Bästa bältesstolen 2024 – Årets största recension av bältesstolar!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För att utröna vilken stol som ska få titulera sig bältesstol bäst i test krävs givetvis gedigen research och noggranna efterforskningar. Vi ska nu ta reda på vilken som är den bästa bältesstolen!

bästa baltesstolen sveriges största test

Vi har eftersträvat sakliga bedömningar och försökt väga för- och nackdelar med stor precision i vår jakt på den bästa bältesstolen. I tillägg till testning av bältesstolarna har vi lagt mycket tid på att granska kunders recensioner av produkterna och verkligen tänkt till själva när det kommer till de tekniska detaljerna och funktionerna. När det är dags att byta till bältesstol tar vi upp här.

Vi hoppas att detta kommer avspegla sig i testet och att du som läsare ska ha försetts med goda möjligheter att göra ett välinformerat och säkert val när det kommer till bältesstol.

Vinnaren av bästa bältesstol blev Besafe iZi Flex Fix i-Size, som erbjuder högsta möjliga säkerhet tillsammans med en otrolig bekvämlighet för barnet! Läs mer om den i testet nedan.

Snabblänkar till våra topp 4 bältesstolar

Varför ska man lita på oss?

Vi har under åren med barn lärt oss vad vi letar efter i en bra bältestol. Vi har haft de lyxigaste modellerna och vi har haft budgetstolen för enkelheten när exempelvis barnen är på en utflykt med mormor och morfar.

Dessutom har vi spenderat åtskilliga timmar åt att lusläsa tester, jämföra diverse recensioner och läst andra bloggar och på så vis tycker vi verkligen att vi fått fram tre olika stolar som vi rekommenderar starkt i olika prisklasser.

Vad tycker du?

Vi tar väldigt gärna emot feedback på våra tester. Så har du en stol du vill att vi ska titta närmare på så skriv gärna en kommentar nedan så kikar vi på det och återkopplar.

Våra tre vinnare i olika klasser

Totalt betyg:
4.8
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Flex Fix är bältesstolen som ger dig allt och lite till. En rakt igenom genomtänkt, funktionsstark och säker bältesstol väntar köparen av denna modell. Bland funktionerna som bidrar till hög komfort och säkerhet finner vi bland annat kudden PAD+. Den ger ditt barn ett extra skydd mellan haka och bröst, samtidigt som den bidrar till att bältet känns mer behagligt. SIP+ är en annan funktion som är framtagen för att ge extra skydd vid sidokollisioner.

Nack- och huvudskyddet är specialutformat för att kunna erbjuda en bekväm och säker sovposition samtidigt som god sikt åt båda sidor är möjlig. Bland de tekniska finesserna finner vi även att barnet själv kan justera sittvinkeln vilket såklart är en uppskattad detalj. Detta var kanske en av detaljerna som juryn uppmärksammade när Flex Fix vann pris för bästa innovation på Kind + Jugend 2017.

När det kommer till montering är stolen kompatibel med både ISOfix och trepunktsbälte.
Sammantaget en väldigt stark stol ur alla perspektiv. Något som också avspeglar sig på prislappen.

Fördelar

 • Godkänd enligt det senaste bilstolsreglementet UN R129
 • Bältesguide som säkerställer att bältet placeras korrekt
 • Upplevs som mindre än föregångarna
 • Integrerat bärhandtag
 • Bra viloläge
 • Skönt bältesskydd

Nackdelar

 • Dyrast i testet

Bredd: 55cm

Bälteshållare vid axeln: Stängs helt automatiskt

Viloläge: Ja, som går att reglera av barnet själv.

Vikt: 4,9kg

Barnets vikt: 15-36kg

Isofix: Ja

Bälteshorn: Nej

Totalt betyg:
4.6
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Cybex Solution S i-Fix är en bilbarnstol designad för att växa med ditt barn. Denna modell har ISOFIX-fästen för en smidig installation och ökad säkerhet. Den har även ett linjärt sidokrockskydd vilket blir vanligare och vanligare och är en mycket stor fördel.Detta är särskilt viktigt vid en sidokollision då huvudstödet och det linjära sidokollisionsskyddet L.S.P. ger extra säkerhet för ditt barn. Denna modell är efterföljaren på M-serien som var en mycket såld stol och en något billigare/enklare modell av Z-serien.

Eftersom Cybex Solution S i-Fix går att ställa om i 12 olika höjdlägen så skapar det en enorm möjlighet i att växa med stolen. Att det dessutom går att ställa om den med en hand gör det hela ännu bättre! Mycket smidigt att det också går att tippa huvudstödet. Det linjära sidoskyddet och den energidämpande stommen absorberar kraften som uppstår vid kollisioner och leder bort det från barnet.

Denna bältesstol var också Testvinnare i Grupp 2/3 i tyska Stiftung Warentest 06/2015-test!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Integrerat L.S.P. System
 • Lutningsbart nackstöd
 • Nackstöd höjdjusterbart i hela 12 lägen
 • Tyget kan maskintvättas i 30 °
 • Optimal ventilation på långa resor

Nackdelar

 • Smal, men det kan också vara en fördel

Bredd: 50 cm

Bälteshållare vid axeln: Automatisk stängning

Viloläge: Ja

Vikt: 6,2 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Ja

Totalt betyg:
4.3
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Dallas är en modell från Axkid i budgetklassen, som vi fattade tycke för. En prisvärd modell i förhållande till säkerhet och funktioner. Höga och rejäla sidoskydd ger bra skydd vid eventuell kollision och en extra tjock fyllning i sittdynan och ryggen är ilagd för att optimera stolen ur ett komfortperspektiv.

Nackstödet är justerbart i 7 höjdlägen, vilket underlättar för att hitta den perfekta bältesbanan. Ryggstödet är också möjligt att vinkla efter bilens ryggstödslutning vilket vi upplevde som en smidig funktion.

Stolen monteras med hjälp av trepunktsbältet och stolen är alltså inte kompatibel med ISOfix vilket alltid är ett litet minus då det försämrar valmöjligheterna. Men sammantaget tycker vi att Dallas erbjuder mycket för den låga prislappen. Är du skeptisk till ISOfix-lösning och letar efter en prisvärd stol kan du ha hittat rätt här.

Fördelar

 • Justerbart nackstöd i 7 höjdlägen
 • Höga sidoskydd
 • Maskintvättbar klädsel i 30 grader
 • Billig

Nackdelar

 • Den har inte alla funktioner de dyrare har

Bredd: 44 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Nej

Vikt: 3,5 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Nej

Bälteshorn: Ja

Fler bältesstolar vi har testat

Totalt betyg:
4
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Cybex är en pålitlig tillverkare av bältesstolar och gör ingen besviken den här gången heller. M-Fix är en av modellerna i den mycket populära Solution-serien, vilka kommer med en rad tekniska funktioner som du inte gärna vill vara utan.

Bland dessa finner vi Cybex patenterade nackstöd. Nackstödet är tekniskt utformat på så sätt att det hindrar barnets huvud från att falla framåt. Ur en säkerhetsaspekt är det viktigt då huvudet befinner sig i en mer gynnsam position vid händelse av olycka.

Stolen är kompatibel både med bilar som saknar ISOFIX och bilar som innehar ISOFIX-fästen. Något som ger dig som innehavare en större flexibilitet gällande vilka bilar som är aktuella. Stolen innehar även integrerade ventilationssystem, vilket kommer väl till pass under varmare dagar.

M-Fix har fått genomgående bra recensioner från sina konsumenter och får betraktas som ett säkert kort när det kommer till val av bältesstol!

Fördelar

 • Lutande nackstöd
 • Nackstöd höjdjusterbart i 12 lägen
 • Utsedd till ”Bäst i test” av svenska Testfakta Group
 • Avtagbar klädsel som går att tvätta
 • Extra bred och djup stolsdyna

Nackdelar

 • Priset är en aning högt
 • Kan vara svårt att få på tyget igen efter tvätt

Bredd: 54 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja, automatisk

Viloläge: Ja

Vikt: 5,8 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Ja

Totalt betyg:
4.4
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Här har vi en modell från Cybex som erbjuder det där lilla extra. En stol som i tillägg till säkerhet även bjuder på högklassig komfort, tekniskt genomtänkta detaljer och en oklanderlig design. I-Fix är verkligen genomtänkt för att du ska ha möjlighet att använda den över lång tid. När du ställer in nackstödet i ett av stolens hela 12 lägen justeras automatiskt höjd- och breddinställningarna.

Ur säkerhetsperspektivet kan vi konstatera att det patenterade nackstödet är fällbart och förhindrar att barnets huvud faller framåt vid sömn. Extra tjocka säkerhetskuddar ser dessutom till att skydda det mest värdefulla, och håller huvudet i en säker position vid händelse av olycka. I jämförelse med tidigare modeller har sidoskyddet fått en rejäl uppfräschning jämfört med tidigare år.

En energidämpande stomme ser till att absorbera kraften vid en eventuell kollision med ca 25%. Som grädde på moset är stolens material tillverkad i exklusiva textilier som ska säkerställa att ditt barn får en behaglig åktur. I-Fix monteras med ISOfix.

Fördelar

 • Smart luftventilationssystem
 • Fällbart ryggstöd
 • Fällbart nackstöd
 • Allt tyg går att maskintvätta
 • Bra möjlighet att växa med stolen

Nackdelar

 • Något dyr
 • Tyget känns lite känsligt mot repor

Bredd: 53 cm

Bälteshållare vid axeln: Automatisk stängning

Viloläge: Ja, dessutom fällbart nackstöd.

Vikt: 7,2kg

Barnets vikt: 15-36kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Ja

Axkid Bigkid test
Axkid Bigkid test
Axkid Bigkid test
Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Från den svenska uppstickaren Axkid finner vi en habil bältesstol med tonvikt på säkerhet och bekvämlighet. På säkerhetsfronten kan vi notera att stolen är försedd med Axkids sidokrockskydd. Stolen säkerställer även att barnet befinner sig på rätt höjd för att bilens trepunktsbälte ska fungera optimalt.

Vad gäller komfortperspektivet uppskattas det justerbara nackstödet som går att fixera i inte mindre än 7 olika lägen. Ett ryggstöd med tre olika lutningslägen i kombination med nackstödet talar för att barnet kommer få en mycket bekväm resa i Bigkid.

När det gäller detaljer uppskattas att klädseln är enkel att ta loss och kan maskintvättas. Bältesstolen har även än integrerad mugghållare. En detalj som är praktisk, men kan komma att vara till besvär om du tänkt montera tre stolar i baksätet. Som namnet antyder är det ISOfix som gäller vid montering av stolen.

Sammantaget en bra bältesstol i mellansegmentet prismässigt.

Fördelar

 • Extra mjuk vaddering
 • Det finns bra tillbehör att köpa till
 • Tre olika lutningslägen
 • Bra design

Nackdelar

 • Vore kul om den fanns i fler färger

Bredd: 48 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Ja

Vikt: 7,5 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Nej

Totalt betyg:
3.9
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3.5
praktisk
Betyg:
3.5

Sammanfattning:

Beemoo har i BeFix tillverkat en stabil och säker bältesstol. BeFix är inte den detaljmässigt starkaste stolen på marknaden, men har ett bra justerbart nackstöd och en mjuk och skön stoppning.

Vid händelse av spill i baksätet är det praktiskt att tyget är avtagbart vilket möjliggör tvättning. En avtagbar extradyna för nackstödet medföljer även på köpet. Helt klart ett ok val i budgetsegmentet.

Fördelar

 • Bra pris
 • Skön att sitta i även en längre stund
 • Tyget går att maskintvätta

Nackdelar

 • Inget extra
 • Kan vara svårt att få på tyget igen efter tvätt

Bredd: 45,5 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Nej

Vikt: 3,6 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Nej

Bälteshorn: Ja

Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Denna bilstol från Carena är en smidig variant som upptar relativt lite plats i bilen. En behändig och smidig modell som vi finner lätt att hantera och installera.

Fejan fix är godkänd enligt ECE R44/04 och ryggstödet är justerbart så att det kan växa med barnet över lång tid framåt. Ryggstödet går även att avlägsna om du skulle vilja använda bältesstolen som en bilkudde. Avseende komfort kan vi tycka att materialet är en aning hårt. Vissa barn trivs dock med att sitta mot en hård yta. Så om du vet med dig att ditt barn trivs på lite hårdare stolar kan Fejan Fix vara ett bra alternativ.

Bältesstolen är kompatibel och kan installeras med både ISOfix och trepunktsbilbälte. En bra stol för dig som söker en smidig och ganska hård bältesstol i mellanklassen prismässigt.

Fördelar

 • Mugghållare som kan fästas på höger eller vänster sida
 • Har ISOfix för lätt installation
 • Mycket bra pris för en stol med isofix

Nackdelar

 • Svårt att ställa in stolen rätt

Bredd: 46 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Nej

Vikt: 5 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Ja

Totalt betyg:
3.8
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
3.5
design
Betyg:
3
praktisk
Betyg:
3.5

Sammanfattning:

Stolen är invändigt klädd med Graco Pedic-skum för optimal komfort. Skummet formar sig nämligen efter barnets kropp för att göra bältesstolen behaglig för barnet. Huvudstödet är justerbart, vilket ger stolen möjlighet att växa tillsammans med barnet. Perfekt för att barnet inte ska växa ur stolen alltför snabbt.

Ur säkerhetsaspekten kan vi notera att Junior Maxi kommer med extra djupa sidoskydd, samt att sidoskydden är försedda med hårdskal som borgar för hög säkerhet. Bältesstolen är lutningsbar i två lägen. I förhållande till lite dyrare modeller är det relativt lite och Junior Maxi är inte heller i övrigt bältesstolen som sticker ut när det gäller tekniska finesser.

Avseende montering sker den med hjälp av trepunktsbälte och det är alltså inte möjligt att fästa stolen med hjälp av ISOfix.

En bra och säker bältesstol utan det där lilla extra. Skonsam för plånboken, och gör jobbet!

Fördelar

 • Två vilolägen
 • Enkel montering
 • Bra pris
 • Perfekt extra stol att ha till kompisar

Nackdelar

 • Hård sittyta vid långa resor
 • Inte så många funktioner som de dyrare stolarna

Bredd: 41 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Ja, två lägen

Vikt: 3,6 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Nej

Bälteshorn: Ja

Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Erkänt duktiga tillverkaren Maxi Cosi har i AirProtect byggt en genomgående stabil bältesstol. Vi upplever att alltifrån komfort och säkerhet, till design och praktiska detaljer har fått plats i denna bältesstol.

Inbyggd Air Protect fungerar som garant för maximalt skydd när det kommer till huvudets säkerhet, vilket i slutändan alltid är det viktigaste. När vi tittar på komfort uppskattas lutningslägena som är mycket enkla att komma åt. RodiFix har ett sitt- och ett avslappningsläge. Här hade vi kunnat önska några fler positioner. Avseende tekniska detaljer och funktioner finns det gott om saker att uppskatta lite extra. Att ryggstödet växer med barnet både på längden och bredden är alltid en funktion som vi letar efter och hittar i den här bältesstolen. Att bältesspännet är lättåtkomligt så att barnet kan spänna fast sig själv är en annan detalj som vi tycker om.

Bältesstolen är även lätt och smidig och kan enkelt flyttas från en bil till en annan. När det kommer till montering är RodiFix kompatibel med både ISOfix och trepunktslösning.

Allt som allt en bältesstol som har det mesta man kan önska sig. Ett bra val i mellanklassen!

Fördelar

 • Väl vadderat säte för extra komfort
 • Justerbart viloläge
 • Smart bältesdragningssystem
 • Bra pris

Nackdelar

 • Saknar bälteshorn vilket gör det viktigt att se till så bältet sitter rätt över höften

Bredd: 48 cm

Bälteshållare vid axeln: Ja

Viloläge: Ja

Vikt: 6,6 kg

Barnets vikt: 15 – 36 kg (ca 3-12år)

Isofix: Ja

Bälteshorn: Nej

Avslutande ord om testet

Efter den här genomgången hoppas vi att du hittat en bältesstol som verkligen ligger i linje med dina förväntningar och krav.

Vi ska nu gå vidare och titta på några av de vanligaste frågorna som uppkommer när det handlar om bältesstolar.

Vanliga frågor och svar om bältesstolar

❓ Hur fäster man bältesstol?

En bältesstol har primärt två olika typer av fästningsanordningar. Antingen fästs bältesstolen med hjälp av ISOfix eller med hjälp av bilens trepunktsbälte.

❓ Hur länge håller en bältesstol?

En livslängd på ungefär 10 år kan du räkna med. Rekommendationen är dock att den inte bör vara äldre än fem år då den tas i bruk av ett nytt barn. Detta med tanke på att stolens livslängd ska sträcka sig över hela perioden som barnet ska använda stolen.

Om bältesstolen har varit med om en olycka ska den kasseras omedelbart, även om inga synliga skador kan identifieras och skicket verkar ok.

❓ Hur ska en bältesstol sitta?

Det är viktigt att bältesstolen monteras noggrant i enlighet med instruktionsbokens anvisningar, då variationer förekommer mellan olika modeller. Om du ändå skulle känna dig osäker kan du söka efter instruktionsvideo för den specifika bältesstol som du köpt. I vissa fall har tillverkaren själva laddat upp eller så kan någon hjälpsam konsument ha gjort det.

I de fall din bil har ISOfix inmonterat är det alltid rekommenderat att fästa bältesstolen med hjälp av detta system.

❓ Varför ISOfix på bältesstol?

En vanlig missuppfattning är att ISOfix skulle vara säkrare än korrekt montering med trepunktlösning. Det är däremot så att monteringen är avsevärt mycket smidigare vilket också minskar risken för felaktig montering.

Man kan sammanfatta det som att korrekt monterad är båda lösningarna att betrakta som säkra och likvärdiga, men ISOfix är lättare att faktiskt montera korrekt.

❓ Är bältesstol säkrare än bälteskudde?

Att rakt av svara att bältesstol är säkrare än bälteskudde ska man vara försiktig med, men det finns några faktorer som talar för att det ofta är så.
Det finns större risk att bältet hamnar i en ogynnsam position när barnet reser med bälteskudde än med bältesstol. Bältet kan exempelvis hamna i ett osäkert läge vid händelse av att barnet somnar.

Många nyare bältesstolar kommer också med väldigt bra sidoskydd som tar ner krafterna på ett förtjänstfullt sätt vid sidokollisioner.
Vissa höjer dock ett varningens finger för att bältesstolens sidoskydd leder till att barnet i större utsträckning lutar sig fram för att exempelvis se ut genom sidorutan. Detta försätter då barnet i en ställning som inte är optimal vid händelse av olycka.

Även om det inte är någon exakt vetenskap skulle vi vilja hävda att ett visst konsensus råder kring att bältesstolar, sett ur ett övergripande perspektiv, erbjuder en bättre helhet än bälteskudden.

Summering

Förhoppningsvis har du nu fått all den information som är nödvändig för att kunna göra ett välbalanserat och genomtänkt köp som du kan vara nöjd med för lång tid framöver. Att köpa en bältesstol kan många gånger vara en svår och delikat fråga där frågorna hopar sig. Vi hoppas att vi rett ut några av de viktigaste frågorna här.

Avslutningsvis vill vi önska dig stort lycka till vid inköpet av din nya bältesstol och vi hoppas verkligen att du hittar en modell som passar dig och dina behov optimalt.

Ha en fortsatt fantastisk dag!

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!