Bila med barn – tips på roliga bilaktiviteter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bilsemester med barn kan bli en fantastiskt rolig upplevelse. Det finns så mycket att upptäcka och med lite planering kan man få till ett riktigt spännande äventyr för hela familjen! Vid en lång bilresa med barn kan man testa underhållning som passar hela familjen. Kombinera klassiska frågesporter med billekar och ljudböcker så utlovas en skön bilsemester utan onödigt tjafs.

6 bilaktiviteter för lång bilresa med barn

Det mesta inför en bilsemester med barn går att planera i förväg. Exempelvis behöver man packa med rätt saker, så att man har det mest nödvändiga till hands. Många barn drabbas av åksjuka så tipset är att ha med åksjuketabletter eller åksjukeplåster för att minimera risken för nödvändiga stopp mitt på bilvägen. 

Sedan gäller det att planera in alla bilaktiviteter i god tid. Låt alla i familjen komma till tals och välja var sin billek. Sedan kan ni skriva en lista på alla lekar och bilaktiviteter som ska vara med på bilsemestern. Ett tips är att skriva ned en tid för varje bilaktivitet så att man hinner med allas önskemål!


1. Billek – utmaningsleken

Hitta på olika utmaningar som barn kan göra när de sitter i bilen.  Beroende exempelvis på barnens ålder kan de nämna alla bilmärken på passerande bilar eller hålla andan varje gång man åker genom en tunnel. En rolig billek som uppskattas av både vuxna och barn är bokstavsleken. Den går ut på att man ska komma på så många städer man kan som börjar på en viss bokstav.

Ett tips är att skriva ned namnen på alla deltagare som är med i billeken. Varje gång man klarar av en utmaning får man en liten stjärna. Samla på stjärnor under bilturen och välj sedan ett fint pris i slutet av er bilsemester!

2. Ljudbok – för lång bilsemester med barn

En ljudbok kan bli den perfekta räddaren för en lång bilsemester med barn. Skapa den perfekta stämningen med en ljudbok om bilar. Så som historien om Blixten McQeen från den kända Disney-berättelsen ”Bilar”. För lite större barn och vuxna passar ljudboken “Stora fordon” av Mari Schuh – en faktabok som handlar om lastbilar, sopbilar och andra stora fordon.

Det går självklart att välja ett annat tema på ljudböcker, det bästa är att det går att lyssna på det tillsammans eller var för sig.


3. Frågesport för barn och vuxna

Barn älskar att tävla! Så en frågesport är därför en smart & rolig billek för en bilsemester med barn. Det bästa är att hela familjen kan vara med och tävla. Detta kräver dock lite förberedelse då man skriver ned alla frågor anpassade framför allt till åldern på barnen. Involvera gärna hela familjen i processen. Låt barnen styra upp leken och skriva ned egna frågor till frågesporten. Eller så går det lika bra att köpa en rolig frågesport för barn på Adlibris.se

4. Berättelselek – bra billek för hela familjen

En bra billek som passar den pratglade familjen är berättelseleken. En person får välja ett ämne som man sedan utvecklar till en gemensam berättelse. Utifrån barnens ålder kan man sätta tidspress på varje deltagare i denna roliga billek. Med en minut per deltagare kan berättelsen få en oväntad vändning för nästa person som tar vid. Denna billek utvecklar barnens kreativitet, samarbetsförmåga och stresstålighet. Mycket skratt utlovas!

5. App för barn i bil – bra appar för barn

Den bästa räddaren i nöden är surfplattan med bra appar för barn – små som stora. Detta låter kanske som en tråkig grej att göra under en gemensam bilsemester, så kan det vara bra underhållning under en lång bilresa med barn.

Bra appar för små barn som vi gillar:

  • Pekbok för små barn – barnspel. Den här appen för barn innehåller bild och ljud på olika föremål. Barnen får testa att peka och säga med de ord som visas på skärmen. Ett lärorikt och interaktivt spel för 0–4 åringar.
  • Lek 123, Alfons Åberg. Denna barnapp lär barn siffornas namn och uttal, betydelsen och grunderna i matematik. En bra matteapp för barn från förskoleåldern.

Bra appar för stora barn:

  • King of Math. För barn som vill ha en bra matteapp! Spelet går ut på att levla upp sin karaktär genom att svara på kluriga mattefrågor och få poäng. Denna matteapp utvecklar barnets mattekunskap och stresstålighet då frågorna ställs i ett högt tempo. Det här är en app för barn i högstadieåldern.
  • 100 dörrar: Escape Room spel. En spännande barnapp som går ut på att låsa upp 100 dörrar och hitta vägen ut från olika rum. Denna barnapp utvecklar barnets betraktelse- och koncentrationsförmåga. Spelet är väldigt klurigt och får barnet att hitta olika genvägar för att lösa uppgiften. Bra app för barn i 9-års ålder.
  • Hitta skillnader 750+ nivåer. En barnapp som faktiskt passar även de vuxna. Med hjälp av sin observationsförmåga ska man försöka hitta skillnaden mellan bilderna.

Alla appar för små och stora barn kan du hitta i Google Play eller App Store.

6. Vad skådar mitt norra öga– rolig billek för en lång bilsemester med barn

En rolig billek är leken ”Vad skådar mitt norra öga”. Den här leken passar perfekt som underhållningsaktivitet under en lång bilsemester med barn. Den passar både vuxna och barn och vi lovar att ni kommer få det svårt att hålla er för skratt! Denna roliga billek går ut på att man ”skådar” något och sedan ropar ut ledtrådar för övriga deltagare. Det är sedan fritt fram att gissa vad personen skådat genom bilrutan. Utifrån barnens ålder kan man försvåra leken med regler som att hitta på nya synonymer för sina ledtrådar.