Bästa vandringskängor för barn 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kom ut i naturen tillsammans med barnen på bästa sätt. En vandring tillsammans med barnen kan vara en fantastisk stund tillsammans där man skapar härliga minnen. Njut av frisk luft och ha med något gott att äta under dagen. Efter många vandringsleder finns det på flera håll anordnade grillplatser där det fungerar perfekt att göra upp eld och värma på en korv. Ha med både kall och varm dryck som stora som små kan avnjuta efter vägen. Ta en dagstur eller övernatta efter halva vägen i ett vindskydd eller tält. Bästa vandringskängor barn

Har barnet aldrig tidigare varit ute och gått en vandring kan det vara klokt att börja i lagom takt. Gå kortare svängar och gör det till något riktigt spännande. Tävla i att hitta pinnar och löv med vissa former eller andra lekar som fungerar bra ute i naturen. Möjligheten att få dricka i en äkta källa kan bara det vara spännande i sig.

För barnen kan det vara roligt och att riktigt bra utrustning på sig när man går. Sköna kläder som transporterar fukt bra och vandringskängor. Vad är då bäst i test när det kommer till bästa vandringsskor barn? I den här artikeln kommer vi att ta reda på det och presentera tre bra alternativ, den ultimata vinnaren samt den som är bäst i budget- och premiumklassen. Vi rekommenderar att man försöker gå in vandringskängorna i omgångar för att undvika skavsår på de små barn fötterna!

Den vinnande vandringskängan – KEEN Big Kids Targhee Waterproof MidDen vinnande vandringskängan - Big Kids Targhee Waterproof Mid

Transporterar bort oönskad lukt, vattentät och har en snabb och enkel knäppning tack vare elastiska snören som gör att de flesta barn själv kan hantera den. Tillsammans med en stabil sula och ett bra pris är det en bra vandringskänga både att börja med men även för den mer erfarna.

Vinnande premium vandringskängan – Lundhags Tjakke Junior Vinnande premium vandringskängan - Lundhags Tjakke Junior

Lundhags vandringskänga är den absolut dyraste i det här testet, men det är rätt enkelt att förstå varför. Äkta skinn som ger en otroligt mjuk och behaglig känsla på foten, extremt snabbtorkande och trevlig på alla sätt. Det här är den perfekta vandringskängan för den som ofta ger sig ut i skog och mark.

Vinnande budget vandringskängan – Kids Xa Pro 3d Mid Cswp Vinnande budget vandringskängan - SALOMON Kids Xa Pro 3d Mid Cswp

Den absolut billigaste vandringskängan i vårt bäst i test, men ändå en väldigt lätt vandringskänga. När den här sitter på foten är det knappt så att det märks då de är väldigt mjuk. Anpassa hur hårt de ska sitta på foten med kardborren som sitter längst upp på vandringskängorna.

Stort test – 6 testade vandringskängor för barn

Vi har testat ett sex olika kängor iår för att ta reda på vilken känga som är bäst i test. Vi har noggrant valt ut ett antal olika modeller och utfört tester på dem för att du ska kunna vara trygg i att du köper riktigt bra kängor som passar ditt barn. Nedan listar vi tre olika modeller i tre olika prisklasser.

Testvinnare: KEEN Big Kids Targhee Waterproof Mid

 • Vattentät
 • Oönskad odör transporteras bort

En väldigt stadig modell av vandringskänga för barn som motsvarar den vuxna versionen. Den är både vattentät och har ett membran som andas vilket gör att den sitter skönt på foten under hela dagen. Testpanelen upplevde skon som mjuk och väldigt följsam och skulle gärna ge sig ut direkt med den.

Hälen är förstärkt för att ge bästa stöd och komfort oavsett om barnet går på en grusväg eller i skogen där det finns hala rötter. Inbyggt finns en funktion som ska transportera bort oönskad odör i vandringskängorna. Enkel snörning med snören som är elastiska.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Vinnare PREMIUM: Lundhags Tjakke Junior

 • Går högt upp på vristen
 • Riktig snörning för bästa anpassning

Det här är riktigt lyxiga kängor som passar den som vill ha mjuka och sköna kängor. De är gjord i skinn vilket gör att dom är både slitstarka och bekväma på en och samma gång. På insidan av det höga skaftet finns ett extra grepp som stabiliserar upp fotleden, något som testpanelen tyckte var perfekt i besvärlig terräng.

Sulan har inte ett jätte grovt mönster, men det behövs inte eftersom att gummit är så pass mjukt att den ändå är följsam och stadig. Underdelen är helt vattentät och är lätt att anpassa för växande barn fötter tack vare extra utrymme i skon.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Vinnare BUDGET: SALOMON Kids Xa Pro 3d Mid Cswp

 • Endast 200 g
 • Smidig knäppning med kardborre

Med sina endast 200 g är det verkligen en lätt känga som har en sula i gummi och själva skon är gjord i syntet. Längst upp på skon är det en smidig kardborreknäppning och resten av skon har en snörning som man inte behöver röra. Det gör att den är väldigt enkelt att ta på och av för alla barn.

Sulan har ett grovt mönster och den kängan går inte så långt upp på fotleden även om den ändå ger ett bra och stabilt stöd till foten. Fungerar lika bra på vandringen som under aktiva lekar i alla typer av väder då den skyddar från väta

🛒 Bästa priserna vi hittat

Andra testade vandringskängor för barn

Salmon Outward CSWP

 • Räfflat mönster i sulan
 • Bra stöd

Det här är en väldigt lätt vandringskänga för barn som har ett mycket bra stöd för vristen och enligt testpanelen är stadig i terrängen. Innerskon är helt vattentät för att undvika våta och kalla fötter. Både vid tårna och hälen finns en kappa som ger skydd oavsett i vilka förhållanden som man vandrar.

Förutom att den håller väta borta har den också fullgott skydd mot lera och en förstärkning i tårna för att hålla under många vandringar. Skon är i stort sett tillverkad i syntet och har en vikt på 240 g. Tack vare det räfflade mönstret under skon ger det ett väldigt bra grepp både då det är torrt och blött utomhus.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Viking Juniors Rask Gore-Tex

 • Gore-Tex material
 • Mycket bekväm

Tack vare sitt yttre membran i Gore-Tex fungerar den här kängan lika bra att använda soliga som regniga dagar i alla typer av terränger. Eftersom det finns en liten klack på hälen uppstår ett väldigt bra grepp för barnet och risken att halka är väldigt liten. Inbyggt finns en EVA-mellansula som ser till att det är hög komfort hela dagen.

Snörena som är på kängan har inbyggda reflexer för att öka säkerheten för barnet också i svagt ljus. Det finns öglor för snörningen hela vägen upp på skon för att kunna anpassa dom så mycket som möjligt till barnets fötter.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Lundhags Vandra II Junior

 • Mycket hög komfort
 • Snabbtorkande

Det här är ett par vandringskängor som utgår från en skalkonstruktion som är mycket slitstark. Tack vare den tekniken så andas kängan och blir väldigt mjuk och följsam på foten. Invändigt finns en ullfiltsula som det går att plocka ut för att den ska torka så snabbt som möjligt på en vandring.

Kängan fungerar lika bra att använda sommar- som vintertid. Sulan ger ett bra grepp både på snö och torr grusväg. En mycket allsidig känga som går att använda under långa vandringar. Det är riktigt långa skosnören vilket gör att skon passar de flesta små fötter på bästa sätt.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Köpguide – hur ska man tänka när man vill köpa de bästa vandringskängorna för barn?

När man ska köpa bästa vandringsskor barn finns det en del att tänka på. Leta efter mjuka skor som sitter bra på barnets fot. Mät foten innan och kolla hur storleken verkar utifrån barnet. Har ni inte vandrat så mycket innan kan man prova en billigare variant som start för att se om det är något ni kommer att ägna er mycket åt.

Leta en sko som är stabil på foten och håller vätan borta. Det är två viktiga och grundläggande bitar för att det ska bli en lyckad tur. Läs vandringskängor bäst i test för att få lite vägledning i vad som skulle fungera. Om kängan finns i olika färger låt barnet själv bestämma vilken de vill ha för och involvera dom från start.

Är de snabbtorkande och enkla att snöra brukar det uppskattas av lite yngre barn. Köp kängor utifrån vad som är viktigt för ditt barn. Genom att gå utifrån bäst i test kan det bli en härlig upplevelse och tillsammans kan ni komma att ge er ut mer i skog och mark.

Välj ett par vandringskängor som sitter riktigt bra på foten och hela tiden ger stöd och support. Då spelar det mindre roll om ni är ute i terrängen där det är mycket stock och sten eller går på väldigt platta leder. Barnet kan utan problem springa och leka utan att snubbla. En sula som har bra grepp på olika underlag är att föredra eftersom man inte vet om det kommer vara blött eller torrt när man ger sig ut på sin tur.

Högt eller lågt skaft?

Ska man till största delen vandra under sommaren spelar det inte så stor roll om man väljer högt eller lågt skaft, det kan då vara en smaksak utifrån vad man själv föredrar. Är det snö och mycket väta där man går kan det höga skaftet skydda.

Bra sula

Kolla så att sulan erbjuder ett bra grepp på varierande underlag. Detta för en så bra upplevelse som möjligt samtidigt som man minimerar risken för att halka och göra illa sig under vandringen.

Vattentät

Det är nästan omöjligt att helt undvika väta och att bli blöt när man är ute och vandrar. Se därför till att kängan är helt vattentät och håller väta borta under många timmar. Att vandra med blöta fötter är både otrevligt och kan ge riktigt fula skavsår.

Komfort

Alla vandringskängor har olika fokus på komfort, välj gärna någon med en bra mellansula för att det ska vara skönt och gå i många timmar i dom. Komforten kan ofta framträda allt mer eftersom kängorna faktiskt används eftersom de behöver vänjas in till viss del.

Olika kängor för sommar och vinter

Måste det vara olika kängor för sommar och vinter? Inte nödvändigtvis. Det finns många vandringskängor som fungerar året om. Skulle det vara extra kallt kan det vara bra att byta ut sulan som är i mot en varmare ullsula bara.

Frågor och svar om vandringskängor för barn

🥾 – Vilket är det bästa materialet?

En smaksak. Äkta skinn är väldigt mjukt och Gore-tex håller väta borta på ett fantastiskt sätt. Alla material har sina för- och nackdelar. Skinn behöver underhållas genom att smörjas in med fett med jämna mellanrum för att behålla sin mjukhet och skydda från väta. För Gore-tex finns speciellt spray att använda sig av men det krävs inte lika frekvent som för skinn.

🥾 – Är det skillnad på att vara vattentät och vattentålig?

Ja, vattentät innebär att man kan kliva ner i en vattenpöl och inte bli blöt. Vattentålig innebär att den klarar en del regn men inte sänkas ner i vatten. För barn kan det därför vara smart att satsa på en modell som är helt vattentät eftersom man aldrig riktigt vet var de kommer att sätta ner sina fötter.

🥾 – Är dyrare vandringskängor bättre?

Det är klart att priset till viss del spelar roll, men ska man gå kortare turer spelar det sannolikt inte så stor roll att barnet skulle märka en jättestor skillnad. Börjar ni att ge er ut på långa vandringar väldigt ofta kan ett par dyra vandringskängor vara på sin plats, kanske som en fin present.

🥾 – Vad är viktigt och tänka på gällande storleken?

Välj varken för stora eller små kängor. Risken är då att skavsår uppstår. Det är viktigt att skon sitter riktigt bra på foten. Provar man dom med en lite tjockare strumpa är det vad man bör ha också under vandringen. Skulle det uppstå skavsår kan det vara ett bra första steg att kontrollera storleken på kängorna.

🥾 – Går det att undvika skavsår?

Som med alla typer av skor kan det krävas att man vänjer fötterna lite vid skorna. Låt barnet därför använda kängorna lite på hemmaplan innan det är dags för vandring så att de har hunnit bli lite mjuka och följsamma på foten. Ha alltid med skavsårsplåster och undvik att vara blöt om foten.

🥾 – Kommer mitt barn älska att vandra med vandringskängor?

Alla barn är olika och ett par vandringskängor är tyvärr inte någon garanti för att de kommer älska att ge sig ut och vandra. Men möjligheten ökar om de har bra utrustning och att du som vuxen verkligen uppmuntrar till den typen av aktivitet.

🥾 – Vilken tillverkare är bäst?

Det finns många tillverkare att välja mellan och ingen är egentligen bättre än den andra. De stora och seriösa tillverkare som vi tar upp i det här testet har bra produkter som håller hög kvalitet. Fokusera istället på det behov barnet har och inte vilken tillverkare som skapat vandringskängan.

Sammanfattning

Det finns ett stort utbud av vandringskängor för barn på marknaden idag. Olika egenskaper, material och snörningar allt för att det ska passa ditt barn på bästa sätt. Ta er tid att verkligen prova er fram vilka vandringskängor som passar barnet. Bäst i test då det kommer till bästa vandringsskor barn kan ge en bra fingervisning om vilka modeller som är värt att titta lite extra på.

Snöra på er vandringskängor tillsammans och ge er ut i naturen för att skapa härliga minnen tillsammans. Kanske ni kommer att hitta en ny och underbar hobby tillsammans, där det enda man egentligen behöver är ett par vandringskängor oavsett vart i världen man befinner sig.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!