Bästa matstolen 2024 – Bästa barnstolen vid matbordet!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra och bekväm barnstol vid matbordet kan underlätta mycket. Men det finns massor av olika modeller, prisklasser och funktioner. Därför bestämde vi oss för att testa vilken som är den bästa matstolen. 

bästa barnstolen 2020

För att ta reda på det så fick vi först fundera på vad vi sökte med en bra barnstol. Vi hade i många år flera billigare matstolar från IKEA till våra två äldre barn men med vår lilla grabb på ett år så ville vi ha något bättre och ärligt talat även en snyggare matstol vid bordet. Men det finns mycket att titta på när man funderar på att köpa en matstol. Den ska helst vara enkel att rengöra. Hur stor är den? Tar den plats med benen? Går den lätt att flytta? Sitter barnet tryggt även som liten? Kan man fälla ihop den? Många av de lite dyrare idag har lagt väldigt stort fokus just på designen, och det gillar delar av vår familj.

Du finner vårat test nedan och under den så har vi försökt svara på de frågor du kanske har när du funderar på att köpa den bästa matstolen till din guldklimp.

Letar du efter fler tester? Hitta bästa kontorsstolen för dig:

Utöver matstolar för barn som generellt är dyra produkter där det är viktigt att kolla på tester för att inte köpa stolar som inte håller, så är det liknande med kontorsstolar. Att välja den bästa kontorsstolen för just personen som ska använda den är väldigt viktigt, och därför kan det vara bra att läsa på sig om vilken bäst i test-kontorsstol som man ska välja. Läs på DPJ.se om bästa kontorsstol för just dig så du ser till att välja en ergonomisk med god kvalitet, och till rätt pris. Du hittar allt från “budget-kontorsstolar” som är prisvärda, till lite dyrare men med samma syfte – där ergonomi är i fokus.

Våra två vinnare i testet om bästa matstolen:

Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Tripp Trapp är en riktig klassiker från Stokke, som funnits på marknaden sedan den designades 1972 av Peter Opsvik. Den har sålts i fler än 10 miljoner exemplar och bara den orsaken är anledning nog för oss att titta på denna som en av de bästa matstolarna som finns på marknaden idag.

Faktum är att undertecknad hade en sådan här när hen var liten och den överlevde många barn och år. Detta är helt enkelt stolen man köper om man letar kvalitet och är ute efter en praktisk stol.

Det finns insatser att köpa som gör att man kan använda denna redan från nyfödd, och sedan som baby innan man kör helt utan och använder stolen med den bygel som medföljer. Mycket bra att man också kan flytta fotstödet enkelt för att anpassa efter barnets längd. Det är viktigt rent ergonomiskt att barnet sitter med bra stöd för fötterna.

Stokke är ett norskt bolag som är kända för att tillverka barnprodukter med fokus på kvalitet och design, så det förvånar föga att man sålt denna stol i så många exemplar! För oss är detta en vinnare, vi tror att om man köper denna barnstol så behöver man troligtvis knappt köpa ny stol ens när det är dags för barnbarn om man är lite försiktig.

Fördelar

 • Tidlös designklassiker
 • Kvalitet rakt igenom
 • Stadig stol
 • Barnet kan växa med stolen
 • Barnet sitter nära bordet

Nackdelar

 • Något stor

Produktinformation

MaterialBok
Maxvikt (kg)110
Höjd (cm)78
Längd (cm)49
Bredd (cm)46
Vikt (kg)7
Totalt betyg:
4.4
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Baby Dan Danstol är en stabil konstruktion och faktiskt en väldigt smidigbarnstol som passar redan från 6månader och uppåt. Den är nämligen konstruerad för att även ett litet barn ska ha ett optimalt skydd och stöd för benen och ryggen.

Denna matstol har varit en vinnare i många test och framförallt som en riktigt bra budgetmodell. Den har allt man behöver helt enkelt. Den är säker och stadig, den är dessutom gjort i trä och är väldigt hållbar.

Vi gillar den här stolen och hade faktiskt en sådan till vår dotter i några år. Det enda vi hade att anmärka på då var att den kanske var något svår att göra ren ibland i alla vinklar och vråer.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Bra kvalitet
 • Barnet sitter stadigt redan som liten
 • Stabil konstruktion som påminner om en klassiker

Nackdelar

 • Något svår att göra ren ibland

Produktinformation

Höjd (cm)83
Längd (cm)57
Bredd (cm)49
Vikt (kg)7,5

Övriga matstolar vi testat:

Totalt betyg:
4.8
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Steps är en matstol som stokke har designat för att växa tillsammans med ditt barn. Den har en stilren, skandinavisk design och är tillverkad i massiv bok och polypropen. Vi tycker att denna barnstol är jättesnygg och det märks att man funderat mycket på materialvalet.

Den är rymlig och barnet sitter med bra stöd. Som på Stokke Tripp trapp så kan man justera fotstödet och dessutom helt utan verktyg.

I och med att det är fyra ben så kan dessa sticka ut lite och vara i vägen när man går förbi, men det är såklart en smaksak eftersom att den även är väldigt snyggt designad.

Det finns tillägg att köpa både för små barn och helt nyfödda. Det ser riktigt mysigt ut att kunna ha sitt nyfödda barn vid matbordet utan att behöva ha dom på matbordet i exempelvis ett babynest som vi hade med våra äldre barn.

Det finns också jättesnygga tyger att köpa till, dessa kostar dock en hel del.

Fördelar

 • Står stadigt
 • Snygga materialval
 • Snygga tyger
 • Bra med höj och sänkbart fotstöd
 • Barnet får bra stöd

Nackdelar

 • Ganska dyr om man köper allt till

Produktinformation

MaterialBok, polypropen
Maxvikt (kg)80
Höjd (cm)71
Längd (cm)61
Bredd (cm)43
Vikt (kg)4,6
Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Ytterligare en produkt från BabyBjörn, denna gång en matstol som dessutom vunnit pris i testfakta 2017 för "bäst i test". Den här stolen har en smart design där bordet även agerar bygel och på så vis hindrar barnet från att kunna ta spärn mot bordet framför och på så vis riskera att tippa omkull stolen och barnet. Bara vuxna kan öppna den här bygeln och på så vis känns denna mycket säker. Vi gillar framförallt att denna inte har massa vinklar och vråer som andra stolar vi testat, vilket underlättar väldigt mycket vid rengöring av allt kladd barnet ställt till med. Bordsbrickan kan dessutom tas bort och diskas för hand eller i diskmaskinen.

Stolen kan också fällas ihop, vilket verkligen inte alla stolar kan göra, och den vinner stora fördelar hos oss där. Om det inte vore så att stolen tävlar mot den mest klassiska stolen (tripp trapp) av dem alla så tror vi att denna stolen hade tagit hem första pris för oss. Därför rekommenderar vi verkligen ett köp även om man skulle välja denna.

Fördelar

 • Går att fälla ihop
 • Enkel att göra rent
 • Barnet sitter skönt
 • Barnet sitter väldigt säkert
 • Bra bas på stolen

Nackdelar

 • Upplevs något "fet" i plasten

Produktinformation

MaterialPlast, lackerat stål
Maxvikt (kg)45
Höjd (cm)89
Längd (cm)49
Bredd (cm)44
Vikt (kg)5
Totalt betyg:
4.3
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Denna är en liten specialare som är perfekt precis när barnet är stort nog för att hålla uppe nacken själv. Bumbo Babysitter är en jättesöt liten stol som också är ergonomiskt anpassad för små barns ryggar. Den går att använda både ute och inne och är faktiskt riktigt smidig i de där 4-8 första månaderna. Barnet får en känsla av att vara med på ett helt unikt sätt.

Den är dessutom i ett härligt mjukt gummimaterial och är faktiskt väldigt lätt att göra ren. Den känns mycket säker med sin breda bas och den har en bra trepunktssele som gör så att barnet sitter kvar även om det är en utbrytarkung. Det finns också här tillbehör att köpa till om man vill i form av ett smidigt bord, perfekt för små mjuka kexbitar eller kanske för att leka på.

Fördelar

 • Väger nästan ingenting
 • Behändig att ha med om man åker bort
 • Lätt att göra ren

Nackdelar

 • Något kort användningstid

Produktinformation

Ø (cm)38
Höjd (cm)23,5
Vikt (kg)1,8

 

Totalt betyg:
4
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
3.5

Sammanfattning:

Här är en snygg och väldesignad matstol som vunnit priser för sin smarta och genomtänkta design. Stolen är dessutom mycket snygg tycker vi. Den har en mycket enkel montering med endast fyra skruvar som fästs enkelt. Cybex Lemo är dessutom väldigt väldesignad i aspekten ergonomi, och med ett enkelt handgrepp så kan man flytta sittpositionen vilket gör att barnet växer med stolen.

Det finns också många tillbehör att köpa till. Först har vi en babysitter, som gör att stolen går att använda dirket från födsel och kan vara riktigt smidigt vid matbordet eller nästan var man än är hemma. Sedan finns också ett baby set som gör att stolen går att användas från ca 6månader men ändå sitter barnet mycket stadigt. Till allt detta finns också ett bord och en dyna att köpa för extra komfort.

Vi gillar designen, och att den är så pass genomtänkt, den finns också i flera olika färger vilket är ett extra plus! Det blir dock lite pengar att lägga om man köper alla tillbehör, men den står sig troligt rätt bra i värde.

Fördelar

 • Bra tillbehör
 • Hjul på den bakre delen så stolen inte går att vicka
 • Bra komfort

Nackdelar

 • Rätt dyr om man ska ha alla tillbehör

Produktinformation

MaterialRam: Aluminium
Sittplatta och fotstöd: Trä
Maxvikt (kg)95
Höjd (cm)82
Längd (cm)56
Bredd (cm)53
Vikt (kg)8

 

Totalt betyg:
3.8
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3
praktisk
Betyg:
3.5

Sammanfattning:

Alpha+ är en snygg matstol från HAUCK i tyskland gjord i Europeisk odlad bok. Även detta är en stol som barnet kan växa i. Fot- och sittplatta kan justeras i olika höjder och djup för att på så sätt passa för barnet under dess uppväxt.

En bekväm stol med mycket bra prislapp, helt klart en stol värd att kika på. Vi upplever den som stadig, men inte den stadigaste i testet. Den kommer med en 5-punkts sele vilket de flesta inte har, känns mycket säkert men inte lika praktiskt. Den går att använda från 6 månader och uppåt, även en vuxen på max 90kg kan sitta i den.

Det finns också en bricka att köpa till, vilket vi rekommenderar om man inte vill ha ett förstört matbord.

Fördelar

 • Bra pris
 • Miljövänlig
 • Funktionell
 • Säker

Nackdelar

 • Lite för stor lutning på ryggstödet

Produktinformation

MaterialBok
Maxvikt (kg)90
Höjd (cm)80
Längd (cm)56
Bredd (cm)48
Vikt (kg)6,75
Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Ytterliggare en stol från Stokke som denna gång heter clikk. Namnet är baserat på att man med tre enkla klick kan montera denna stol. Allt ingår denna gång, dvs inget extra som man måste köpa till men däremot finns det en dyna att köpa för extra komfort. Därför går denna stol inte att använda innan barnet blivit sex månader och kan sitta själv. Matstolen är lätt att torka av, och bordet går att ta av för att diska i diskmaskin.

Det vi gillar mest med denna är att den är lätt och väldigt enkel att plocka ihop, och därför mycket bra att ta med på utflykten eller resan. Tyvärr går fotstödet endast att ställa in i två olika lägen, men själva sittsen går att ställa i tre olika lägen för bästa ställning för rätt ålder.

Fördelar

 • Lätt att montera ihop och isär
 • Bra pris
 • Lätt att rengöra
 • Väger väldigt lite

Nackdelar

 • Fotstödet går bara att ställa i två lägen

Produktinformation

MaterialFSC®-certifierat europeiskt bokträ
Polypropen
Maxvikt (kg)15
Höjd (cm)82,5
Längd (cm)69
Bredd (cm)56
Vikt (kg)4,6

 

Frågor och svar om Matstolar:

När byter man matstol?

Många matstolar har idag flera olika tillbehör som gör att man kan använda stolen redan vid nyfödd hela vägen tills det känns redo att sitta på en vanlig stol. De stolar som inte har den möjligheten används vanligast mellan 6 månader och 3-4 år. Vi rekommenderar dock att fundera på en stol där barnet har en möjlighet att växa med stolen, då våra erfarenheter är att barnet ofta vill sitta i “sin” stol ända upp till 6-8 års åldern.

När kan barn sitta i matstol?

Precis som svaret i frågan ovan så har många stolar idag tillbehör som gör att man kan använda som babysitter redan som nyfödd. Man brukar säga att ett barn kan sitta i en barnstol själv från sex månader eller när de sitter stadigt utan att ryggen faller ihop.

Vilken matstol är bäst?

Vår åsikt på den frågan är att den klassiska stolen från 1972 Tripp Trapp från Stokke är den bästa än idag. Kvaliteten är så bra den kan bli och designen är fullt fokuserad på en säker stol.

Varför använder man en matstol?

Barnet får chansen att vara med vid matbordet, vilket ofta är mycket uppskattat av hela familjen.

Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 2 reviews)

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!