Barnvänliga resmål i Barcelona som underhåller hela familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Du känner säkert till Barcelona för dess långa strand vid Medelhavet, vackra arkitektur och fotbollskultur. Det är en livlig och familjevänlig stad där du konstant ser människor i alla åldrar ute på gatorna, i parkerna eller på stranden. I Barcelona är det alltid något på gång och det är inte svårt att hitta något som passar hela familjen! Nedan ger vi tips om bra och barnvänliga resmål i Barcelona som underhåller hela familjen.

Först och främst, hur tillgängligt är Barcelona rent logistiskt?

Hur tar man sig runt med barnvagn eller rullstol?

Barcelona har ett stort nätverk av kommunal trafik i form av buss, spårvagn, tunnelbana och tåg. Du kan köpa resekort på alla tunnelbanestationer, detta är betydligt billigare än att köpa individuella resor med kontanter. Ett kort med 10 resor kostar runt €11 och flera personer kan använda samma kort, genom att stämpla det flera gånger. 

Du kan ta med barnvagn på all kommunal transport utan extra kostnad. Tunnelbanestationerna har extra breda entréer och vagnarna har plats för rullstolar eller barnvagnar för längst fram och längst bak av tåget. Bussarna har, precis som i Sverige, extra utrymme i mitten av bussen där du även kan kliva på och stämpla ditt resekort direkt.

Barcelona är för övrigt väldigt platt stad med breda trottoarer och gångvägar, vilket gör det enkelt att ta sig runt i princip överallt. Dock är många gator och trottoarer av kullersten, framförallt i gamla stan runt Raval och Gotic kvarteren.

Resmål och aktiviteter i Barcelona med barn

Park Guell

En vacker park planerad och designad av Antoni Gaudi, samma arkitekt som även påbörjade Sagrada Familia. Denna park är enkel att nå med buss och en kort promenad. Den största delen av parken är gratis och har breda gångvägar av asfalt eller grus. Något värt att tänka på är att parken ibland är brant, då den ligger uppe på ett berg, och på vissa ställen endast har trappor och inga ramper. I Park Guell finns det mycket vacker arkitektur att titta på, men är även ofta full av musikanter och bubbelblåsare som underhåller de barnen. Park Guell har även en del som man måste betala för, detta område har de flesta ikoniska mosaik-konstverk och byggnader av Gaudi. För att gå in på detta område bör man boka biljetter i förväg, barn under 6 år går in gratis och barn mellan 7 och 12 år till en reducerad kostnad.

Tibidabo Tivoli

Tibidabo är ett berg med en vacker kyrka en liten bit utanför Barcelonas centrum. Hit kan du ta dig med en kort bussresa för att sedan vandra runt tivolit, kyrkan och parkerna helt gratis. För att åka karusellerna behöver du dock köpa biljetter, vilket kan göras vid varje attraktion eller entrén. På Tibidabo finns ett litet fik, men även många picknickbord där man kan äta sin medhavda lunch och samtidigt njuta av en vacker utsikt över hela Barcelona.

Park Ciutadella

Ciutadella parken är en stor park mitt i Barcelona som är öppen nästan alla dagar om året.  Parken innehåller en historisk fästning, Castell dels tres Dragons, av vilken endast en liten del står kvar, men även den aktiva katalanska riksdagen. Om dina barn inte är så intresserade i katalansk politik finns här lekparker, en damm där man kan åka paddelbåt, en vacker fontän med skulpturer av djur och en stor mammut man kan klättra på som gör sig utmärkt som bakgrund för ett julkort.

Barcelona Zoo

I Park Ciutadella finns även Barcelonas Zoo, till vilket du kan köpa biljetter online i förväg eller direkt i entrén. Trots att det inte är så stort rymmer det många djur av olika arter som kommer underhålla hela familjen länge. De har anordnar även aktiviteter som är inkluderade i entréenkostnaden, det kan vara sånt som att mata pingviner eller träna elefanter till att pyssla. Ofta är det flera aktiviteter samma dag vid olika tider, planera besöket noggrant så ni inte missar något.

P.S här finns även många Pokemons, om dina barn ännu inte fångat alla! 

Camp Noufotbollsarena

Camp Nou är Barcelona FC’s hemmaplan och ett givet besöksmål för fotbollsintresserade familjemedlemmar. Att boka biljetter till en fotbollsmatch kan vara svårt och måste göras långt i förväg, men att gå på rundvisning av arenan eller gå in på muséet kan köpas samma dag. Det finns många olika biljetter att välja mellan, men de för att gå in på muséet och stadion kostar det runt €30.

Montjuic’s Fästning

Montjuic är en fästning på ett berg som, när det begav sig, fungerade som en utkikspunkt över hamnen. Fästningen står ännu kvar och kan besökas alla dagar om året, nuförtiden är det endast ett turistmål med vacker utsikt över havet och parker att strosa i. För att gå in i fästningen måste man betala, men gården och parkerna som den omringas av är helt gratis. För att komma hit måste man ta en buss för att sedan promenera en bit, alternativt kan man ta en gondol som avgår från flera hållplatser längst med bergets sida. På sommarhalvåret arrangeras ofta aktiviteter på helgerna som håller till på baksidan av fästningen. Till exempel kan man testa på bågskytte eller gå på utomhusbio under en stjärnprydd natthimmel, vilket kanske passar bäst för äldre barn och tonåringar.

Montjuic’s Magiska Fontän

Något som inte får missas är Montjiuc’s magiska fontän! Denna fontän hör till Montjuic slottet men ligger betydligt mer lägligt till vid foten av berget, precis intill Plaza Espana. Hit kan du ta dig med buss eller tunnelbana och sedan promenera längs den vackra allén några minuter för att nå fontänen. Varannan dag visar de gratis vatten- och ljusshower, den första ofta med populärmusik mer riktade till barn och den senare med klassisk musik. På vinterhalvåret börjar den första showen klockan 20, tätt följt av den andra showen klockan 21, för att på sommaren förskjutas en timme. För att se vilka tider showen börjar när ni är där är det bäst kolla på deras hemsida. Något som är värt att tänka på är att det ofta kommer mycket publik till dessa shower, det är rekommenderat att komma lite tidigare för att hitta en bra plats. Vårat tips är att när gå förbi fontänen och upp för trappan, här har man bra utsikt över fontänen utan att riskera att bli blöt!