Fjällvandra med barn – Packlista

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Fjällvandra tillsammans med barn kan låta som en underbar dröm. Familjen kommer ut i den friska luften och får en naturupplevelse tillsammans som den sent glömmer. Men vad ska man tänka på att ta med sig i packningen? Vad är det allra viktigaste att få med sig i packningen?

Fjällvandra med barn

Längden på vandringen

En avgörande faktor är hur länge familjen tänker vara ute och vandra. Är det enbart en liten dagstur på några timmar eller planerar man att vara ute flera dagar i sträck? En halvdagstur kräver av naturliga skäl mindre packning än vad turer med övernattning kräver. Dock finns det en del grundläggande saker att tänka på oavsett längd vilket kommer att lyftas i denna artikel.

Bra kläder

Bra kläder på kroppen är alltid viktigt. Se till att de andas, transporterar bort fukt och värmer skönt vid behov. Lager på lager så att det går enkelt och lätt att både plocka av och på mer kläder. Ett ombyte är bra att ha med sig i ryggsäcken om kläderna ändå blir blöta av någon anledning. Regnkläder och ytterkläder som står emot vind är bra. På fjället kan vädret snabbt slå om.

Riktiga kängor

Riktiga kängor ger skönt stöd på foten och håller fukt borta under hela dagen. Tänk på att använda kängorna lite hemma innan vandringen, annars finns det risk för att man får riktigt fula skavsår snabbt. Håll fötterna torra under hela vandringen för att undvika skavsår och var alltid redo med ett par torra strumpor vid behov. Även om kängorna är rejält ingådd och mjuk är skavsårsplåster ett hett tips att ha med! Vi har också skrivit en stor köpguide om vandringskängor för barn.

Första hjälpen

Ett första hjälpen kit bör man alltid ha nära till hands. På fjället kan det vara väldigt långt till närmaste sjukvård. Skulle det uppstå en stukad fot eller blödning är det viktigt att kunna ge grundläggande vård tills att man får hjälp. Med ett första förband i ryggsäcken kan man därför slappna av lite mer och lägga om både mindre och större sår vid behov.

Mat och dryck

När man är ute och vandrar gör man av med mycket energi. Det kommer att behöva fyllas på med bra mat som ger mycket energi. Tänk på att det kommer finnas begränsade möjligheter att laga mat och därför är det bra att ha med sig ett trangiakök eller vid kortare turer mat som hålls varm genom att förvaras i termos eller liknande.

Vätska är dessutom viktigt att få i sig under hela dagen även om man kan ha turen att stöta på en fjällbäck där det går att dricka vatten. Varm dryck kan vara skönt i magen om det blir kallt och ruggigt under dagen.

Karta och kompass

Karta och kompass kan vara lätt att glömma då leder idag är bra uppmärkt och man oftast använder sig av mobiltelefon eller gps vid behov idag. Men, skulle tekniken krångla, kommer karta och kompass att vara pålitligt ändå. Även om man följer en led som är bra utmärkt hela vägen kan karta och kompass hjälpa till att visa vart på leden man befinner sig och vart närmaste fjällstation eller väg är om man snabbt behöver ta sig ner från fjället av någon anledning.

Sittunderlag

Något som lätt kan glömmas bort är något att sitta på. Små sittunderlag vägen nästan ingenting och är lätt att ta med sig. Är det fuktigt i marken vill man inte sitta utan underlag och riskera att bli fuktig i kläderna. Bra underlag gör att man inte heller behöver leta efter riktigt torra områden utan kan sätta sig ner och vila där man önskar. Ett liggunderlag ger dessutom barnen möjlighet att lägga sig ner och vila en stund när man har paus.

Varm filt

Även om det bara är en dagsvandring kan det vara skönt att vila för barn och då använda sig av en varm filt. Det finns idag många modeller som nödvändigtvis inte tar speciellt mycket plats eller väger mycket. Alternativet till en varm och skön filt är en sovsäck som går att ha med sig.

Egen ryggsäck till barnen

Många barn tycker om att själv få vara med och ta ansvar och vara delaktig. Att få en egen liten ryggsäck som de kan ha en extra mössa eller liknande i, kan göra att de känner sig både stor och riktigt stolt över sig själv. Inte ett måste men en sån sak som kan göra att barnen tycker det är lite extra spännande att ge sig ut på tur.

Bärsele

Har man lite yngre barn som inte orkar gå så långt kan en bra bärsele vara räddningen. Välj en bärsele som är ergonomisk att använda både för barnet och den vuxna. Det kan rädda små ben från att bli allt för trötta och föräldrarnas ryggar från att bli allt för ömma. Prova ut selen redan innan vandringen så att den är inställd och anpassad för just er.

Här hittar du den bästa bärselen för vandringen!