Resa långt i bil med barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

familj i bil

Många är vi som har försökt att åka med barn längre sträckor i bil utan att veta hur man ska klara av det. Det är inte alltid en lätt historia, Ibland går det bra ibland mindre bra. vi har här försökt samla tips och råd kring hur man bör tänka när man ska ge sig ut på en längre resa med barn i bil.

Hur ska man tänka vid packning? Vad ska man göra under en längre resa? Åksjuka barn, vad gör man åt det? Planera resan enligt våra tips och du får en säkrare och roligare för hela familjen.

Tänk på att säkerheten ändå är det absolut viktigaste. Se till att bilen är servad enl serviceboken. Det kan vara överkurs, men ett konditionstest på bilen utförd av en verkstad är inte en dum idé. Alla barn ska ha rätt stol, vi har en bra guide om bilbarnstolar här. 

Att tänka på vid packning

Tänk på att man behöver packa säkert, se till att det inte finns saker i bilen som kan flyga runt vid en eventuell olycka, dessa saker kan göra större skada än själva olycka.

Det är otroligt smidigt att ta med sig en kylväska med 12v anslutning, på så vis slipper man köpa allt för dyr dricka längst vägen.


Tänk också på att solskydd kan vara ett ovärderligt skydd mot solen för de mindre barnen, men även för övriga i familjen. Klimatanläggningen gör sitt, men ett mindre barn torkar ut mycket lättare än större barn och därför är det inte bra att dom sitter i direkt solljus.

Åksjuka barn – vad gör man åt det?

Det finns många saker att göra åt åksjuk. Ett bra tips brukar vara att inte titta ner på en skärm eller liknande. Barnet bör även vara hyfsat utvilad och inte alltför hungrig. Ett hungrigt barn har mycket lättare att bli påverkad av bilresan. Man bör heller inte utföra någon aktivitet såsom ett spel eller titta på en film film när vägen är allt för krokig eller ryckig.  Det kan vara mycket bättre att utföra dessa saker när vägen är rakare exempelvis på en motorväg. Småbarn brukar inte kunna berätta att de mår dåligt och är på väg att spy, därför är det väldigt viktigt att ha uppsyn över barnet och att vara uppmärksam på ett förändrat beteende. Ser man att någonting är på gång så kan det vara klokt att stanna vid sidan av vägen en liten stund. 

Det finns såklart även åksjukepiller, vilket bör ses som en sista utväg. Många gånger klarar man sig bra utan med rätt förberedelser. Apoteket har också några bra produkter vi har provat, se nedan.

Tips vid en lång bilresa med barn

Det finns väldigt många bra aktiviteter man kan göra i en bil med barn. Nedan har vi försökt att sammanställa några bra saker man kan göra. Allt från teknik till enkla analoga tidningar kan köpa dig lugn och ro bakom ratten.

Planera men inte för mycket

Det kan vara klokt att planera resan noga, men kanske inte allt för mycket. Tänk på att barn älskar spontanitet. Att exempelvis se en skylt där det står “Våfflor med glass 500m” kan vara en rolig grej att besöka, ett tips här är att kika efter recensioner på google. 

Vi brukar försöka tänka att ta en paus var 10-20e mil, gärna på något ställe där inte alla stannar. Kanske vid en sjö?

Bästa bärbara DVD-spelaren i bilen – 2023

En bra bärbar DVD-spelare är ett perfekt tillbehör på resan. Även om man idag ofta har en surfplatta så kan den bärbara DVD-spelaren istället erbjuda en enkelhet som inte en surfplatta kan. När det gäller att hitta den bästa dvd-spelaren eller skärmen för bilen så finns det några olika parametrar man bör titta på. Finns det USB-ingång? Kan man köra två skärmar? Har den inbyggt batteri?

Nedan finns lite olika alternativ, och vad vi rekommenderar i tre olika prisnivåer.


Böcker eller tidningar

När barnen börjar kunna läsa själv så kan en färsk serietidning vara ett bra komplement till tekniken och skärmarna. Är det ett barn som gillar att pyssla och färglägga så kan det vara ett bra alternativ med en pysselbok. Klisterlappar, kritor (undvik tusch) etc kan vara bra att ta med i en påse. 

Leksaker

Ett tips kan vara att ta med leksaker, men att inte ge full tillgång till alla på en gång. Ta fram en ny leksak i taget, kanske är det helt nya leksaker som är köpta till resan? Det behöver inte vara något superavancerat för att det ska kännas kul och köpa några minuter av lugn och ro. Att resa långt i bil med barn är verkligen inte enkelt utan några leksaker alls.

Ljudbok

Under de senaste åren har många ljudböcker kommit ut som fungerar mycket bra för barn. Storytel och Spotify är två bra tips där det finns ljudböcker för flera olika åldrar. Även Sveriges Radio och Acast släpper podcaster numera som passar barn, exempelvis Lassemaja´s dektektivbyrå som finns här som podcast!

Lekar

Större barn uppskattar att leka lekar. Det finns massor av bra lekar som man kan göra med hela familjen. Sten-sax-påse, bilbingo, bokstavsleken är några av dom lekar vi brukar passa på att köra.

Bilsemester i europa

Förutom de saker vi redan påpekat tidigare i artikeln, så är det några saker som är extra viktiga när man ska resa långt i bil med barn. En noggrann planering är såklart ännu viktigare vid en resa ut i Europa. Tänk på att man ofta kan köra en längre sträcka i exempelvis Sverige där ni inte  behöver ta färjor eller passera tullar. 

Det är inte heller en dum idé att ta flyget till exempelvis Spanien och hyra en bil där för utforskning. På så vis blir det ett helt annat lugn i resan.