Bästa familjetältet för campingen – Bäst i test 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett familjetält öppnar upp för att kunna ha fantastiska upplevelser tillsammans. Oavsett om det är ute i den egna trädgården, på campingen eller en vandring i fjällen kommer det att skapa minnen ni ser tillbaka på. Hitta därför ett stabilt tält som hela familjen får plats i utan problem.

Att hitta ett tält som passar alla är mer eller mindre omöjligt. Alla familjer har olika behov och önskemål. Det finns otroligt många bra familjetält idag, med flera sovrum, med luftkanaler istället för tältpinnar etc. Det vi har försökt att göra här är att se på vad vi själva letat efter när vi försökt hitta det bästa familjetältet.

Lite längre ner har vi svar på vanliga frågor samt en förklaring på hur vi genomförde testet, baserat på recensioner och olika test. Vi valde ut tre olika vinnare, ett bästa val, ett budget samt ett premiumtält. 

Därför har vi valt ut följande som topp tre:

1. Bästa valet av familjetält (Bäst i test): Primus Bifrost Y6 Bäst i test: Primus Bifrost Y6

Trots att formen är som ett Y blir det en självklar vinnare. Låg vikt, stora gemensamma ytor och sovplats för upp till sex personer. Här är det lätt att trivas utan att man behöver lägga ut allt för mycket pengar på ett tält!

2. Bästa budgetvalet av familjetält: Artic Tern, Family Camp 5p Arctic Tern Family Camp 5p

Prisvärt, slitstarkt och rymligt för hela familjen. Här finns det ingen risk att väta tar sig in från golvet och det är full ståhöjd invändigt. Bjuder på både två sovrum och ett utrymme för matbord och stolar!

3. Bästa Premiumvalet av familjetält: Outwell, Montana 6P Vinnare premium: Outwell - Montana 6P

Det här är lyxmodellen bland tält. Här kommer det inte fattas någonting för familjen tack vare fantastisk ventilation, många smarta lösningar runt förvaring och upphängning av lyktor. Njut av stora ytor och ett otroligt slitstarkt tält.

Köpa campingtält?

Har du tankar och funderingar på att köpa campingtält för ditt nästa äventyr? Surfa då in till Tältvärlden och bläddra bland högkvalitativa, tåliga och proffsiga campingtält. Här hittar du tält i olika storlekar och prisklasser, som håller för att tänkbara äventyr, resor och utflykter. Tältvärlden erbjuder allt från stora familjetält till preumiumtält som adderar lyx till din campingtripp.

Köpa eventtält

Tält finns inte endast till för camping. Skapa minnesvärda evenemang med anpassade eventtält med tryck! Hos Anderzson.se hittar du ett brett utbud av tält för olika ändamål och budgetar. Med deras personliga och snabba service är det enkelt att hitta det perfekta reklamtältet, eventtältet eller specialtältet som garanterar maximal exponering till rätt pris.

Stort test – 8 testade familjetält för campingen

Genomgående har samtliga tält i vår artikel varit med i andra olika test och recensioner. Vi valde att gå igenom åtta tält vi tycker möter de krav vi själva har när vi tittar på att köpa årets bästa familjetält. Finns det något tält vi bör titta närmare på? Eller rent av något som ska bort? Lämna gärna en kommentar längst! Nedan listar vi våra tre vinnare i tre olika prisklasser.

Bästa familjetältet “Bäst i test”: Primus Bifrost Y6

👍 Fördelar 

 • Rymmer 6 personer
 • Separata sovrum

👎 Nackdelar

 • Annorlunda utformning

Tältet Bifrost Y6 har en liknande design som namnet avslöjar, som ett Y. Det tilltalar inte alla samtidigt som andra verkligen älskar den designen. Som två ben sträcker sig sovrummen ut på var sida, här kan totalt sex personer sova, tre i varje sovrum. Dessa ben sitter ihop med en stor kupol som inte har mindre än tre meter i diameter som yta. Här är det gemensamt utrymme där alla kan umgås och ha det trevligt.

Kupolen har inte mindre än tre öppningar varav en av dessa finns möjlighet att spänna upp själva dörren på så att man får en liten uteplats med extra tak om man så önskar. Eftersom det finns så många möjligheter att helt öppna upp innebär det också att det finns bra möjligheter till ventilation som går genom hela tältet.

Tillverkaren Bifrost har funnits på marknaden sedan slutet av 1800-talet och tillverkar produkter som är väldigt hållbar. Det är därför som tältet kommer tillsammans med rejäla stormlinor och tältduken har en vattenpelare på 3000 mm och golvet i tältet har en vattenpelare på 7000 mm. Här går det med andra ord att sova sig igenom både stormiga nätter och regniga dagar om så önskas utan att bli blöt eller beröras av vinden.

Trots sin utformning är tältet förvånansvärt lätt att resa upp. Att vikten inte ligger på mer än 12 kg gör det dessutom extra lämpligt att ha med sig om man kommer att förflytta sig ibland med tanke på att konkurrerande tält kan väga det dubbla utan problem. Fungerar lika bra att ha med sig i bilen eller båten eftersom att det tar väldigt lite plats när det är ihoppackat i den väska som medföljer. Ett trevligt tält som gör det enkelt för familjen att umgås på de stora och gemensamma ytor som finns. Laga mat, umgås och skapa minnen tillsammans.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Bästa familjetältet budget: Artic Tern - Family Camp 5p

👍 Fördelar 

 • Full ståhöjd
 • Förstärkt golv som är helt vattentätt

👎 Nackdelar

 • Väger mycket

Det här tältet är genast inbjudande tack vare att de två rymliga sovrum och full ståhöjd också för vuxna. De två sovrummen skiljs åt med en tunn skiljevägg och utanför sovrummen finns det ändå utan problem utrymme för bord och stolar. Här kan familjen utan problem både sova och umgås också under lite längre perioder tack vare att barnen kan ha ett eget sovrum. Tältet är väldigt slitstarkt och kommer tåla användning under lång tid.

Att Artic Tern är en Skandinavisk tillverkare som vet vad som krävs i vårt klimat märks väldigt snabbt på tältet. Tältet är förstärkt på flertalet ställen för och klara lite tuffare väder. Vattenpelaren på ytterduken har ett värde på 3500 mm. Golvet är extra slitstarkt och självklart helt vattentätt, dessutom med en rejält upphöjd kant för att motstå vatten också en bit upp på själva tältet vilket gör att vattenpelaren här har ett värde på 5000 mm. Storleken på tältet gör att det har en vikt på 18 kg.

Sommartid kan det vara väldigt varmt och då är det skönt att tältet har väldigt bra ventilation. Ingången till tältet är rejält tilltagen och på tältet finns det stora fönster som gör att det kommer in mycket ljus och skapar en luftig atmosfär. Själva modellen på tältet är ett tunneltält och det har behandlats extra mot UV ljus för att motstå solens starka strålar.

Tältet i sig är lätt att både montera upp och ned och har både förstärkta stångkanaler och glasfiberstänger. Det är hållbara dragkedjor på tältet och inbyggda reflexer för så bra synlighet som möjligt liksom smarta färstanordningar. Family Camp 5p är ett tält som rymmer hela familjen, håller den torr under busväder och har skön ventilation under heta dagar. Passar bra för längre utflykter tack vare att det är så rymligt för upp fem personer.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Bästa familjetältet premium: Outwell - Montana 6P

👍 Fördelar 

 • Mycket utrymme
 • Bra förvaring

👎 Nackdelar

 • Priset

Det här är ett riktigt lyxigt tält där familjen kan trivas utan att känna att man lever väldigt tätt inpå varandra. Inuti tältet är det full ståhöjd för både stora som små så länge ni inte är längre än 2,05 m. I ena änden av tältet finns två stora sovrum där tre personer kan sova tillsammans och sovrummen skiljs åt av en tunn vägg i mitten. I övrigt har tältet en mängd olika smarta funktioner att erbjuda.

Vad sägs som en snabb och tyst innerdörr som har magnetstängning och stora tonade fönster som har inbyggda gardiner med blixtlås? Aldrig har det varit enklare att få det mörkt i tältet eller bara skydda från insyn. Taket på tältet har en sådan färg att det invändigt i övrigt blir väldigt ljusa och varma toner och skapar en hög trivsel.

På sidan av tältet finns det exempelvis smarta krokar som klarar av lyktor och liknande saker på upp till 1,5 kg. Invändigt i tältet finns det flera nätfickor som gör det enkelt att förvara småsaker på både ett praktiskt och säkert sätt. Tältet i sig har en ny teknologi som heter Rear Ventilation system som kan erbjuda flera flexibla lösningar för att reglera både ventilation och temperatur i tältet. Tältet har förstärkningar runt om på alla ställen som kan vara extra utsatt för slitage och liknande. Ytterduken garanterar att stå emot regn då vattenpelaren är på 6000 mm.

Montana 6P kan beskrivas som tältet som har allt. Det enda man egentligen kan tycka är negativt är priset, vilket går att ha förståelse för, och vikten. Totalvikten på tältet hamnar på inte mindre än 36,5 kg. Inte ett tält man lätt tar med sig för en vandring i fjällen med andra ord, men det är också vad som utmärker tillverkaren Outwell. De tillverkar tåliga produkter som lämpar sig för den traditionella campingen och inte långa vandringar.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Övriga favoriter av familjetält

Kanske inget av våra tre utvalda vinnare passar er i smaken? Då har vi ytterligare fem recenserade tält nedan. Vi lägger stor vikt i vad läsarna tycker, så har ni inspel så får ni gärna komma med tips och råd i kommentarsfältet nedan.

Coleman - Mackenzie Blackout 6

👍 Fördelar 

 • Bra kvalitet
 • Stora ytor
 • Marknadens bästa mörkläggning i sovrummet(!)
 • Separata ytor

👎 Nackdelar

 • Inte full ståhöjd i sovdelen

Coleman är ett företag som producerat campingprodukter sedan 1901 vilket märks på de produkter som de idag säljer. De har lång erfarenhet och tältet Mackenzie är inget som lämnar någon besviken. Totalt bjuder tältet in sex personer att på på ingen mindre yta än 18,9 m2. Här finns två sovrum och en stor boyta i mitten som har full ståhöjd och det med lätthet får plats ett bord och stolar att äta vid. I mittendelen går det att ta bort dörrarna helt på båda sidor så att det går att gå rakt igenom förutom extra ljusinsläpp. Eftersom att tältet går och öppna upp så mycket innebär det dessutom riktigt bra ventilation som gör det enkelt att vädra ut också sovrummen.

Tältet ger en väldigt rymlig och härlig känsla tack vare de panoramafönster som finns. Njut av vackra vyer och slipp känslan av att vara instängd på ett litet och trångt utrymme. Till panoramafönstren finns lock att sätta för. De stänger ute både nyfikna blickar och eventuellt ljus när det är dags att sova. Tältet utmärker sig med att vara väldigt lätt att sätta upp. Låt hela familjen vara med och resa upp det, övriga gäster på campingen kommer inte ha en chans att hinna med i ert tempo.

Sömmarna på tältet är tejpade och har en vattenpelare på 4500 mm. Tyget innehåller brandskyddsmedel och håller sina gäster torra från vädrets makter. Totalvikten på tältet ligger på 35,5 kg och en rejäl bärväska ingår vid köpet. Sovrummen i tältet är uppdelade så att ett är anpassat för två personer och ett för fyra personer. I varje ände av tältet finns ett sovrum, ett litet mindre och ett större. Vad passar bättre än ett eget sovrum för föräldrarna och ett för barnen att sova i?

Dessa sovrum är också mycket mörkare än många andra tält då denna "blackout" serie har marknadens bästa mörkläggning av sovrum i ett familjetält.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Outwell - Nevada 5p

👍 Fördelar 

 • Stora ytor
 • Lätt att resa

👎 Nackdelar

 • Ganska tungt

Den som är ute efter ett rymligt tält för maximalt fem personer kan titta på Nevada från tillverkaren Outwell. Det har nämligen två master sovrum och erbjuder i övrigt en stor yta att leva och bo på. Tältet har full ståhöjd tack vare branta väggar som ger maximalt utrymme på insidan. Skulle det vara regn och vind under tiden man använder tältet är inte det något problem. Vattenpelaren på ytterduken är på 6000 mm och sidodörren är regnsäker och skyddar mot regn också i stark vind.

Nevada 5p tältet har en teknologi som heter Floating Guyline System vilket innebär att det är väldigt lätt att sätta upp, det varnar för risken att snubbla och gör det mycket lättare att justera spänningen. Det här tältet kan familjen sätta upp tillsammans utan några större problem, även om det kan vara bra och öva någon gång innan man kommer till campingen. Vid resning av tältet finns ett system med färgkodning som gör att också den oerfarne camparen ska kunna resa upp tältet relativt snabbt och enkelt.

När tältet inte används förvaras det i den medföljande säcken som har hjul för att så enkelt som möjligt kunna ta med tältet till olika platser. I tältet finns det många möjligheter att förvara också små saker tack vare de smarta nätfickor som finns. Det är också lätt att hänga upp exempelvis solcellslyktor på utsidan av tältet i de krokar som finns. Alla fönster har uppfällbara gardiner vilka erbjuder insynsskydd som kan vara skönt att ha.

Yttertältet har helt täta sömmar och en vattenpelare på 6000 mm vilket gör att vatten inte tar sig in i tältet även under de tuffaste väderförhållanden. I det här tältet kan hela familjen ha trevliga stunder under många dagar tillsammans. Utrymmet där det inte är sovplatser kan användas till förvaring, matplats eller precis vad man vill. Det är helt enkelt ett tält med många möjligheter.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Outwell - Lakeville 7sa

👍 Fördelar 

 • Rymmer upp till sju personer
 • Stora fönster
 • Smart dörröppning

👎 Nackdelar

 • Priset

Den som letar efter ett tält för många personer som har allt behöver inte leta längre, Lakeville 7sa är ett lyxigt tält som rymmer upp till sju personer. Det här passar den riktigt stora familjen eller bara de som verkligen vill ha mycket utrymme då de ger sig ut för att campa tillsammans. Tältet har inte mindre än tre separata sovrum vilket kan vara skönt för de som vill ha lite eget utrymme.

Vikten på tältet ligger på 43,9 kg tack vare dess storlek. Här är det full ståhöjd i hela tältet och längden utvändigt är hela 7,8 m! Förutom sovrummen finns stora gemensamma ytor vilka bjuder in till både trevliga stunder och mycket förvaring. Tillbringar man mycket tid på en camping är det riktigt skönt att ha utrymme och förvara sina saker på ett så smidigt sätt som möjligt.

Det finns flertalet fönster, ingångar och duken är förstärkt överallt där den är lite extra utsatt. Vattenpelaren på ytterduken ligger på 6000 mm vilket mer än väl räcker för att hålla regnet borta. Trots sin storlek är det enkelt att montera upp tältet tack vare smart teknologi och färgkodning hela vägen. Lakeville 7sa kan också den som aldrig tidigare har monterat upp ett tält lyckas sätta upp.

Förutom det finns ett power air system vilket pumpas upp med luft och innehåller speciella luftkanaler. Dessa luftkanaler ser till att det är perfekt ventilation i tältet hela tiden. När det är dags att montera ner tältet tömmer man enkelt ut luften genom ventiler som är enkel att komma åt. Dörrarna på tältet är utrustade med smart magnetstängning vilket gör att man inte behöver riskera dragkedjor som fastnar eller går sönder under semestern. Både inner- och yttertältet har dessutom speciella kanaler där det går att dra kablar för att slippa ha dessa rakt igenom tältet så att man snubblar över dom. Ett riktigt lyxigt tält för små som stora familjer!

🛒 Bästa priserna vi hittat

Urberg - 6 personer camping tält

👍 Fördelar 

 • Dörrar försedd med myggnät
 • Två helt separata sovrum

👎 Nackdelar

 • Små fönster

Urberg har skapat ett väldigt smart och funktionellt tält som sex personer. I varsin ände av tältet finns ett sovrum där tre personer kan sova tillsammans. Varje sovrum har dessutom helt separat ingång vilket gör att man inte behöver störa varandra om man vaknar tidigt på morgonen eller behöver smita ut och göra sina behov under natten. Att tältet dessutom erbjuder full ståhöjd är ett extra plus i kanten, ingen anledning att bocka sig! Tillverkaren Urberg skänker dessutom 1 % av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation, med andra ord, förutom att familjen får ett tält gör man en god gärning för miljön.

Mitt i tältet är en stor öppen yta där tältduken går att spänna ut för att dessutom få en liten uteplats på tältet. Här är det perfekt att ta av sig skorna innan man går in i sovrummet. Behöver man stänga igen tältet är dörrarna försedd med myggnät vilket gör att man är helt skyddad från insekterna samtidigt som tältet ändå har en god ventilation. Det finns ett antal mindre fönster på tältet som enkelt går att täcka för om man önskar mörklägga vid sömn.

Både golv och ytterduk motstår vatten på ett fantastiskt sätt. Vattenpelaren på ytterduken ligger på 3000 mm och på golvet hela 10 000 mm! Här är det ingen risk att du blir blöt om fötterna med andra ord. När tältet inte används är det enkelt att förvara i den medföljande packpåsen, som när man är ute på vandring och byter plats för övernattning vid flera tillfällen. Vikten på tältet ligger på 11,9 kg vilket är en del, men absolut inte en av de tyngsta i sin kategori. Inbyggt i tältet finns reflexdetaljer vilket gör att tältet blir lättare och upptäcka av andra.

Ett stort tält som erbjuder många möjligheter till variation och uppskattas av många eftersom att sovrummen inte ligger bredvid varandra utan är något separerade.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Outwell - Cloud 5

👍 Fördelar 

 • Låg vikt
 • Kraftiga blixtlås

👎 Nackdelar

 • Ej full ståhöjd

Outwells tält Cloud 5 rymmer som namnet avslöjar sovplats och boyta för totalt fem personer vilket gör att det passar bra för familjer. Modellen på tältet är ett kupoltält och det är kompakt men rymligt på en och samma gång. Eftersom att det är en kompakt modell har det också en lägre vikt än många av de övriga modeller som jämförs i denna artikel, endast 8,7 kg.

Fönsterna på tältet är tonade vilket ger ett insynsskydd samtidigt som det skyddar från UV-strålar. Förutom det ger det en fantastisk möjlighet att titta ut genom fönstret och beundra den vackra vy som kan tänkas att finnas utanför. Tältet har en väl fungerande ventilation som också motverkar att det uppstår kondens på insidan. Tältduken är slitstark och har en vattenpelare på 3000 mm.

Oavsett om det är varmt, blåsigt eller regnar så skyddar tältet från väder och vind. Tack vare sin smarta utformning med snedstag så fördelas vinden jämnt och kommer inte att slita i tältet mer på utsatta ställen. Det finns ett helintegrerat golv på insidan som skyddar både från väta och obehagliga insekter att ta sig in. Här går det att sova riktigt gott utan att oroa sig för otrevliga överraskningar.

Innertältet är förmonterat för att det ska vara så lätt som möjligt att resa upp, vilket märks. På nolltid är stora delar av tältet både upp- och nedpackat. När tältet inte används är det smidigt att förvara i den bärväska som medföljer. Bärväskan har stora och rejäla handtag som gör det smidigt att ha med sig. Samtliga av de blixtlås som finns på tältet är kraftiga och tål att användas också av ivriga barnhänder. Invändigt finns det många små nätfickor som hjälper till att hålla ordning. Förvara mindre föremål här så slipper ni leta eller tappa bort hörlurar till mobiltelefonen exempelvis.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Hur kan du lita på oss?

Vi har campat och rest runt som familj i flera år. Vi har bytt tält allt eftersom att familjen blivit större. Idag har vi ett Outwell tält från 2018 men eftersom vi är en till person i familjen så har vi tittat på att byta ut tältet mot något med ett extra rum för de större barnen. I sökandet, så har vi gjort som vi alltid gör i våra jämförelser. Vi har läst på nätet, talat med säljare och dessutom frågat familjer på de campingar vi besökt vad de söker i ett tält och hur nöjda de är med sitt nuvarande tält.

Vanliga frågor och svar om familjetält

⛺ Vilka tillbehör finns till familjetält?

Det finns ett enormt stort utbud av tillbehör till familjetält. Men något vi själva alltid köper är en modellanpassad matta inne i tältet och ett underlag under tältet.

⛺ Vad är viktigt att tänka på kring köp av familjetält?

Svaret på den frågan är samma svar som vi ger ofta i våra köpguider. Det beror helt på vad tältet ska användas till, vilka tillfällen och hur ni är som familj. Genom att läsa vårat test så skapar det en förståelse efter vad man bör leta efter och tänka på om ni funderar på att köpa ett familjetält.

⛺ Hur gör man med el i ett familjetält?

Vi har oftast en campingplats med el. Det krävs ofta en campingadapter som går att köpa på exempelvis biltema eller Outnorth.se! Med denna kan ni sedan ha grendosor etc i tältet. Ladda telefoner eller ha med er en kylväska med strömförsörjning. Se gärna vårat test av kylväskor här.

⛺Har familjetält flera rum?

Många av familjetälten på marknaden idag har flera rum. De flesta i vår jämförelse ovan har också det. Detta skapar en möjlighet att "komma undan" även om det såklart inte är en total enskildhet så kan det vara skönt att ha sitt eget rum, detta framförallt om ni har större barn.

⛺ Hur stora är familjetält?

Det skiljer mycket, men rent generellt så rekommenderar vi att köpa ett tält med full ståhöjd. Det är detta på de flesta tälten på marknaden idag.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!