Åka tåg med barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du planerar att åka tåg tillsammans med barn finns det en hel del att tänka på. Tåg är ett roligt och äventyrligt resesätt att upptäcka nya platser men också ett smidigt och miljövänligt alternativ att ta sig från A till B. Att resa med tåg ger hela familjen kvalitetstid tillsammans. Med bra förberedelser inför resan är vi övertygade om att detta kommer bli din familjs nya favorit sätt att resa på, därför har vi samlat ett gäng bra tips för en lyckad tågresa tillsammans med barn. 

10 tips inför att åka tåg med barn 

 1. Se ut en bra rutt: Var ute i god tid när du reser med barn, reser du längre är det viktigt att kolla ut en bra färdväg så det inte är för korta eller långa byten, att ni blir stillasittande på samma tåg för länge och att det finns bra resealternativ om något går fel.
 2. Boka platser i förväg: De flesta tåg har möjlighet att boka platser och när du reser med barn är detta en bra idé att göra i god tid innan avresa så ni garanterat får sitta ihop.
 3. Förbered er med en packlista: En del tåg har bistro eller annat typ av butik, men långt ifrån alla har detta. Därför är det viktigt att ha med sig vatten, snacks, någon leksak till barn och laddare till mobil. 
 4. Packa underhållning: Barn blir lätt rastlösa när de reser med tåg, packa därför alltid med olika typer av underhållning som favoritböcker, surfplattor, målarböcker eller andra passande leksaker. 
 5. Res i lugnare perioder: Kan du anpassa resandet lite är detta en fördel när du reser med barn och bebisar. En lugnare miljö med mindre trängsel på tåget är avslappnande både för dig och dina barn. 
 6. Rörelsepauser: Reser du kortare kanske det inte alltid finns ett behov, men många barn gillar ändå och komma upp och gå under tågresan, planera in en fika i bistron eller bara gå fram och tillbaka i gångarna en stund brukar vara uppskattat. 
 7. Snacks och mellanmål: Packa en variation av snacks, både nyttiga och mindre nyttiga för att plocka fram när orken hos både barn och vuxna tryter. 
 8. Flexibilitet: Se till att ha lite koll och en plan B innan ni reser, om något går fel, försök hålla en positiv inställning för barnens skull även om det inte blev exakt som ni tänkte. 
 9. Komfort: Reser ni tidigt på morgonen eller sent på kvällen brukar barn som reser med tåg uppskatta att ha sin favoritfilt, en egen kudde och självklart ett gosedjur hemifrån med sig för att känna sig extra trygga. 
 10. Säkerhet först: Prata alltid med dina barn om vad som kan vara farligt, som att gå runt i tåget ensam utan en vuxen eller vara för nära tågspåren. 

Underhållning & lekar för tågresan

För att få en lyckad tågresa med barn är underhållning A och O. Med rätt förberedelser blir tiden på tåget en minnesvärd del av trippen, att ha med sig en variation av underhållning som är anpassat efter barnens ålder gör resan roligare och mer avslappnande för alla. 

Passande aktiviteter på tågresan för barn 0-3 år:

 • Slå in allt i små paket, som russinpaket, favoritbilen hemifrån eller ett nytt målarkit. Som barnet får öppna lite då och då under resan, garanterat populärt!
 • Ta med klisterböcker med klistermärken som går att flytta runt eller en bok där du målar med vatten. 
 • Peka och berätta vad ni ser utanför fönstret. 
 • Lägg favoritleksaker i en väska som barnet kan plocka upp och ner. 

Passande aktiviteter på tågresan för barn 3+ år: 

 • Lyssna på ljudbok eller titta på nedladdad film på surfplattan med hörlurar. Ladda ner ett nytt pusselspel eller lärande app som albert för barnet att upptäcka. 
 • Skapa ett bingo baserat på vad ni kan tänkas se utanför fönstren – ett berg, en ko, en lastbil eller stationsskyltar, det är bara din fantasi som sätter gränser här. 
 • Gör det själv pyssel, det finns flera kit att köpa, annars är det lätt att fixa själv. Packa en liten ryggsäck med lim, papper, klistermärken – använd glasspinnar från glass ni äter på resen och skapa egna små konstverk. 
 • Spela spel tillsammans hela familjen. Populärt är barn UNO, skip-bo och fyra-i-rad i resestorlek. 

Passande mat & mellanmål 

Allt välja rätt mat, snacks och mellanmål är viktigare än man tror. Det blir sällan så dålig stämning som när en eller flera familjemedlemmar är hungriga. Superviktigt att packa snacks, mat och mellanmål som passar alla i familjen, inte bara barnen. Här ger vi lite konkreta tips på vad ni kan packa med er, ni anpassar självklart efter hur lång er tågresa med barnen är. 

 • Frukt och grönsaksstavar: Enkelt, nyttig och billigt. Äpplen, päron, morötter och gurkor är lätta att förbereda och packa. Passar alla i familjen.
 • Müslibars eller energibars: Bra för snabb energi och lätta att förvara. Finns i många varianter, både i budgetvänliga och mer exklusiva ekologiska alternativ, det är också enkelt att göra müslibars själv
 • Ost- och kexpackningar: Lite dyrare alternativ, men en mer mättande snackskombination. Många matbutiker säljer färdiga packningar, men du kan också göra egna varianter.
 • Mackor eller wraps: Dessa kan göras hemma med barnens favoritpålägg. Både billigt och mättande, och du kan anpassa dem helt efter familjens smakpreferenser.
 • Smoothies i små flaskor: Om du har möjlighet att förbereda hemma, är detta ett roligt och näringsrikt alternativ. Köpta smoothies är dyrare men är smidigt på resande fot.
 • Hemgjorda sötsaker eller kakor: Baka något gott tillsammans dagen innan ni åker. Det blir inte bara ett uppskattat snacks utan även en rolig förberedelse inför resan. 
 • Poppa popcorn och ta med i påse: Ett roligt snack för hela familjen. 
 • Klämmis: Om du reser med bebis eller små barn är det smidigt att köpa med eller göra egna klämmisar. Det finns både varianter med gröt och de som innehåller mat. 

Att tänka på inför tågresa med bebis 

Det krävs lite mer planering för att resa på tåg tillsammans med din bebis. När du väl gjort planeringen är det ofta ett väldigt smidigt sätt att resa på, då du är nära din bebis hela tiden. Här listar vi ett gäng grejer som kan vara bra att tänka på inför tågresan som vi lärt oss genom åren. 

 • Boka plats: Välj gärna en med mycket utrymme, nära toaletter med skötbord och nära bagageutrymmet där du har din vagn då du kan behöva lite extra tid på dig att förbereda dig när du ska stiga av. 
 • Packa två skötväskor: En mindre med det nödvändigaste – blöjor, våtservetter som är smidig för dig att ta med in på toaletten och en större, som du håller välorganiserad, med extra kläder, filtar och allt annat du kan tänka dig behöva. 
 • Ta med bärsele eller bärsjal: En bärsele eller bärsjal ger dig möjlighet att bära ditt barn nära samtidigt som du kan röra dig obehindrat vilket är positivt på ett tåg. Du kan få din bebis att känna sig trygg och somna genom att gå fram och tillbaka i tåget med bebisen i bärselen. Här har vi testat de tio bästa bärselarna om du vill köpa en inför resan. 
 • Mat och amning: Ta med mat så det räcker för hela resan och lite extra för oväntade händelser. Om du ammar försök få lugn och ro så barnet kan slappna av, gå undan om du sitter på en högljudd plats.
 • Klä din bebis i lager: Det kan vara väldigt varierande temperatur på tåg, så det är smart att klä på barnet kläder som reglerar temperaturen, som body och byxor i ull, och en overall eller jacka som enkelt går att öppna. 
 • Planera för sömn: Använder din bebis en napp vid sovstunden så är det bra att ta med flera stycken om en försvinner, ta med filt och gosedjur hemifrån så känner sig din bebis trygg. 
 • Tysta leksaker: Tänk på att ta med mjuka och tysta leksaker som inte stör andra passagerare. Böcker är bra att ta med så bebisen kan titta och peka. Det finns även babyleksaker med sugpropp du kan sätta på sätet framför dig för bebisen att sysselsätta sig med. 
 • Träna på att fälla ihop din vagn: Ska du åka tåg med din barnvagn är det en bra idé att öva på att fälla ihop den så du vet hur du ska göra när det väl är dags att kliva på tåget med din bebis, det kan bli en väldigt stressig situation om du inte får ihop den. 

Tåg till Europa med barn 

En trend som blir allt vanligare är att resa med tåg genom Europa tillsammans med barn, det är ett roligt sätt att se olika delar av kontinenten, bekvämt och miljövänligt. För familjer kan Interrail vara ett passande alternativ, eftersom det erbjuder flexibilitet att resa i flera länder med bara en biljett, du kan läsa mer om hur det funkar med interrail hos SJ

Att resa med tåg är lämpligt för barn i olika åldrar, men barn runt 5 år och uppåt tenderar att uppskatta upplevelsen mer. När du reser tillsammans med barn på tåg i Europa är nattåg är ett stort äventyr, ett tips är att boka de kojliknande sovkupéerna, då kan ni lättare sova ut och vakna pigga när ni kommer fram.

Tänk ut lämpliga stopp längs vägen och hur långa uppehåll ni ska göra för att få ut det mesta av resan, minst två dagar på ett ställe när man reser med barn är en bra riktlinje. Populärt är att ta tåget med barn till Italien, Kroatien och Slovenien. Vill man hålla sig mer i närområdet är tips att åka tåg i Danmark, Tyskland och Nederländerna. 

FAQ

Här har vi samlat ett gäng med vanliga frågor och svar när det kommer till att resa med barn på tåg. Det är alltid bäst att konsultera direkt med tågbolaget du vill boka hos om du har några funderingar som gäller din resa. Vill du tågluffa med barn i Europa finns det flera tjänster som kan hjälpa dig att planera och boka resan. 

Åker barn gratis på tåg?

Ska du åka internationellt med interrail kan du som vuxen lägga till två barn (0-11 år) gratis. Barn som är äldre än 11 går som ungdom (12-26 år) och de åker på egen biljett, till rabatterat pris. Vissa tåg kräver platsbokning även om du har interrailkort, detta kan bli en extra kostnad så kolla upp vilka tåg detta gäller innan avfärd, eller ha en buffert för detta. 

Åker du inom Sverige på SJ:s tåg är det andra regler som gäller, barn och ungdomar (0-25 år) har alltid rabatt på tågen. Det finns även familjeerbjudanden och olika rabatter för olika tåg. Barn du kan ha i ditt knä i åldrar runt 0-1 åker alltid gratis, om du inte själv väljer att boka en extra plats. Om du reser med SJ regional betalar du inget för upp till två barn, eller bokar en plats för en symbolisk summa. Läs mer om SJ:s familjeerbjudande här

Får barn åka tåg själva?

På SJ får barn över 6 år åka själva om barnets vårdnadshavare bedömer att barnet klarar av det. Barn som reser utan vuxen ska kunna ansvara över sig själva under hela resan, även vid störningar. På natttåg måste barnet ha fyllt 16 för att få åka själv. På MTRx tåg uppger de ingen lägre åldersgräns för barn att kunna åka själva på tåget, men även där ska barnet ta eget ansvar. Det bästa är att kolla vad som gäller med det tågbolag ni tänkt att använda er av inför resan. 

Vilken tid på dygnet är bäst att resa med barn?

Kan du anpassa vissa av tågen efter ditt barn sov rutiner är det väldigt bra, ta ett nattåg om du ska en längre sträcka eller passa på att boka ett tåg som går när ditt barn har sin sovstund under dagen om du ska åka en kortare sträcka. Undvik att åka under den värsta rusningen om du kan, det underlättar för dig, ditt barn och era medresenärer. 

Hur ska vi välja resrutt?

Åker ni långt med barn kan ni försöka kolla upp i förhand vilka delar av tågresan som har en extra vacker eller unik natur, så att ni inte bokar nattåg just den biten och missar utsikten från tåget. 

Tips på vackra tågresor i Europa: 

 • Berninaexpressen – från Chur i Schweiz till Tirana i norra Italien. Klassad som ett världsarv och går förbi snötäckta alptoppar, genom tunnlar och över viadukter – når upp till 2253 meter vilket betyder Europas högsta järnvägssträcka.
 • Wien till Venedig är en annan höjdare i alpvärlden, som går uppför och nedför i slingrande serpentiner, över 16 viadukter och broar i sten och järn, och genom tiotalet tunnlar. 
 • Glaciärexpressen, Schweiz – långsamt expresståg från Sankt Moritz till Zermatt och går genom Schweiz vackra alper, utanför finns några riktigt intressanta natursevärdheter, vilka man ser extra bra då tåget har panoramafönster. Detta brukar vara extra populär tågsträcka för barnen. 

Åker ni kortare inom Sverige är det lättast att kolla upp eran resa direkt hos tågleverantörerna i Sverige som SJ, MTRx, Öresundstågen och Flixtrain.