Bästa lekhjälmen 2024 – Säkra hjälmar för barn med grönt spänne!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn i bästa lekhjälmen

Lekhjälmar passar att använda för en mängd olika aktiviteter. Passar lika bra vid cykling som pulkaåkning och trädklättring. Ett barn som cyklar och får syn på det perfekta trädet att klättra behåller gärna hjälmen på av bara farten, varför det är väldigt viktigt och se till att hjälmen har ett grönt spänne.

Gå direkt till den bästa lekhjälmen!

Det gröna spännet på lekhjälmen är ett krav då barnet går på förskolan. Innebörden är att barnet klättrar och blir hängande i hjälmen så kommer spännet automatiskt att lösas ut. Grönt spänne är en säkerhetsfråga och rekommenderas för barn upp till ungefär sju års ålder. Anledningen till den rekommendationen är att små barn i större utsträckning leker vid cykling, snarare än att cykla för att transportera sig själv.

Att tänka på vid köp av lekhjälm

En lekhjälm används för att skydda barnets huvud vid fall av olika anledningar. Det är viktigt att köpa en hjälm som passar barnets huvud. Köp inte en hjälm som barnet ska växa i, hjälmen ska skydda barnets huvud här och nu.

Viktigt att hjälmen är CE-märkt och uppfyller samtliga säkerhetsstandarder. Hjälmen till små barn ska vara märkt med EN 1080.

Grönt spänne rekommenderas av många nationella aktörer som Konsumentverket och Transportstyrelsen. Ett grönt spänne skyddar lika bra vid ett fall men löser ut om barnet av någon anledning skulle lyckas bli hängande i remmen.

Prova olika modeller av hjälmar i en fysisk butik för att få råd och tips på hur den ska sitta på barnets huvud. Det kan vara svårt att själv veta om hjälmen sitter riktigt bra på huvudet vilket är en förutsättning för att den verkligen ska skydda ordentligt.

Om barnet trillar ordentligt och slår i huvudet är det dags att byta ut hjälmen. Som alla andra hjälmar ska den då ses som förbrukad eftersom man inte med blotta ögat behöver se om det har uppstått några tydliga sprickor. Säkerheten kommer alltid först.

Test av lekhjälmar – Vilken hjälm är den bästa?

I artikeln har vi valt att utse en lekhjälm som är bäst i test och en som är bäst i budgetklassen. Läs mer om varför vi gjorde det valet nedan. Nedan följer vårt barnhjälm-test!

STIGA PLAY+ MIPS – Bästa lekhjälmen (Bäst i test)

STIGA PLAY MIPS - Bäst i test lekhjälm

🛒 Bästa priserna vi hittat

Från Stiga kommer hjälmen av modellen Play med MIPS. Finns både i storlekarna S och M samt i en mängd olika färger. Allt från en mörk svart till en lekfull grön färg. En mycket tålig hjälm som har gott om ventilation vilket gör att den fungerar lika bra under varma sommardagar som i pulkabacken på vintern.

Hjälmen har ett automatiskt elastiskt system vilket gör att den själv ställer om sig för bästa passform på barnets huvud. Den har senaste tekniken som skyddar också om barnet trillar snett och det uppstår något form av rotationsvåld mot huvudet. Detta eftersom att det finns ett inre skal i hjälmen vilket kan minska slag mot huvudet vid rotationer upp till 40 % också på isiga och hårda underlag. Naturligtvis kommer hjälmen med ett grönt säkerhetsspänne.

STIGA PLAY – Bästa budgetvalet

STIGA Play Bästa lekhjälm budget

🛒 Bästa priserna vi hittat

Bästa budgetvalet i form av lekhjälm kommer från Stiga och är modellen Play, som lekhjälmen vilken var bäst i test förutom MIPS funktionen. Det är en robust modell av hjälm som tål att användas vid lek året runt. Välj bland det stora utbudet av färger för att hitta något som tilltalar just ditt barn.

Lekhjälmen är gjord i plast på utsidan och textilbeklädd på insidan. Den rekommenderas för barn från 0-7 år. På hjälmen sitter ett grönt säkerhetsspänne och remmen runt hakan är väldigt enkel att justera till önskad längd. En flexibel lekhjälm med stort fokus på säkerhet.

JOFA – Ett alternativ till lekhjälm

bästa lekhjälmen övrig Jofa Multisporthjälm

🛒 Bästa priserna vi hittat

Jofa har en multisporthjälm i flera härliga färger. Skalet är tvådelat och det finns stora ventilationshål på toppen av hjälmen för ett bra och rejält luftflöde. Hjälmen är utformad för att både vara väldigt bekväm att bära. Det gröna spännet som sitter på från fabrik utlöses vid risk för strypning.

En hjälm som passar bra för all typ av lek utan att ha en för stor prislapp. Kan användas hela dagen i alla typer av väder.

Sammanfattning

Lekhjälmar finns till för att skydda barnets huvud vid olika typer av lekar. Välj därför en hjälm med omsorg och se till att den verkligen passar bra på barnets huvud. Var noga med att det finns ett grönt spänne till de yngre barnen då man aldrig vet vad de kan komma på att försöka göra under leken.

Får de själva vara med och önska vilken färg de vill ha på hjälmen kan det i vissa fall vara lättare att övertala dom till och använda den.

Källor:

https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2019/valj-alltid-cykelhjalm-med-gront-spanne-till-barn-under-sju-ar/

https://ntf.se/fragor-och-svar/cyklar/hjalmar/kombinera-mips-och-gront-spanne/