Resa med barn till Palma – Bästa tipsen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Palma året om

Palma är den vackra och lagom stora staden vid Medelhavet dit många väljer åka för att uppleva lite av varje. Här finns shoppingen, restaurangerna och kulturlivet, men även sol och stränder på gångavstånd. Men hur är det att resa med barn till Palma? Vågar man som barnfamilj välja en långhelg i Palma? Eller är det Alcúdias barnvänliga stränder det enda vettiga om det är Mallorca man längtar till? Vi har också de bästa tipsen!

Resa med barn till Palma
Resa med barn till Palma

Självklart kan även barnen ha roligt i Palma! Och det bästa är att staden och dess närmaste omgivningar har något att erbjuda året om. 

Om ni väljer ett hotell inne i Palma är det naturligt att börja semestern med att utforska staden. Alla i familjen vill såklart ha sitt, men om barnen ska styra så kan det vara klokt att hålla koll på två centrala saker: lekparker och glasställen. 

Lekparker för små och större barn

Den självklara lekparken för små och mellanstora barn ligger i Sa Feixinaparken mellan hamnen, stadsdelen Santa Catalina och Paseo Mallorca. Här finns klätterborg, gungor, pingisbord (hyr rack och boll i cafét) och stora ytor för cykling och skateboard. Under vintermånaderna parkerar sig ett mobilt litet tivoli här. Föräldrarna kan parkera sig på caféts uteservering medan barnen leker loss.

En stor lekpark omgiven av ett grönområde ligger i Parque de Mar just intill muren mot stadsdelen Calatrava. Härifrån har man utsikt mot havet och Playa de Palma vars första strand börjar här. Även lekparken vid plaza España ligger i en större park, Parque de las Estaciónes, och har tåg som tema. Men den största lekparken, som även passar ungdomar, hittar du norr om paseo Mallorca. Den ligger i reakreationsområdet Sa Riera. Här finns förutom klätterborg och gungor även en fotbollsplan, basketkorgar och en stor skateboardspark. Ibland kommer en cirkus hit. På föreställningarna uppträder clowner och akrobater eftersom cirkusdjur är förbjudna på Mallorca.

Om vädret är sämre finns alltid Kids Republic på Plaza Santa Catalina i närheten av Sa Feixina. Här finns klätterställningar, bollrum, videospel, kläder för utklädning och annat för leksugna barn. Större lekhallar, chiquiparks, finns i Palmas utkanter och brukar samla barn vid födelsedagskalas. Vissa har teman, som Monkey park och El club de las hadas. Ikeas chiquipark rekommenderas för restaurangen och de pedagogiska aktiviteterna.

Mallorcas goda lokala glass

Vill ni smaka stans bästa glass ska ni gå mot shoppinggatan under arkaderna: Jaume III. Gelatería C’an Miquel grundades på 1970-talet och hade tills för bara några år sedan en butik här, men nu måste man ta sig till bakgatan calle de Montcades för att få möjlighet att välja bland deras mängder av hemmagjord glass.

Många anser att Mallorcas bästa glass gör av Fet a Sollér, som har sin glassfabrik utanför Sóller. I Palma ligger deras butik på plaza Cort. I centrala Palma finns även två bra italienska glasställen, Rivareno på plaza de La Lonja som också de gör sin glass i butiken, och den populära glasskedjan Amorino vid placa Mercat som gör blomformade glassar i strut.

Lokala marknader

Året om hålls lokala marknader och festivaler i Palma på Mallorca. Har ni tur pågår en just när ni är på besök. Promenera under träden längs La Rambla, ta trapporna upp till plaza Mayor eller gå promenaden nedan för La Lonja, som under marknadsdagar är kantade med matstånd, stånd som säljer lokalt hantverk och en och annan churrería och crepería. Särskilt kring jul är det mysigt att gå mellan de olika stånden.

Ständerna vid Playa de Palma

Inget Palma utan en dag på stranden, där man kan hänga även en mild vinterdag. Palmas playa börjar där Parque de Mar tar slut, vid beachcluben Anima. Här fortsätter ständerna milsvis och upphör inte förrän vid El Arenals marina. En cykelbana går hela vägen ända från båthamnen och Paseo Marítimo i Palma. Cyklar, elsparkcyklar och segways kan hyras i små butiker vid hamnen i i La Lonja. Men det går lika bra att promenera, eller ta lokalbuss till El Arenal där stranden är barnvänligt långgrund och sanden som allra mest finkornig. 

Längs Palmas närmaste strand, C’an Pere Antoni, finns flera restauranger och på stranden finns ett nät där det spelas volleyboll året om. Vid Ciutat Jardin finns en omtyckt lekplats intill den breda stranden. En lugn och skyddad strand finns vid Can Pastilla, innan den kilometerlånga stranden i El Arenal. Stranden här delas in i Balnearios med serveringar och toaletter. Balneario 1 till 5 brukar vara trevliga, men vid Balneario 6 till 8 och Megapark tar de tyska partygängen vid.

Palma Aquarium och Aqualand El Arenal

I El Arenal finns två av Mallorcas populäraste aktiviteter för barn. Det ena är Palma Aquarium där man kan åka båt och till och med sova med hajar. Det andra är Aqualand El Arenal där ni kan tillbringa en hel dag i vattenrutchkanor, några mer våghalsiga än andra. Aqualand har öppet från maj till oktober och hit går lokalbussen från Plaza España i Palma.  

Stränderna vid Cala Mayor och Cala Illetas

Även åt andra hållet finns lokala stränder som är särskilt populära bland svenska barnfamiljer, kanske för att det är så enkelt att ta bussen dit. Vid Cala Major är sanden finkornig och här finns en del klippor att klättra på. Kajak och surfbrädor kan hyras i en av strandrestaurangerna.

Vid lokalbussens ändhållplats ligger två fina stränder, Cala Illetas och Cala Comtesa. Illetas är den mest barnvänliga och mest klassiska, här badade turisterna redan på femtiotalet. På stranden finns uthyrning av trampbåtar och man kan roa sig med att trampa ut till en liten klippig ö. Här finns också en beach club och flera restauranger med härlig utsikt över stranden och havet. Stranden Comtesa alldeles intill har inga restauranger, och här brukar de äldre ungdomarna hänga.

Jungle Parc Junior för barn

Behövs en paus från stränderna kan ni alltid ta en avstickare till Jungle Parc Junior Bendinat. Här klättrar och åker barnen – med säkerhetslina – högt mellan träden i olika intrikata klätter- och linbanesystem.

Festival Park med nöjespark, bio och paintball

Strax utanför Palma ligger Festival Park med aktiviteter för hela familjen. Här finns bland annat en nöjespark som är öppen året om. För något äldre barn finns Paintball Aventura i närheten. I området finns även inomhuslekhall, biosalonger, restauranger och Palma Fashion Outlet.

Aktiviteter för barn och bio på originalspråk

Även om det regnar är Palma ett bra resmål med barn tack vare de många olika inomhusaktiviteterna som erbjuds. I Palmas närliggande industriområden finns mycket skoj att välja på för rastlösa barn, dit man i många fall kan ta lokalbuss. Vad sägs om Mallorca Bowling med åtta bowlingbanor och en rolig spelhall, Palma Jump med enorma studsmattor, Megazone laser games med både inomhus- och utomhus-tag, Rocodrom klättercenter och Ocimax med Escape Room och bio som alltid har några filmer på originalspråk, så kallad version original. I centrala Palma är det framför allt Cine Agusta och cine Rívolo som visar barnvänliga filmer på originalspråk.