, en väldigt bra och lyxig vagn där allt vi sökte fanns. I Mellan så vann Thule Chariot Cougar 2, en bra cykelvagn som har det du behöver. Sist men inte minst så vann också North 13.5 Roadster vårat test i Budget, där du får en stadig och säker cykelvagn för ett bra pris!

Hundkärra till cykel

En hundkärra till cykeln är en perfekt lösning för aktiva familjer. För de fyrbenta vännerna finns det ett brett utbud av hundvagnar och cykelkärror som gör det möjligt att ta med din hund på cykeläventyr. Oavsett om du letar efter en hundkärra till cykel, en cykelkärra för hund, eller en cykelvagn för hund, har Hundguiden.com tipsen och rekommendationerna för dig. Hitta den cykelvagn för hund som passar er familj och utforska de bästa alternativen för att njuta av tid tillsammans med din hund.

Bästa cykelvagnen – Våra tre vinnare:

Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

En riktigt genomtänkt, smygg och smart cykelvagn från hamax! En klar vinnare i testet årets bästa cykelvagn. Lyxmodell, men väl värd sina pengar!

Fördelar

 • Reflexhjul
 • Stor
 • Insektsnät och UV-skydd ingår
 • Bra ventilation
 • Smidig
 • Höj- och sänkbart handta

Nackdelar

 • Dragkedjan kan "gå för långt"

Användning

Cykelvagnen Hamax Outback är en riktigt smidig och funktionell cykelvagn för den aktiva familjen. Den går att använda på tre olika sätt: Som en klassisk cykelvagn, som en barnvagn eller som en joggingvagn (dock säljs just joggingkitet separat). Själva bytet mellan de olika varianterna sker superenkelt och du ser dessutom att den är rätt monterad genom några gröna indikatorer. Oavsett hur du valt att använda denna vagn så är den väldigt lättstyrd med 20-tums luftfyllda bakhjul.

Just denna modell är för två barn men genom att ställa om den individuella fjädringen går den utmärkt att använda även till ett barn. Den finns också för bara ett barn och då heter den Hamax Outback ONE. Vi har själva haft just denna modellen och varit mycket nöjda med den. Perfekt för alla möjliga äventyr, vare sig om vi ska till Furuviksparken eller åka på semester i Goteborg med barnen så är denna vagn med oss.

Barnen får utan några som helst problem plats även med cykelhjälm och vi upplever att alla barn oavsett storlek sitter mycket bekvämt. Modeller efter 2019 kan också luta ryggstödet, vilket gör det hela ännu mer komfortabelt.

Känslan

Hamax Outback är verkligen cykelvagnarnas Rolls Royce och det märks att du funderat på materialvalen. Handtaget har ett skönt foam-material som aldrig blir särskilt kallt att hålla i, inte ens på vintern. Cykelvagnen får också otroligt bra recensioner av användare runt om på nätet.

Den blev testvinnare i norska Foreldre & Barns test 2018 och vi förstår varför.

Fälla ihop Hamax Outback

Outback fälls mycket enkelt ihop, och vi har valt att lägga till en film nedan där vi Hamax visar hur lätt det är. Du kan dessutom ta bort hjulen med ett enkelt klick och detta gör att den blir väldigt kompakt. 

Produktinformation

Längd ryggstöd (cm)65
Maxvikt (kg)40
Höjd (cm)95
Längd (cm)109
Bredd (cm)86
Rekommenderad längd (cm)117
Bredd sits (cm)30
Rekommenderade tillbehörFörvaringsväska
Regnskydd
Justerbart handtagJa
Fällbart ryggstödJa
Höjd hopfälld (cm)30
Längd hopfälld (cm)108
Bredd hopfälld (cm)81
Bakhjul mått (cm)51
Kompatibel med babyskyddNej
Vändbar sitsNej
HjultypLuft
Vikt (kg)20
Totalt betyg:
3.9
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

North 13.5 Roadster är ett perfekt instegsval. Den har det du behöver, men är kanske inte riktigt lika hållbar i längden.

Fördelar

 • Bra pris
 • Rymlig
 • Bra reflexer
 • Fotbroms

Nackdelar

 • Inte justerbart handtag

Användning

Detta är en cykelvagn från North 13.5 som vi faktiskt ägde en period. Den fyllde det syfte vi hade, att göra till och från förskolan där vi låste fast den. 

Det är en praktisk och ganska enkel cykelvagn. Den har plats för ett eller två barn och kan även användas som promenadvagn när cykeln inte är med. Det följer med ett cykelset och ett stödhjul men om du vill kunna promenera en längre sträcka så rekommenderar vi att du köper till promenadhjulet som finns att köpa.

Vagnen är byggd på aluminiumprofiler och är därför väldigt stadig. Trots att den har en maxvikt på 40kg så hade vi vid tillfällen över 60kg (större barn) utan att den klappade ihop. Detta är dock inget vi rekommenderar. 

Även denna cykelvagn har 20-tums luftfyllda hjul och reflexer runt om. Denna har dock en fotbroms som vi faktiskt gillar och tycker det är synd att inte fler har.

Med Roadster åker barnen tryggt och bekvämt. Säkerhetsselarna har vaddering och känns sköna för barnen. Säkerhetsselarna kan också flyttas till mitten om bara ett barn ska åka i vagnen för att få en bra jämnvikt/tyngdpunkt.

Känslan

North 13.5 Roadster känns som en cykelvagn i budgetmodell bör kännas. Den är stadig och har gott om utrymme för barnen. Ingen extra extravagans är nedlagd på materialvalen och den är därför kanske inte den skönaste i testet för barnen. Dock sitter dom bra och säkert och det är ändå det viktigaste!

Fälla ihop North 13.5 Roadster

North 13.5 Roadster fälls inte lika enkelt ihop som några andra modeller i testet men den blir lika platt och tar ungefär lika mycket utrymme. Tar du bort hjulen på sidorna så blir det dessutom enklare att förvara på resan. 

Produktinformation

Maxvikt (kg)40
Djup (cm)81
Höjd (cm)108
Övriga måttMått hopfälld utan hjul: H17 x B67 x D78 cm
Mått hopfälld med hjul: H42 x B67 x D78 cm
Mått uppfälld: H108 x B79 x D81 cm
Sits och rygg: H54 x D24 (för 2 barn)
Maxvikt per sits: 18 kg
Maxvikt varukorg: 4 kg
Bredd (cm)79
Avtagbar klädselNej
Justerbart handtagNej
Fällbart ryggstödNej
Höjd hopfälld (cm)42
Längd hopfälld (cm)78
Bredd hopfälld (cm)67
Antal hjul3
HjultypLuft
EVA
TvättrådTorka med fuktig trasa
Vikt (kg)13
Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Thule Chariot Cougar 2 är en utmärkt cykelvagn i mellanklassen. Den har precis allt man behöver och bör leta efter när man vill köpa en cykelvagn. Den här cykelvagnen har vunnit flera andra stora tester. Vi älskar denna cykelvagn och använder den överallt, till parken, på löpningen eller till förskolan.

Vi har försökt skriva ner våra tankar kring Cougar 2 nedan, och uppskattar ni vår recension så får ni gärna använda våra länkar vid köpet.

Fördelar

 • Skön
 • Smidig att köra
 • Massor av tillbehör och möjligheter
 • Tonade fönster med solskydd
 • Parkeringsbroms
 • Bra reflexer

Nackdelar

 • Blir rätt dyr om man vill köpa alla tillbehör

Användning

Thule Chariot Cougar 2 är en cykelvagn som finns i massor av olika modeller. Den har olika tillbehör för olika tillfällen och detta ger en total frihet att använda vagnen som du behöver. Det märks snabbt att detta är en mer påkostad och designad modell. Med en justerbar fjädring så får du en väldigt mjuk och fin gång. 

Istället för många andra cykelvagnar med ett hjul  i fram vid promenader så har denna två, ett i varje hörn. Detta ger en mycket bra styrning och den är oerhört lättstyrd. 

Vi har dessutom provat att springa en hel del med denna och trots att vi hade två barn i så var det inga som helst problem.

Handtaget går att justera efter den vuxnes längd och den här cykelvagnen hade också det som vi letat efter i flera andra cykelvagnar, förvaring för tillbehören som vi inte använder för stunden. Detta gör att du enkelt kan cykla med den och sedan växla om till promenadhjul i lekparken eller djurparken. 

Det finns plats för två barn, med fempunktsselar och det går även att göra om den för att användas av ett barn i mitten istället. Cougar 2 väger också bara 12,7 kilo och har en bra maxvikt på 45 kilo. 

Tillbehör som finns är bland annat: 

 • Promenadkit
 • Joggingkit
 • Skidkit
 • Spädbarnsinlägg

Vagnen kostar en del, men den håller historiskt också ett väldigt bra andrahandsvärde. På så sätt så blir inte kostnaden lika stor sett över hela livscykeln.

Känslan

Vi gillar verkligen hur Thule Chariot Cougar 2 är utformad. Den har ett aerodynamiskt utseende och den är utvecklad för att sportas med. Den har massor av smarta funktioner och är verkligen påkostad, vi förstår varför den kostar lite mer än andra och det kommer du också att förstå. 

Fälla ihop Thule Chariot Cougar 2

Cykelvagnen fälls ihop enkelt och blir mycket platt. Eftersom den har fack för tillbehören så kan man enkelt även ha med sig dessa. 

Vår äldsta son förstod enkelt hur den skulle fällas ihop och även han blev förvånad över hur liten plats den tar ihopfälld.

Produktinformation

Maxvikt (kg)45
Höjd (cm)107
Längd (cm)118
Bredd (cm)80
Avtagbar klädselNej
Rekommenderade tillbehörRegnskydd
Justerbart handtagJa
Fällbart ryggstödNej
Höjd hopfälld (cm)28
Längd hopfälld (cm)107
Bredd hopfälld (cm)80
Kompatibel med babyskyddNej
Vändbar sitsNej
HjultypLuft

Övriga cykelvagnar vi har testat:

Totalt betyg:
4
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Hamax Traveller är en lätt cykelvagn med en bra prislapp. Helt klart ett prisvärt budgetval.

Fördelar

 • Rymliga förvaringsutrymmen
 • Parkeringsbroms
 • Bra pris
 • Mesh och UV-skydd ingår

Nackdelar

 • Något plastigt promenadhjul

Användning

Hamax Traveller är en klok budgetmodell som har en del bra funktioner. Den är lätt vagn på nästan 13 kilo som är relativt lättstyrd. Den påminner mycket om North 13.5 Roadster i designen och modellen. 

Den har bra dragkedjor och ett bra meshtyg på sidorna och framåt som hindrar insekter men släpper igenom luften. Traveller har två stycken trepunktsbälten för barnen som du enkelt lossar på med en hand. 

Med cykelvagnen följer promenadhjul och cykelstång. Cykelstången fälls sedan in under vagnen när man använder sig av cykelvagnen på promenaden. Även denna modell har en fotbroms, som vi gillar. Traveller har reflexer framtill och integrerade i hjulen. Förvaring finns bakom ryggstödet och det rymmer förvånansvärt mycket.

Känslan

Hamax Traveller är en skön cykelvagn till ett rimligt pris. Vi gillar hur den känns invändigt. Dock märks det många gånger att denna vagn är lite mer åt budgethållet. Men det sagt så behöver det heller inte vara en nackdel. Vissa känner nog att man inte vill lägga nära 10 000kr på en cykelvagn och då kan denna vagn vara ett bra alternativ!

Fälla ihop Hamax Traveller

Även denna vagn fälls ihop med samma princip som övriga. Det bästa du kan göra för att låta den ta så liten plats som möjligt är att ta bort de stora bakhjulen. 

Hamax Traveller Produktinformation

Maxvikt (kg)45
Höjd (cm)95
Längd (cm)101,5
Bredd (cm)78,5
FramhjulSvängbara utan lås
HjultypLuft
Vikt (kg)12,8
Totalt betyg:
4.1
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Thule Coaster XT cykelvagn är mycket cykelvagn för pengarna. Ett väldigt bra alternativ i mellan-klassen. Har allt du behöver utan det lilla extra.

Fördelar

 • Bra reflexer
 • Smidig att framföra
 • Både cykelkit och promenadkit medföljer
 • Rymlig

Nackdelar

 • Hårdare botten
 • Bromsen är inte helt optimalt placerad

Användning

Detta är en riktigt prisvärd modell från Thule. Vi upplever den som lättstyrd och relativt enkel att fälla upp och ihop. Den svänger lätt med promenadkitet och trots två barn så känns den inte så tung. Två barn får enkelt plats och sitter fast med ett fempunktsbälte var. Du kan också använda denna för ett barn med några enklare ingrepp på bältet.

Handtaget går att justera i höjd och detta sker enkelt med ett knapptryck på vardera sida, klassiskt för just handtag på cykelvagnar och barnvagnar. 

Att byta från promenadkit till cykelkit går väldigt enkelt och snabbt. Vi har flera gånger valt att ta våra cykelvagnar med oss på resor till parker etc och då kan det vara smidigt att ha med promenadhjulet. Tyvärr hittar vi ingen bra plats för hjulet att lägga annat än inne med barnen (inte optimalt såklart).

Känslan

Thule Coaster XT känns genomtänkt och tillräcklig. Vi gillar modellen och anser att detta är väldigt mycket cykelvagn för pengarna. Men hur känns den att köra och använda då? Jo faktiskt mycket bra. Den är lättstyrd, har bra ventilation och känns stadig. Att den dessutom kommer från Thule får oss att känna trygghet även i kvaliteten. 

Fälla ihop Thule Coaster XT

Cykelvagnen fälls ihop enkelt och tar inte så mycket plats. Genom att vika ner handtaget så sparar du mycket plats. Vill du få en ännu enklare förvaring i bilen så tar du bort de stora luftfyllda hjulen på coaster xt med ett enkelt drag i ett fäste per hjul.

Visst finns det cykelvagnar som tar ännu mindre plats, och som väger mindre. Men vi anser att den är tillräckligt liten i nedfällt läge. 

Produktinformation

Typ:Cykelvagn.
Vikt:12 kg.
Mått hopfälld (hjul av):
Mått hopfälld:H28 x B77 x L94 cm.
Mått uppfälld:L137 x B77 x H103 cm (med handtag).
Sits och rygg:
Åldersrekommendation:ca 0,5–3 år (Från nyfödd med Thules Infant Sling).
Max belastning:Totalt 22 kg i sätena + 23 kg i förvaring.
Hjultyp:Luftfyllda bak, plast fram.
Fronthjul:Svängbart.
Antal hjul:2/3.
Justerbart handtag:Ja.
Vändbar sits:Nej.
Fällbar sits:Nej.
Medföljande tillbehör:Cykelkit, promenadkit.
Passande tillbehör:Flaskhållare, foder, lås m.m.
Travelsystem möjligt:Nej.
Garantier:1 år.
Avtagbar klädsel:
Tvättbar klädsel:Torka med fuktad trasa.

Frågor och svar om cykelvagnar:

🚴‍♂️ Hur länge kan man använda en cykelvagn?

Alla cykelvagnar i vårat test har olika maxvikter, men generellt är det kring 45 kilo i maxvikt för två barn. Den går dock ofta att använda längre om du bara har ett barn i som väger mer, men då ska du tänka på att vagnen kan bli snedlastad om barnet inte sitter i mitten. Oavsett vad så brukar barn gärna cykla själv från cirka 4-5 år men cykelvagnen kan vara ett bra komplement att ta med när (inte om) barnet blir trött.

🚴‍♂️ När kan man börja använda cykelvagn?

En del cykelvagnar i detta test har tillbehör du kan köpa för att placera ett spädbarn i vagnen. Dessa kallas ofta för “sling” eller liknande. I övrigt skulle vi rekommendera att använda sunt förnuft men riktmärket är korta stunder i cykelvagn när barnet kan sitta själv i exempelvis en matstol.

🚴‍♂️ Vilken cykel till cykelvagn?

De allra flesta cyklar går att använda till en cykelvagn. Vi har använt elcyklar, mountainbikes och damsnurror. Det kan vara lite olika montering för att få fast snabbfästet men ofta går det bra att lösa oavsett cykel. Vi rekommenderar att köpa flera snabbfästen för just din modell för att kunna byta cykel och kanske även byta vuxen en stund.

🚴‍♂️ Hur fäster man cykelvagnen?

För att fästa cykelvagnen på cykeln så följer det med ofta ett fäste till bakhjulet. Denna monteras i bakhjulets centrum, och sitter sedan kvar där även om cykelvagnen inte sitter monterad. Du tar oftast loss vagnen enkelt med en sprint.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!