Att resa med husvagn i Sverige

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Drömmer du om en äkta Sunes sommar-semester, och funderar på att resa med husvagn i Sverige? Vad ska man tänka på innan man ger sig ut med den alldeles nyinköpta husvagnen som ni fyllt med saker ni tror kommer behövas?

Faktum är att det fanns cirka 285 000 husvagnar i Sverige 2022, och försäljningen fortsätter uppåt. Fler och fler upptäcker friheten med att äga ett hem på hjul. Men för att ge sig ut på vägarna och påbörja den spännande semestern så är det några saker man bör tänka på, framförallt när man ska resa med husvagn i Sverige med barn.

-“Borta bra men husvagn bäst!”

Planera resan

En av de viktigaste sakerna är att planera resan väl. Att stolpa upp campingplats efter campingplats man ska hinna besöka under en vecka kan snabbt bli tokigt. Barn brukar i regel tröttna på att sitta i bil och det spelar ingen större roll om ni faktiskt varit på den senaste campingen de senaste fyra dagarna. Ett bra riktmärke är 2-3 timmar innan det är dags att stanna för paus eller rent av för att ta in på en ny camping. 

Planera gärna rutten noga, men lämna luft i schemat. Glöm inte att med husvagn kör man 80km/h och det ger också mer tid att se mer. Stanna gärna på det där Sommarcaféet som erbjuder pannkakor längst vägen. 

Något många inte tänker på är att vi har fantastiska landsvägar om man väljer att inte åka motorväg, perfekt när man reser med husvagn i Sverige.

Säkerheten

Ett bra tips är att försöka boka den där årliga servicen på bilen i nära samband med er semester. På så vis vet du att din bil är i gott skick. Se även till att se över däck och lufttryck på husvagnen. Testa även bromsarna genom att bromsa i låg fart. Ibland kan det behövas en hårdare inbromsning för att motionera påskjutsbromsen. 

Gasolen ska provtryckas en gång per år, läckande gasol kan få katastrofala konsekvenser. Det är mycket lätt att glömma att köket i en husvagn är lika farligt som köket hemma för ett barn. Ha alltid barnen i uppsyn och framförallt kring gaslågor. 

Köpa ny husvagn?

Är familjen i behov av en ny husvagn? Det kan kännas som det är mycket man behöver tänka på inför ett husvagnsköp. Förenkla hela processen genom att vända dig till proffs i branschen, som exempelvis Fri-Bo som erbjuder både nya och begagnade husvagnar i toppskick. Med över 40 års erfarenhet av försäljning av husvagnar kan du vara säger på att du får de tips och råd samt den servicen du behöver inför ditt köp.

Underhållning 

Att underhålla ett barn i husvagn en regnig dag kan rätt snabbt bli en tuff uppgift men med rätt förutsättningar så är det en enkel match! 

Surfplattor i all ära men i husvagnen finns det även utmärkta tillfällen att spela brädspel eller kortspel. Ett tips är att köpa nya sällskapsspel på tradera eller på din lokala loppis. Det är bra både för miljön och för plånboken. Vi har en sida där vi samlat massor av tips när man reser långt med barn i bil, se den här.

Campingen

Det finns campingar i ALLA prisklasser i Sverige idag. Fundera ut vad ni söker? Vill ni ha förstklassiga servicehus men med en knökfull camping? Eller är ni mer ute efter lugnet med mysig utsikt och ett kanske inte lika mysigt utedass? 

En del campingar har aktiviteter för barnen flera gånger i veckan, det kan vara allt från disco till pysselkväll.