Bäst i test UV Tält – Årets bästa UV-tält för barn 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Då sommaren kommer närmare med stormsteg dag för dag och vi har ett litet barn som inte bör vara i solen allt för mycket, så bestämde vi oss för att ta reda på vilket UV-tält som är bäst idag. 

bäst i test uv-tält

Vi har försökt väga för- och nackdelar i vår jakt på det bästa tältet. I tillägg till det har vi lagt mycket tid på att se vad kunders recensioner säger och verkligen tänkt till själva när det kommer till de tekniska detaljerna och funktionerna. Vi har tidigare skrivit om hur man skyddar barnen från solen här. Där tar vi bland annat upp just UV-tält som ett av de bästa sätten att skapa lite skugga en varm och solig dag för barnen. 

UV-tält är idag inte så dyra, och kan verkligen vara en av sommarens bästa saker att ta med till stranden eller poolen. Framförallt om man har ett mindre barn. Vad ska man titta på då? Vi tänker att storlek, solskyddsfaktor, pris, kvalité och användarvänligheten får avgöra vilket tält som vinner testet sammantaget!

Vi brukar också försöka att dela upp våra recensioner och tester i olika kategorival för att underlätta ett köp. Bästa budgetköp blev iPlay, och vinnaren & bäst i test 2023 blev Swimpy!

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält för barn är ett mindre eller “halvt” öppet vanligt tält som har en solskyddsfaktor. Detta kan användas vid stranden, på altanen, vid poolen, eller kanske vid en picknick? Små barn ska inte alls vara i solen, och på sommaren kan solens ultravioletta strålning vara väldigt stark. Då kan det vara helt perfekt med ett litet smidigt tält att fälla upp och skapa en skuggyta med. Ofta är dessa rätt små, och ofta har dessa en liten väska för smidig hantering.

Våra testvinnare

Totalt betyg:
4.4
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Swimpy UV-tält XL är ett mycket praktiskt och rymligt strandtält med UV 30+, som vi verkligen rekommenderar. Det är enkelt att fälla upp och ihop men även mycket smidigt att transportera, med den väska som följer med.

Den är tillverkad enligt de riktlinjer kring skadliga ämnen som finns. Man får utan problem plats både med barn och vuxna då denna är en av de större tälten i vårat test.


- Spikar medföljer för att förankra i ex gräs eller sand
- UV-skydd 30+

Mått: L210 x B115 x H115 cm.
Hopfälld i väska: 52 x 7 x 18 cm.

Fördelar

 • Väska och spikar medföljer
 • Stort UV-tält
 • Bra pris

Nackdelar

Totalt betyg:
4.1
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Detta är ett mycket rymligt och praktiskt UV-tält med en bra skyddsfaktor på UV40+ som skyddar ditt barn från den starka sommarsolen. Den har inte den högsta solskyddsfaktorn i testet men ett helt oslagbart pris.

Det finns fickor på insidan för att lägga napp eller exempelvis telefon. Det medföljer också pinnar för att fästa tältet i marken, vilket är snyggt för detta pris. Däremot är detta tält ett av de svårare tälten att fälla upp, lite krångligare med pinnar och inte en pop-up-funktion.


Material: 100% Polyester Mått uppfällt: 220 x 110 x 110 cm

Fördelar

 • Väldigt prisvärt
 • UV40+
 • Pinnar medföljer

Nackdelar

 • Ej pop-up funktion

Fler UV-tält vi testade för att ta fram vinnarna

Totalt betyg:
4
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Ett UV-tält från Babymoov med hela SPF 50+ i solskyddsfaktor! Vilket känns riktigt bra när man har små som springer runt i solen på sommaren. Detta UV-tält är också perfekt att använda som lekhage och babygym!

SPF 50+ räknas som ett mycket högt skydd av läkemedelsverket och är den högsta klassningen, den skyddar mot 99 procent av solens skadliga strålar. Tältet har också både myggnät och ventilerade fönster.

Vi älskar detta tält och tänker att detta blir perfekt både på altanen och på stranden.


Mått: L90 x B85 x H98 cm.

Fördelar

 • Väldigt bra skydd
 • Mysigt och ombonat
 • Myggnät

Nackdelar

 • Kunde varit lite större
Totalt betyg:
3.6
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Shadow är ett snyggt UV-tält från Nordbjørn. Även detta tält har solskydd UPF50+ och skyddar mycket bra mot solens starka UV-strålar. Detta tält har dock inte pop-up funktion och det gör att det tar lite längre tid att montera och nedmontera. Däremot följer både en väska och pinnar av lite rejälare konstruktion med, mycket bra!

Shadow har också en mörkare färg invändigt vilket även det hjälper till att skapa lite mer "skuggig" yta. I övrigt har det två fickor på insidan och det är ett av de större tälten vi testat. Vi tror att detta uv-tält kan vara rätt användbart, trots den klassiska monteringen.

Material: 100% Polyester
Mått uppfällt: 220 x 110 x 110 cm

Fördelar

 • Bra pris
 • Mörkare färg på insidan än vissa andra

Nackdelar

 • Ej pop-up funktion
Totalt betyg:
4
5
pris
Betyg:
3.8
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4.1
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Detta är ytterligare ett UV-tält från Swimpy med solskyddsfaktor UPF 50+. Det här tältet har ett lekfullt Babblarna-motiv och kommer i en smidig och kompakt förvaringsväska som enkelt tas med på semestern eller utflykten. Perfekt för det lite mindre barnet men också mycket större än vad vi trodde. Får enkelt plats med även ett lite äldre barn.

Skyddsfaktor: UPF50+
Material: Polyester, elastan
Tvättråd: Maskintvätt 40°C

Fördelar

 • Snyggt motiv
 • Stort
 • Pop-up

Nackdelar

Vanliga frågor och svar om UV-tält

🌞 Kan man förankra uv-tält?

Ja, ofta följer det med spikar för att förankra. Dessa är oftast i plast och lite sköra, men det finns rejälare i metall man kan köpa. Dessa hittar man på vilken friluftsbutik som helst eller på exempelvis Biltema.

🌞 Hur fäller man upp ett uv-tält?

Det finns två metoder. POP-UP funktion eller klassisk med tältpinnar. Vi tycker att pop-up är mycket enklare och smidigare, men det kan upplevas som något mer vingligt än den klassiska metoden. Fördelen med pop-up uv-tält är också att det är mycket enklare att fälla ihop när man ska åka hem.

🌞 Hur stort bör ett uv-tält vara?

Det är upp till er. Vi tycker de lite större med plats för en vuxen kan vara sköna. Mysigt att hoppa in i tältet med det lilla barnet och dricka saft eller bara för att komma undan solen en stund.

🌞 Vad ska man ha för solskyddsfaktor på uv-tältet?

Idag har samtliga tält rätt hög solskyddsfaktor. I testet från SPF30 upp till den högsta klassen på SPF50+. Ju högre desto bättre faktiskt, det finns ingen nackdel med en hög solskyddsfaktor på uv-tält.

Summering

Vi hoppas på att vi gett er lika mycket information och kunskap kring uv-tält som vi själva har lärt oss i ämnet. Det viktigaste är att hitta en modell som passar dig och dina behov på bästa sätt! Har ni frågor kring uv-tält som vi kan svara på? Ställ gärna den nedan i kommentarerna så ska vi göra vårat bästa för att svara på dessa!

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!