Långflygningar med barn – hur gör man?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur ska man som förälder tänka när man för första gången ger sig ut på en långflygning med sina barn för första gången? Barn uppskattar sällan att sitta stilla på samma säte tolv timmar i sträck, så hur får man de att vara nöjd?

Barnets ålder kan påverka hur man ska tänka och anpassa resan, men det finns några tips som kan göra att det går lite lättare för hela familjen.

Kolla de flygtider som finns

Det brukar finnas olika flyg att välja på, men kolla alltid en gång extra och boka inte bara det billigaste. Ibland erbjuds det flyg med flera mellanlandningar som kan vara mitt i natten. Med ett trött barn är inte det så roligt, försök hitta ett direktflyg även om det är lite dyrare.

Förutom det kan det underlätta om man försöker se till att pricka in flygtider med barnens sovtider så mycket det bara går. Om rutinerna blir helt rubbade kan det få stor påverkan för hela flygningen. Går det inte att undvika så se till att ha med pyjamas och försök göra det till ett positivt äventyr för barnet.

Boka mat åt barnet

Kom ihåg att boka mat åt barnet genom att kryssa i måltid för barn. Då det ofta bara serveras en enda rätt är det bra att alltid ha en extra plan i matväg. Ha med kex eller annat ätbart som ni vet att barnen äter. Sitter man och det serveras en måltid som inte faller väl ut för barnen är det skönt att kunna erbjuda något annat.

Det går att låta barnen redan innan avresa lämna önskemål om vad de skulle vilja önska sig att ta med och äta. Försök att inte fokusera på att det ska vara rakt igenom nyttigt, utan att barnen får i sig något i magen.

Leksaker och åter leksaker

Köp några leksaker och göm dessa innan avfärd. Väl på planet och under flygningen går det att plocka fram en i taget och göra resan lite mer spännande. Kanske en målarbok som barnet länge önskat sig eller en rolig leksaksbil.

På så sätt distraheras barnet från att tänka på att det sitter rakt upp och ner. Istället blir det nya saker att titta på som håller det sysselsatt. Kanske inte så länge, men iallafall en liten stund när det börjar att vara lite jobbigt.

Välj sittplatser med omsorg

En sak som kan vara jobbigt för andra resenärer är om barnen sparkar på sätet framför sig. Finns det möjlighet kan det därför vara bra och boka sittplatser längst fram i flygplanet så barnet får fritt utrymme att röra på sig så mycket som de önskar.

Extra benutrymme kan också vara skönt då det ger större möjlighet för barnet att röra på sig utan att hela tiden behöva springa i gången där det i perioder är väldigt trångt. Bokar man in hela familjen på samma rad kan barnet dessutom själv få välja om det vill sitta och titta ut genom fönstret eller nära gången för att kunna busa då det finns möjlighet.

Avlasta varandra

Är man flera vuxna i sällskapet som reser kan man bestämma att ta hand om barnet i omgångar. På så sätt får man en chans att vila lite i lugn och ro för att sedan ha riktigt med energi när man passar barnet. Risken finns att barnet inte sover alls, och då är det skönt att ha fått vila lite.

Hjälps man åt kan det dessutom kännas mycket lättare när man jagar barnet genom gången eller spelar samma spel om och om igen tillsammans.

Slappna av

Som förälder måste man slappna av. Det är inte helt lätt att få mindre barn att vara lugn på en flygning och någon kommer garanterat att kasta irriterade blickar, försök och bara skaka bort det och gör så gott det går och gör allt för att visa hänsyn. Lär barnet redan från början att man inte hänger på andras stolar, inte kastar saker eller sparkar på sätet framför.

Låt barnet bestämma själv om de vill vila lite, titta på film eller leka med någon leksak. Genom att gå in med en avslappnad inställning så kommer det att bli en lättare resa. Gör resan rolig istället för att försöka styra barnets önskemål.

Ta lärdom av tidigare resor

När det är dags att flyga hem igen har man redan upplevt en resa. Ta lärdom av vad som både gick bra och dåligt på den tidigare resan. På så sätt går det att vara ännu bättre förberedd på vad som kommer.

Alla är nybörjare någon gång och den första första gången kommer alltid vara mest nervös oavsett vad det är. Kom ihåg att det alltid löser sig även om det känns jobbigt när man är mitt i det hela.