Semester med barn i Lappland

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lappland är Sveriges största landskap och bjuder på både höga berg och djupa dalar. Det är ett väldigt naturskönt landskap och bjuder på många härliga aktiviteter utomhus tillsammans med barn. Vad kan man då hitta på för spännande saker som kan passa för hela familjen?

Semester i underbara lappland

Bästa rastplatsen

Den rastplats som lyfts fram som trevligast och bäst anpassad för ett stopp är Gimån rastplats. Här finns trevliga toaletter och möjligheten att sitta ner och äta egen mat i närhet till vatten och vacker natur. Sommartid finns en restaurang där det går att äta och fika om man önskar. Vi har även skrivit en fin guide om sveriges bästa rastplatser som du finner här.

Renfarmer

Vid besök i Lappland är det svårt och bortse från att det finns mycket renar. Besök en renfarm och lär er mer om arbetet med djuren och få möjlighet att klappa och komma nära. Renar är spännande djur och de flesta barn kommer ha en dragning till dom. Är man som vuxen intresserad av den samiska historien brukar det gå att kombinera på många ställen.

Besök järnmalmsgruvan

I Kiruna finns möjlighet att få gå ner i järnmalmsgruvan och få en guidad tur. Nere i gruvan är det kallt också sommartid, så bra kläder är ett måste. Här finns det stora maskiner att titta på och djupa gångar att se. Maskinerna är fjärrstyrd och det finns tåg som inte har någon förare. Besökare får ge sig ner till 540 meters djup och det är ett äventyr för både stora och små.

Ut och vandra i den vackra naturen

Vandring i fjällen är en underbar aktivitet som många vuxna framförallt uppskattar. Genom att göra kortare vandringar och försöka göra det på ett lekfullt sätt kan också de yngre i familjen tycka att det är roligt och spännande. Att få dricka vatten direkt från en bäck eller känna hur kallt vattnet är i en fjälldal är saker som många barn tycker är riktigt spännande.

Bad

Runt om i landskapet finns det flertalet tempererade utomhusbad att använda sig av. Ofta kan det då finnas någon rutschkana och barnen kan lätt ligga i poolen hela dagen. Vill man däremot bada i havet eller någon sjö finns det ännu fler spännande platser att välja och vraka mellan. Gör ordning en matsäck och njut av en heldag utomhus.

Önskar man ett fullskaligt äventyrsbad går det att bege sig till Lycksele och besöka Ansia badpark. Här finns många attraktioner och en vågmaskin att uppleva. Pooler och rutschkanor finns både för de större och mindre barnen.

Besök djurparker

I Lycksele finns Lycksele djurpark som har fokuserat sig på nordiska djur. Det finns också en avdelning för barn där de får klappa och umgås med djur. I det så kallade lyckolandet finns både fyrhjulingar och båtar som barnen får prova att använda sig av.

Lycksele djurpark

Vill man däremot se skogens konung, älgen, går det att bege sig till Vittangi. Här finns Moosefarm Vittangi där det är ett stort vilthägn med frigående älgar. Möjligheten att komma riktigt nära och uppleva hur stor älgar faktiskt är.

Temapark inriktning cowboy

I Boden finns Western farm som är en temapark med cowboy tema. Upplev något av de uppträdanden som dagligen sker eller prova själv att vara en liten cowboy. Här kan både stora som små drömma sig bort till en helt annan värld. Kolla innan avresa om det är något evengemang på gång som kan passa. Då kan det vara extra uppträdanden eller tema som gör vistelsen extra rolig.

Western farm med barn

Aktiviteter inomhus

Om det blir en period med regn och kyla vill man gärna ha aktiviteter och utföra inomhus. I Luleå finns flera inomhusaktiviteter att välja på.

Teknikens hus som är ett science- och teknikmuseum. Här finns otroligt många aktiviteter att prova på för nyfikna barn och vuxna. Nyfikenhet förenas med möjligheten att lära sig nya saker på ett otroligt lekfullt sätt.

Norrbottens järnvägsmuseum

De flesta barn är imponerade av tåg och därför kan ett besök på Norrbottens järnvägsmuseum locka. Åk gamla tåg och kom riktigt nära historien. Kanske just ditt barn får möjlighet att hjälpa tågmästaren med biljetter eller se hur man kör tåget.

Friluftsliv

För de med lite äldre barn finns det mycket friluftsliv att välja mellan. Ge er ut på hästryggen och rid på fjällen eller paddla kanot i en älv. Stanna och grilla korv eller bara var i nuet tillsammans. Äldre barn kan säkerligen komma med många egna förslag på vad de skulle vilja prova under semestern.

Mycket att välja på

Eftersom att lappland är ett otroligt stort landskap finns det många aktiviteter att välja på. Glöm inte bort att bara vara i stunden och njuta av det fantastiska landskapet! Det är kvalitetstid med familjen och man behöver inte hela tiden ha aktiviteter planerade. Umgås tillsammans i en hyrd stuga eller på en camping, spela kort och bara ha det trevligt tillsammans. Lappland är ett landskap som många återkommer till gång på gång.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!