När ska man byta från babyskydd till bilbarnstol eller bältesstol?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn och deras kroppar är ömtåliga och behöver alltid extra säkerhet och skydd. I trafiken är det därmed extra viktigt att använda sig av korrekt utrustning samt använda den på rätt sätt. Transportstyrelsen rekommenderar att barn upp till 1,5 år färdas mot färdriktning i en bakåtvänd bilbarnstol, men de kan med fördel fortsätta färdas bakåtvänt fram till 4 års ålder.

Du har säkert redan koll på att det finns olika sorters bilstolar för barn, men att veta när man bör byta till en ny, större modell är inte helt enkelt. Skaderisken minskar drastiskt med en bakåtvänd stol, de är faktiskt upp till 5 gånger säkrare än framåtvända stolar. Därför ska man inte byta stol i onödan. Men när är det egentligen dags att byta? Är det då barnet når en viss vikt, längd, eller ålder?

För att reda ut när det är bäst att byta från babyskydd till bilbarnstol, och sedan till bältesstol,  går vi i den här artikeln igenom alla tre, samt lagar och säkerhetsrekommendationer för varje. Du finner även vilka stolar som vi rekommenderar, så att du enkelt kan komma igång i ditt sökande efter den bilbarnstol som passar bäst för ditt barn.

Vilka trafikregler gäller enligt lag 2023?

Enligt svensk lag ska alla barn under 135 centimeter använda en skyddsanordning i bilen i form av bilbarnstol, babyskydd, bältesstol eller bilkudde. Men det rekommenderas att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde ända fram tills de är 12 år, om barnets längd tillåter. Detta är för att skaderisken minskar då barnet sitter i en bilbarnstol som skyddar mot eventuella kollisioner eller häftiga inbromsningar.

Transportstyrelsen rekommenderar att barn upp till 1,5 år färdas mot färdriktning i en bakåtvänd bilbarnstol, men de kan med fördel fortsätta färdas bakåtvänt fram till 4 års ålder. En krock eller häftig inbromsning, även om bilen bara färdas 40 km/h, kan vara förödande för ett barn som sitter framåtvänt. I en bakåtvänd bilbarnstol sitter barnet mer skyddat vid en kollision. Huvudet kommer att tryckas mot bilbarnstolens nackstöd istället för att kastas framåt, som vid en kollision då man sitter framåtvänd. 

Enligt lag är det alltid den vuxnes ansvar att barnet sitter korrekt och säkert fastspänd i en bilbarnstol varje gång de färdas i trafiken. Även under korta sträckor är det olagligt att färdas med barn i famnen, eller endast fastspända med trepunksbälte, till exempel. Även vid taxiresor eller skjuts av andra familjemedlemar ska barnet alltid sitta i sin egen bilbarnstol, eller åtminstonde en bilbarnstol som passar barnet. Detta är extra viktigt att komma ihåg, framförallt med äldre barn som kan ha tendenser att glida ur stolen eller knäppa upp bältet själva. Att se till att alla passagerar är fastspända innan bilen startas generell praxis, men med småbarn gäller det att även att kontrollera att bilbarnstolen eller babyskyddet sitter fast ordentligt i sätet.

Krockkuddar och säkerhetsmärkning

Man ska heller aldrig använda en bilbarnstol i ett passagerarsäte med inkopplad krockkudde.  Kraften hos en krockkudde som utlöses kan skada barnet svårt eller tillochmed vara förödande. Det rekommenderas därför att bilbarnstolar installeras i baksätet om möjligt, men de kan även användas i passagerarsäten efter att krockkudden har tagits bort. För att koppla ur krockkudden måste du vända dig till din bilverkstad, för att försäkra att det blir gjort på rätt sätt. Fram tills dess att barnet är minst 140 cm långt är det inte säkert att sitta i ett passagerarsäte med inkopplad krockkudde.  

Enligt EU-lag bör babyskyddet, bilbarnstolen eller bältesstolen vara Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03, eller senare version. Godkännandenummret ska börja med siffrorna 03 eller 04. År 2014 kom även den nya märkningen UN R 129, som även kallas i-Size. Med tiden kommer i-Size att ECE R44, men båda är godkända och kommer att finnas parallellt under ett antal år framöver.

Babyskydd

Babyskydd är den bästa bilstolen för barn upp till 1 års ålder, men kan ofta användas ett par månader till beroende på barnets längd. Babyskydd ska installeras bakåtvänt i bilen med hjälp av säkerhetsbältet. Då babyskydd ofta tas ur bilen är det extra viktigt att det installeras korrekt och säkert varje gång. 

Man bör inte byta från babyskydd till bilbarnstol förrän barnet är tillräckligt stort och kan sitta själv utan stöd. Babyskydd angiver ofta en maxlängd som indikerar när barnet är för långt för att sitta säkert i skyddet. En riktlinje är att hålla koll på när barnets huvud når ca 2 fingrar från den högsta punkten av babyskyddets skal, då brukar det vara dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Tips på saker att tänka på

  • Babyskydd kan användas av barn upp till 1 års ålder, men ofta längre.
  • Babyskyddet bör ha 5-punktsbälte för att kunna försäkra högsta möjliga säkerhet.
  • Bältet bör kunna justeras i takt med att barnet växer.
  • Lättviktiga babyskydd är alltid enklare att både bära med sig och installera.
  • När barnets längd når maxlängden som indikeras på skyddet bör du byta till en bilbarnstol.

Bilbarnstol

En bakåtvänd bilbarnstol kan användas från det att barnet är 6 månader upp till 4 år, men beroende på barnets längd kan det gärna användas längre än så. Det rekommenderas även att överväga barnets personlighet innan man byter till bilbarnstol eller bältesstol, då barn som ofta rör sig mycket i bilen kan sitta osäkert om man byter till bältesstol för tidigt. Bilbarnstolen monteras med hjälp av bilens bälte i baksätet, den bör endas användas i passagerarsätet om krockkudden redan har kopplats ur.  

Tips på saker att tänka på

  • Bilbarnstolar kan användas av barn från 6 månaders ålder upp till 4 år, beroende på barnets längd.
  • Bakåtvända bilbarnstolar är upp till 5 gånger säkrare än framåtvända.
  • Precis som med babyskydd bör bilbarnstolens bälten kunna justeras i takt med att barnet växer.
  • När toppen på barnets öron når den högsta punkten av stolen är det dags att byta till en bältesstol.

Bältesstol

Bältesstolar kan användas av barn under en längre tid än babyskydd och bilbarnstolar, då de tillåter mer rum för barnet att växa. En bältesstol är mycket säkrare än en traditionell bälteskudde, då ryggen på bältesstolen ger skydd även från sidorna och ofta har extra stöd för nacken. Bältestolar är framåtvända och använder bilens trepunktsbälte för att fästas vid sätet, men en del modeller kan även fixeras direkt i sätet. Vi har också skrivit en stor guide om den bästa bältesstolen 2023!

Tips på saker att tänka på

  • Bältesstolar används av barn från 4 års ålder upp til 10 – 12 års ålder, beroende på barnets längd.
  • Ofta används bältesstolar under flera år, vilket gör det extra viktigt att köpa en bra och säker stol redan från början.
  • Bältesstolar utan rygg existerar, dessa kallas ibland för bälteskuddar eller bilkuddar, men är inte lika säkra som de med ryggstöd.

Kan man använda en begagnad bilbarnstol?

Om du redan har babyskydd, bilbarnstolar eller bältesstolar som använts inom familjen och som du är säker på aldrig har utsatts för någon form av stöt eller kollision, så kan de återanvändas. Livslängden för en bilbarnstol är upp till 10 år, men då måste du räkna med att det nya barnet själv kommer använda stolen i ett par år. Det rekommenderas att aldrig använda en bilbarnstol som är mer än 5 år gammal då den börjar användas av ett nytt barn. För babyskydd är livslängden kortare och bör användas i högst 7 år.

Då det är omöjligt att veta vad en begagnad bilbarnstol eller babyskydd varit utsatt för, om den inte använts inom familjen, rekommenderas det att inte använda begagnade bilbarnstolar. Även en stol som varit med om en mindre kollision eller kraftig inbromsning där den blivit stött kan vara osäker, då mindre delar inuti stolens jalusi kan ha gått sönder utan att det syns på utsidan. Begagnade stolar kan även sakna originaldelar som tagits bort för att passa en viss bil, vilket gör att den inte längre är säker att använda i andra bilar.

Det säkraste valet är att köpa ett nytt babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol när det behövs, så att den passar både barnet och bilen. För att hjälpa dig komma igång i sökandet på den rätta stolen, har vi listat några av de babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar som vi rekommenderar högst.