Ställen du inte får missa om du reser till Malta med barn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Malta är ett riktigt guldkorn för både en intressant och härlig semester! Med över 300 soldagar, är det inte konstigt att många europeer väljer att besöka denna ö. Här finns det över 365 olika kyrkor utsträckta över landet!

Trots sina ynka 316 km² finns det enormt mycket att upptäcka och underhålla sig med. Det spelar ingen roll om du är ute efter en solig semester, en historisk och kulturresa eller utsökt medelhavsmat! Vi tänkte ta upp några ställen som du absolut inte får missa om du ska resa iväg till medelhavsön Malta.

Blue Lagoon – Comino 

Tycker du om snorkling och klart, ljusblått vatten? Malta är omringat av vackra badplatser, men Comino är verkligen en speciell plats. Detta är en av Maltas syster öar och en av öns populäraste turistattraktioner. Comino har fått sitt namn efter växten kummin, som växer fritt på ön – tillsammans med andra vilda blommor och örter.

Blue Lagoon är barnvänligt och har betalda solstolar som du kan hyra. Det finns endast två små sandstränder och resten av området är omringat av klippor. Vill du få en bra plats är det därför bäst att vara ute i så god tid som möjligt. Det finns matvagnar med olika drycker, maträtter och glass i lass! För att ta sig till Blue Lagoon behöver du åka båt och det finns många båtservice tjänster att använda sig av, som du med stor sannolikhet kommer möta när du går längst någon av öns havspromenader.

Gozo

Gozo ligger precis bredvid Comino och är den större systerön. Här finner du underbara badplatser, tillsammans med vackra byggnader och fantastiska kyrkor. Ett tips är att besöka sandstranden Ramla Bay, där du kan hyra solstolar och parasoller. Det finns även en glassbil och en bar vid ingången till stranden. Skulle du tröttna på att bada och sola, hittar du rester av en romersk villa som är runt 2000 år gammal.

Popeye Village

Detta är turistmålet som barnen verkligen kommer älska (vuxna också!). Här spelades den klassiska 1980 musikalen “Popeye” in och är idag en rolig attraktion att besöka. Besökare möts direkt av Popeye och hans underhållande vänner, som till och med kan låta dig vara en filmstjärna för en dag!

Gå runt i de olika stugorna och vips – du är i en annan tid! Popeye Village erbjuder även vatten-trampoliner, en inomhus hoppborg, båtturer, solstolar och restauranger inom området. Popeye Village är belägen i nordvästra delen av Malta och det enklaste sättet att ta sig hit är via en taxi eller buss.

St. Peters pool

St. Peters pool är en perfekt destination för de som gillar att bada, hoppa från klippor och njuta av den härliga och naturrika utsikten. Här hittar du en helt naturlig pool, omringad av klippor som du kan koppla av på mellan simturen. För att nå St. Peters pool följer du den smala stigen mot fyren Delimara, som ligger ungefär 1,5 km från huvudvägen. Du kommer där se en byggnad till vänster där det står “St Peter’s Pool”.

Det är en härlig destination att besöka för både stora och små. Det finns inga restauranger eller affärer i närheten, därför är det smart att packa ned picknick om du planerar att stanna här en längre tid.

Valletta

Valletta är Malta’s huvudstad och hela staden är med i Unescos världsarvslista. Här hittar du enormt mycket kultur, olika museum, intressanta attraktioner och många goda restauranger. Ett tips är att besöka leksaksmuseet som grundades 1998 av Vincent Brown. Här visas det upp en stor kollektion av vintage leksaker, vilket kan vara intressant för både nostalgiska vuxna och barn!

För de som älskar historia kan dessutom den spektakulära 3D showen vara intressant, där du kan uppleva en unik resa genom Malta’s kultur och historia. Förutom turistattraktionerna är huvudstaden väldigt vacker att promenera runt i, både på dagen och under kvällen!

Mdina

Mdina var Maltas tidigare huvudstad och är idag ett perfekt ställe att besöka för lite lugn och ro! Staden är belägen på en naturskön kulle i mitten av ön. Det finns ett stort utbud av aktiviteter att underhålla sig med, som till exempel museum eller bara genom att promenera runt de bildrika småvägarna.

Mdina är en perfekt plats att besöka för att komma bort från storstäderna och havet. Du kan ta en taxi eller buss till staden och det tar dig runt 30 minuter från huvudstaden Valletta.

Marsaxlokk marknad

Marsaxlokk marknad äger rum varje dag, men på söndagar expanderar den och marknaden tar över hela hamnen. Här hittar du allt mellan fisk till CD-skivor, bakverk och textilier. Promenera runt bland de olika båsen och titta på allt som säljs, eller gå ned mot hamnen och kolla på de vackra, färgglada båtarna som ligger längst vattnet.

I Marsaxlokk kan du även hitta andra sevärdheter. Besök vackert dekorerade kyrkor, promenera längst gatorna och upptäck restaurangerna som staden har att erbjuda. Det är dessutom här du hittar St. Peters Pool, som vi tog upp tidigare i artikeln!

Besök parken San Antons

Det finns inte jättemånga offentliga parker i Malta, men ett ställe som verkligen är vackert är parken San Antons som är belägen i Attard. Det är även här som Malta’s president har sin bostad. Parken öppnades för allmänheten 1882 och du hittar natursköna trädgårdar, fontäner och skulpturer. Många träd som växer här är över 300 år gamla och det finns ett fågelhus och en barn-djurpark för de yngre besökarna.

Pastizzi matvagnar

Det är inte konstigt att malteserna är stolta över sina Pastizzis. Det är en populär snabbmat på ön och är ett salt bakverk, som oftast innehåller någon slags fyllning, som t.ex ricottaost eller bönor. Bakverket tillverkas för hand och det finns många ställen du kan hitta en pastizzeria, men den populäraste är Crystal Palace och ligger i Rabat. Här kan du hitta detta krispiga bakverk för endast 30 cent per bit! Många malteser brukar dessutom mötas här för att socialisera, vilket ökar charmen ännu mer.

Promenera längst öns havspromenader

Malta är en ö, vilket betyder att det finns många vackra havspromenader att promenera runt på. Det spelar ingen roll om du besöker Sliema, Mellieha, St. Julians, Bugibba, Marsaskala eller Marsaxlokk – alla städer erbjuder långa strandpromenader med vacker utsikt över havet. Du hittar även många restauranger längst vägarna som erbjuder utsökt medelhavsmat.