Underställ för barn – Bäst i test 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hösten kommer alltid snabbare än vad du tror och temperaturen ute sjunker. Då är det bäst att du redan är förberedd på kylan och har i förväg kittat upp barnen med nya underställ. Barn behöver hållas varma om vintern så vi har tittat på underställ i merinoull och syntet åt barnen och det är mycket mer att tänka på än vad du kan tro. Därför har vi plockat ut några tips och tricks åt er på vägen!

Vi har valt att titta på barnunderställ som passar för både höstlekarna och vinteraktiviteterna. Därför har vi valt att jämföra sådant som:

Kvalitet – Hur hållbara är underställen?
Passform – Är underställen bekväma att ha på sig hela dagen?
Material – Vad är de gjorda av? Ingen vill ju ha ett underställ som kliar.
Pris – Ett underställ måste vara prisvärt.
Kundbetyg – Vad skrivs om dessa av andra kunder?

1. Isbjörn Husky Longjohn & Sweater Baselayer

Isbjörn Husky Baselayer säljs tyvärr inte som set utan du får köpa underställsbyxor och underställströja separat. Det behöver inte vara en större nackdel dock. Underställen är gjorda av 50% merinoull som är fantastiskt skön, inget som kliar här inte. Detta kombinerat med platta sömmar tar bort nästan alla risker till att du får skav av understället. Ull blandat med polyester gör också att understället kan användas i alla aktivitetsnivåer då det kan hålla värmen när det blir kallt. Det har också en grym fukttransport bort från kroppen, vilket håller kroppen sval när det behövs.

Material: 50% Merinoull, 50% Polyester

Fördelar:

 • Merinoull
 • Platta sömmar
 • Mycket bekväma

Nackdelar:

 • Måste köpas separat

2. Woolpower Kids Long Johns 200

Långkalsonger och underställ från Woolpower har hängt med länge i familjen. Woolpower Kids Long Johns 200 är gjorda i ullfrotté av merinoull och polyester, vilket gör underställen både varma och slitstarka – perfekt för barnen. De är lite tjockare och varmare än de andra vi har provat och har mycket ull i sin tygblandning. Den extra ullen märks och gör att den känns torrare från svett och fukt längre.

Då understället är varmare räcker dessa gott och väl att ha direkt under skidbyxor eller overall utan några problem, även när det är riktigt kallt. Om du skulle behöva ännu varmare har Woolpower underställ i högre densiteter, siffran 200, 400 eller 600 syftar på gram per kvadratmeter tyg och desto högre nummer desto varmare underställ men är då gjorda för en lägre aktivitetsnivå. Läs mer om aktivitet i kyla och flerlagersprincip på Woolpower.se.

Eftersom understället är lite kraftigare i konstruktionen än många andra kan du tvätta dessa ända upp i 60° utan problem om det skulle behövas.

Material: 60% Merinoull, 25% Polyester, 13% Polyamid, 2% Elastan

Fördelar:

 • Merinoull
 • Platta sömmar
 • Mycket bekväma
 • Svensk design och tillverkning

Nackdelar:

 • Något dyrare än övriga i testet

3. Pierre Robert Merinoull Tröja, Mint Melange

Superskön tunn tröja som fungerar lika bra som underställströja under en tjock jacka eller bara för sig själv. Modellen är extra lång i ryggen så tröjan sitter väldigt bra hela dagen. Tröjan har tilldelats en Svanenmärkning och har därför en säkerställd tillverkningskedja som är skonsam för miljön. Tack vare att den har så mycket merinoull håller den värmen bra och kan absorbera mycket fukt innan den känns blöt.

Material: 70% Merinoull, 30% Polyester

Fördelar:

 • Merinoull
 • Platta sömmar
 • Billig
 • Modellen finns i fler färger

Nackdelar:

 • Torkar långsamt

4. Craft Core Warm Baselayer Set Jr

Ett set med både underställströja och underställsbyxa för de mest aktiva barnen. På insidan har den platta sömmar som inte känns vilket gör den väldigt bekväm. Finns både i rosa och blå versioner som heter fame-scream och beat-scream. För priset är setet svårslaget. Tyvärr är det helt i polyester, vilket gör att de är lite sämre på att hålla värme än vad underställ i ullblandningar är, däremot kan det vara lättare att behålla värmen genom att klä sig i flera lager. Polyester är bra på att transportera bort fukt från kroppen och om dina barn är väldigt aktiva kan det vara ett perfekt underställ för dem.

Material: 100 % Polyester

Fördelar:

 • Platta sömmar
 • Innehåller både tröja och byxor
 • Billigt

Nackdelar:

 • 100% polyester – behöver kombineras med andra kläder som håller värme.

Bra att veta om underställ

Underställ Merinoull

Om du letar efter ullunderställ bör du säkerställa att det är merinoull. Ull är oftast att föredra oavsett om det gäller sockar eller underställ. Är det nära kroppen bör det vara ull när du ska hålla dig både varm och torr. Merinoull är mycket på detta och har en extra fördel i att det ändå håller dig sval när det blir varmt!

Underställ med Merinoull har tunnare och slätare fibrer och det är därför som de håller kläderna mjuka och sköna mot kroppen utan att klia. Ullfibrerna som används i bland annat norska lusekoftor är rejält mycket tjockare och det är därför som de ofta kliar till skillnad från merinoull. Merinoull har också fördelen att den är antibakteriell och håller dålig lukt borta. Till skillnad från syntet, som snabbt blir ganska unket efter användning, kan merinoull användas gång på gång.

Problemet som ullunderställ har är att även om de kan absorbera mycket fukt innan de känns blöta så torkar de väldigt långsamt när ullen väl blir blöt.

Passform

Ett underställ ska sitta tajt, ett barnunderställ likaså. Det är inte alltid det mest bekväma direkt när de tar på sig det men under aktivitet är det bara bra. När det sitter tätt mot kroppen kan materialet transportera bort fukt mycket lättare. Det gör att du håller dig mer bekväm i användningen; om du är varm svalkar det och om du fryser håller det kvar värmen nära kroppen.

Skötselråd Underställ

Det är väldigt viktigt att låta barnens underställ hänga och vädra lite efter användning. Om de skulle läggas i en trång tvättkorg eller i en hög på golvet kan det lätt hända att bakterier börjar gro och understället luktar då snabbt illa. Även om merinoull är bakteriehämmande är det inte oslagbart och syntetmaterial behöver all hjälp de kan få för att undvika bakterier och dålig lukt.

Helt syntetiska underställ måste tvättas oftare än de i ull annars täpper lätt salt från svett igen den täta väven. Använd gärna flytande tvättmedel när du tvättar underställ. Det kan förlänga underställets livslängd drastiskt. Använd dock inte sköljmedel. De kan förstöra materialets egenskaper och då fungerar inte fukttransport eller isoleringen lika bra längre. I övrigt är det bra att följa tvättråden som står på plagget. Vissa underställ kan tvättas varmt och torktumlas medan andra ska tvättas för hand och hängtorka, det är oftast bäst att läsa på tvättlappen.