Får man ta med barnvagn på flygresan?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla har vi sett hur bagaget kastas på banden eller hur det lite nonchalant kastas upp på rullbandet till flygplanet? Idag kostar en barnvagn en mindre förmögenhet. Även om man bortser från kostnaden för den så har man även lagt ner en rätt stor möda att hitta rätt och bo in sig i den. Vilket gör att man troligtvis tvivlar på att ta med sig barnvagn på flygresan.

Det finns två skolor kring den här frågan. Den första säger att man självklart ska ta med den vagnen som barnet i fråga är van med, och som både barnet och du trivs med. Den andra tycker att man ska ta med sig en resevagn. Vilken väg du väljer är upp till dig men vi har lite råd och tips kring frågan då vi har testat båda alternativen!

Vi vet alla hur stressade bagagepersonalen kan vara…

Får man ta med barnvagn på flygresan?

Det finns idag många resebarnvagnar som enkelt även kan tas med som handbagage. Fördel med detta är att du ofta kan ta med den hela vägen fram till gaten eller till och med till flygplanet. Vissa bolag låter dig även ta med en vanlig barnvagn på flygresan.

Det finns dock olika storlekar på tillåtet handbagage så det bästa är alltid att kolla med ditt flygbolag först, så att du inte råkar ut för en tråkig situation vid incheckningen när personalen ber dig checka in barnvagnen.

Att ta med sig en resebarnvagn på flygresan kan ofta vara supersmidigt dock kanske inte alltid optimalt att köra på alla underlag. Hjulen är ofta små och det är rätt svårt att hitta en vagn med fullt liggläge.

Några saker ni bör tänka på om ni letar resevagn.

  • Finns det vändbar sittdel?
  • Är det ett fullt liggläge?
  • Hur ser hjulen ut? Går det att köra på en strand?
  • Går den att köra med en hand? Många gånger har man som förälder bara en hand ledig som bekant..
  • Hur är möjligheterna för att skydda mot sol?
  • Kommer du kunna använda denna vagn hemma senare?
  • Tänk på att vagnar i den dyrare prisklassen ofta har ett bättre andrahandsvärde (om ni tänker sälja efter resan)

En vagn som vi verkligen rekommenderar är Chicco Liteway som är oerhört lättstyrd. Denna barnvagn får ta med sig på flygresan, ofta hela vägen till gaten.

Att ta med sig sin vanliga barnvagn på flygresan

Tar man med sig hemmavagnen så har man verkligen många fördelar. Du och barnet känner till vagnen. Den är ofta stor och den har troligtvis det du vill ha av en vagn. Se till att skydda den ordentligt innan incheckningen, vilket vi har flera tips om nedan.

Efter incheckningen så har man möjlighet att låna en vagn på de större flygplatserna i Sverige. Men tänk på att det kanske inte alls är möjligt att låna på flygplatsen i det land ni flyger till/från. För det mindre barnet rekommenderar vi verkligen en bärsele eller bärsjal.

Något som också tåls att tänka på är att vagnar lätt kan bli solblekta, vilket såklart är supertråkigt, men inte alls är lika vanligt idag med bättre tyger i vagnarna.

Skydda vagnen

Det finns airshells att hyra (Överraskande billigt) på flygplatser. Vi har också världens bästa tips här för när ni hyr en airshell så finns det nämligen ofta massor av plats kvar.

Senast hyrde vi bara en basvariant storleksmässigt men vi fick ned barnvagn, bilbarnstol samt två paket blöjor. Välling? Gröt?

Vi har rest så flera gånger och aldrig har någon sagt något när vi checkat in den på specialbagage, detta kan också vara ett sätt att slippa betala extra för en bilbarnstol.

Vid skada

Skulle olyckan vara framme så var lugn! De flesta flygbolagen betalar ut ersättning för vagnen om den gått sönder. Kontrollera gärna vagnen direkt innan ni lämnar flygplatsen för det kan vara svårare att få ut ersättning om ni upptäcker skadan när ni kommit hem.

Skulle inte flygbolaget betala för skadan, så täcker oftast hemförsäkringen för detta.