Semester med barn i Sverige

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är kanske mer aktuellt än någonsin att semestra i Sverige i sommar. Finns det då något speciellt att tänka på och framförallt vad finns det för utbud att välja mellan? Sverige är ett fantastisk land som har otroligt mycket att erbjuda för den som är intresserad.

Boende, mat och aktiviteter är inte alltid ett helt självklart val. Idag finns det otroligt mycket att välja mellan och det är inte alltid helt lätt. På internet går det ofta att hitta betyg och recensioner av olika alternativ. För den med äldre barn går det att prata lite om förväntningar och förhoppningar inför själva semestern.

Semester med barn i Sverige

Anpassat för barnfamiljer

På många platser runt om i Sverige är det idag anpassat för att kunna ta hand om och sköta barn. På allmänna toaletter finns skötbord att använda till blöjbarn och restauranger har menyer som är anpassade för att falla barn i smaken. Det är generellt lätt att ha med sig barn och uppleva sommaren i Sverige.

Boende till barnvänlig semester i Sverige

Oavsett vilka aktiviteter man tänker sig på sin semester behöver man något form av boende. Många orter erbjuder allt från enkla campingar till finare hotell. Att koppla på husvagnen på bilen och rulla iväg är allt mer populärt igen.

Husvagnssemester ger barnen möjlighet att leka fritt utomhus på kvällen och hitta nya vänner och att laga mat utomhus kan i sig vara ett härligt äventyr att dela med varandra. Är barnen lite äldre går det att inreda förtältet till en egen sovplats åt dom vid varmare väder.

Vill man inte behöva laga mat själv finns det på många campingar en tillhörande restaurang att äta på.

Stugor i anslutning till nöjespark

Många nöjesparker och liknande har stugor i nära anslutning till sin nöjespark. Det kan vara bekvämt att vara nära och dessutom ha möjligheten att boka både boende och biljetter till parken direkt. Ofta får man dessutom någon form av rabatt på inträdet utifrån hur många nätter man väljer att boka.

Fjällvandra med barn

Sverige har mycket vacker natur att erbjuda. Om ni gillar att komma “back to basic” och ut i naturen finns det bra möjligheter att fjällvandra med barn i Sverige. Kolla vår guide Fjällvandra med barn – Packlista och få tips till vad du ska tänka på inför fjällturen.

Vädret

En sak som man aldrig kan påverka är vädret. I Sverige kan det vara väldigt varierande somrar. Ibland är det en sommar med bara sol och några år är det mycket regn. Därför är det alltid bra och ha en extra plan om vädret inte tillåter att man är ute en hel dag.

Har man flera dagar planerade går det och försöka anpassa en dag till vattenparken och en dag till inomhusaktiviteter utifrån hur väderleken ser ut och bli. Genom att delvis vara förberedd kommer semestern att bli bättre.

Planera resan

Vid resa med barn blir det inte lika spontant som då enbart vuxna ger sig iväg. För att det ska bli så lyckat som möjligt kan det krävas lite planering. Barnen behöver kläder och eventuella tillbehör på ett helt annat sätt än vuxna.

Som tur är går det alltid att köpa mer blöjor, välling och liknande på varje mataffär i hela landet. Egen vagn och annan personlig utrustning får man dock tänka igenom.

Vi har tidigare skrivit ett bra inlägg om att resa långt i bil med barn som kan vara användbar.

Hitta bra rastplatser

Efter vägen kommer det behövas stannas för att både äta och gå på toaletten. Efter vägarna i Sverige finns det en mängd olika rastplatser att välja. Några är bättre och fräschare än andra. En planerad resväg kan därför resultera i en trevligare upplevelse.

På rastplatsen går det att äta medhavd mat om det inte finns en restaurang samt gå på toaletten. Många ställen erbjuder dessutom möjlighet att tömma husvagnens kassett från toaletten.

Vi har skrivit en guide till de bästa rastplatserna i Sverige som du hittar här.

Hinna med så mycket som möjligt

Ibland glömmer man bort att bara vara i nuet och vill hinna med så många upplevelser som det bara går på kortast tid. Det finns ingen anledning att stressa sig genom semestern.

Välj istället ut några väl valda saker som ska genomföras och njut av resterande tid av att bara vara tillsammans. Kvällarna då man sitter utomhus och spelar sällskapsspel eller letar upp en lokal badplats kommer att vara minst lika minnesvärd för hela familjen.

Våga prata med nya människor

Under semestern i Sverige kommer man att stöta på många olika personer. Barn kan vara helt orädd eller väldigt blyga för detta. Motivera och stötta genom att prata med nya personer. På lekplatsen eller grannen på campingen.

Efter ett tag kommer också barnen att våga ta kontakt och kunna leka tillsammans. De vuxna i sällskapet kan säkert också hitta gemensamma intressen och ha trevligt utbyte av varandras sällskap.

Semester med barn i Sverige – Barnvänlig semester

En semester i Sverige är helt fantastiskt. Landet har otroligt mycket att erbjuda i form av upplevelser, bad, djurparker, äventyrsparker och så vidare. Vill man göra något mer unikt kan man vandra i fjällen och uppleva naturen på flera olika sätt.

Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad man egentligen kan hitta på. Sveriges allemansrätt erbjuder gratis semester för naturälskare. Fiska, upplev de ljusa sommarkvällarna eller midnattssolen i norr och skapa minnen för livet tillsammans med barnen.

Semester med bebis i Sverige

Oavsett om du har tonåringar, små barn eller en bebis finns det bra möjligheter för härliga semestrar i Sverige. Om du funderar på semester med bebis i Sverige är det bra att besluta vilken typ av semester du önskar. Vill ni slappna av i en mysig stuga på kusten? Vill ni ut i naturen och uppleva svenska skogar och fjällen? Eller vill ni på sightseeing i Sveriges fina stora eller små städer?

Om ni vill ut och vandra i naturen ska ni tänka på vilken utrustning ni behöver. Kan ni komma fram med en barnvagn eller resvagn eller behöver ni bärsele/bärsjal? Kolla in vår guide till bäst i test bärsjal och bärsele om ni vill semestra där ni inte får med resvagnen.

Om ni hellre vill promenera på mer framkomliga ställen kan ni få inspiration i denna guide där vi har hittat bästa resevagnen 2023.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!