Skydda barn från solen – Bästa tipsen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Solsemester är en tid för lek och avkoppling för hela familjen, men hur gör man för att skydda barn från solen? Vad finns det för olika alternativ och hur ska man som förälder tänka? Barnets ålder påverkar också hur pass känsligt det är att utsättas för direkt solljus.

Till och börja med så ska barn som är under ett år undvika att vistas i direkt solljus eftersom att deras hud är så känslig i jämförelse med en vuxen persons. Har man ljus hy är det lättare att bränna sig än mörk hy men oavsett hudfärg så ska man göra sitt bästa för att skydda barn från solen.

Skydda barn från solen - Bästa tipsen!

Barn under ett år, hur skyddar man barnen från solen?

Är barnet under ett år så ska det vistas helt i skuggan. Under de timmar som solen är som starkast kan det vara skönt för barnet att få vila inomhus eftersom att det också i skuggan finns UV-strålning.

Barnet bör ha kläder som täcker hela kroppen och är tunna. På huvudet bör de ha en hatt som kan skydda från solens strålar. Har barnet börjat att krypa eller gå är det bra att också smörja in med solfaktor. Det rekommenderas solskyddsfaktor 30 eller starkare på de kroppsdelar som kläderna inte täcker, exempelvis ansiktet och händerna detta eftersom att barn som kryper lätt rör på sig och sannolikheten att de stannar i skuggan hela dagen är liten.

Barn från ett år och uppåt

Barn som har passerat ett års ålder är inte lika känsliga i huden men behöver ändå skyddas ordentligt från de starka UV-strålarna. Det finns bra kläder som är skapta för dagar på stranden och ger ett gott skydd tillsammans med en hatt. Smörj med jämna mellanrum in de delar av kroppen som utsätts direkt för solen och var uppmärksam så att barnet inte börjar bli röd.

Låt gärna barnet använda sig av solglasögon eftersom att ögonen är väldigt känsliga, dock kan det ibland vara svårt och få barnet att använda dom.

Smörja med solkräm

Solkrämen ska smörjas på en stund innan man ger sig ut. Smörj i minst 20 minuter innan ni ger er ut och låt solkrämen torka in ordentligt. På apoteket kan man få bra tips om vilka solkrämer som passar bra till barnet utifrån dess ålder.

Var inte rädd för att smörja in ordentligt med solkräm och upprepa det flera gånger under hela dagen. Om barnet är i vattnet kan det behövas smörjas in lite oftare och försök att låta det torka in ordentligt innan barnet hoppar ner i vattnet igen.

Skydda sig på stranden

På stranden är det bra och ta med sig ett parasoll eller ett UV-tält som skapar skugga. På många stränder utomlands finns möjlighet att hyra parasoll men ibland är det stor efterfrågan på dom. Genom att ha med ett eget är man garanterad att få skugga.

Det finns många typer av UV-tält att välja mellan så försök att välja ett där hela familjen får plats utan problem eller ett med kanter runt om som hindrar mindre barn att krypa ut ur tältet. Vi har gjort en köpguide kring just UV-tält som ni hittar här!

Bygg en egen solvarnare

Solens styrka kan man enkelt ha koll på genom att bygga en egen solvarnare. Använd en glasspinne eller liknande och gör en markering i sanden. Gör sedan en cirkel runt markeringen med hjälp av pinnen, där radien är lika lång som pinnen. Placera sedan pinnen i markeringen och notera om det är en kort eller lång skugga.

En lång skugga som går utanför cirkeln innebär att solen är mindre stark och farlig. Är skuggan kort innebär att solen är extra stark och man bör skydda barnen lite extra. Det är ett enkelt och billigt sätt att ha koll på solens styrka.

Använd er utav UV-band för att skydda barn från solen

Ett annat sätt för att se hur stark solen är att använda ett UV-band. Man sätter det på armen och det ändrar färg utifrån hur stark solen är och mäter både UVA- och UVB-strålning. De går att använda ett helt dygn och fungerar bra att bada med både i havet och poolen.


Solen och värmen

Solen är varm och barnet behöver därför också skyddas från värmen så kom ihåg och se till att barnet får i sig vätska under dagen. Är det svårt att få dom och dricka kan man blanda i lite vätskeersättning för att det ska hjälpa lite extra. Skulle barnet absolut inte vilja dricka brukar alltid glass kunna gå i. Det går att göra egen glass av vätskeersättning och på så sätt lura i barnet lite extra vätska ha med dom i en frysbox och erbjud med jämna mellanrum vätska i skuggan för att barnet ska få paus från solen.

1 thought on “Skydda barn från solen – Bästa tipsen!”

Comments are closed.