De bästa rastplatserna i Sverige

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sverige är ett avlångt land och bjuder på många rastplatser att stanna på för en paus. Det behöver nödvändigtvis inte vara en dålig toalett och bara asfalt. Stannar man på rätt rastplatser kan det i sig bli en upplevelse med vackra omgivningar och möjlighet att låta barnen leka av sig.

De bästa rastplatserna i Sverige 2020 - Resmedbarn.nu

Varje län har en fin rastplats

I varje län finns det en rastplats som lyfts fram lite extra och är väl värd att besöka. Varje år utser olika biltidningar och motorrelaterade förbund den finaste rastplatsen i hela Sverige. Det finns flera hundra rastplatser i landet som sorteras ner till 20 stycken som sedan lyfts fram och är värda ett besök, vi har sammanställt de bästa rastplatserna i Sverige.

Några av rastplatserna är extra speciella och kommer att lyftas fram i den här texten. Planerar man en längre biltur kan det vara värt att stanna på de vackra platserna istället för att åka den kortaste vägen.

Rastplatser i Blekinges län

I Blekinge lyfts en rastplats i Karlskrona fram vid namnet Senoren. Den ligger två mil från väg 738 och vid ett brofäste. Rastplatsen blir år efter år utsedd till den bästa rastplatsen i Blekinge.

Sommartid finns här både en gårdsbutik och ett café där det går att sitta och se ut över vattnet. Här finns både vanlig toalett och handikapptoalett, sittplatser att fika vid där en del är under tak och turistinformation.

Kommer man med husbil eller husvagn finns det platser att ställa upp på och det finns stugor att hyra om man väljer att stanna och sova en natt.

Rastplatser i Gävleborgs län

I närheten av Söderhamn ligger rastplats Högbacka. På promenadavstånd finns en sjö där det går att bada eller bara sitta och fika i lugn och ro. För den som åker husbil eller husvagn finns det möjlighet att tömma kassetten och sortera sopor.

Här finns dessutom toaletter som städas ofta och många sittplatser där det går att äta medhavd fika. Det är en rastplats som bjuder in till en lugn stund för avkoppling från vägen.

Rastplatser i Stockholms och Uppsalas län

Tärnsjö är en rastplats som ligger några mil från Sala. Här finns gungor och lekplats där rastlösa barn får möjlighet att sträcka ut benen och möjligheter att nyttja bänkar och bord vid förtäring.

Det finns både café och restaurang för den som önskar att få sig ett mål lagat mat samt en liten kiosk där det går att handla förnödenheter till resten av resan.

Toaletter finns på rastplatsen liksom möjligheten att tömma latrinen för de som önskar. Många väljer att tillbringa en natt med husbil eller husvagn här då det finns bra parkeringar att använda sig av.

Rastplatser i Jönköpings län

I Jönköpings län lyfts Gyllene Uttern fram som den bästa rastplatsen och det är lätt att förstå varför. Med en utsikt över Vättern är naturen storslagen.

Här finns de faciliteter man kan förvänta sig som bänkar, bord och toaletter samt tömning av latrin. Vill man uppleva mer av den vackra naturen finns det ett hotell i närheten där det både går att övernatta eller äta en bit mat om så önskas.

Rastplatser i Västra Götalands län

Boråstorpets rastplats har mycket att erbjuda den som stannar till. Det finns möjlighet att handla hantverksprodukter och njuta av en fika. Kommer man vissa datum under sommaren finns möjlighet att uppleva slöjd söndagarna där hantverkare visar upp hur de arbetar.

Här finns dessutom vackra promenadslingor för den som vill röra lite på sig efter att ha suttit i bilen en längre tid. Det finns sedan både möjlighet att grilla och använda någon av de sittgrupper som finns utspridd i området där man blickar ut över en vattenspegel.

Rastplatser i Norrbottens län

I Norrbottens län finns det en rastplats som heter Polcirkeln-Silvervägen där det är värt att stanna till. Det är en liten men trivsam rastplats. I närheten finns det en camping där det både finns en butik och en verkstad.

Här går det också att tanka bilen, fylla på med dricksvatten och äta något gott på restaurangen en liten bit bort. Dagligen städas det ordentligt på rastplatsen vilket gör att den är ren och fräsch året om.

Bra rastplatser

Det som bra rastplatser har gemensamt är vacker natur och bra faciliteter. Möjligheten att använda toaletter som städas ofta, många sittplatser där det går att äta mat som man har med sig.

För den som kommer i husbil eller husvagn är det skönt att kunna tömma latrinen och möjlighet att parkera en natt. På de populära rastplatserna finns dessutom ofta ett café iallafall under sommartid då det kommer som mest med besökare.

Länkar

Vägverket har en bra karta över rastplatser i Sverige. Den hittar du här – https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Rastplatser/

Vi har också skrivit en bra artikel om att resa långt i bil med barn. Den hittar du här https://resmedbarn.nu/resa-langt-i-bil-med-barn/