Får man flyga gravid? Allt du behöver veta!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som gravid är det mycket att tänka på med allt från kost till andra råd som är bra att tänka på. Men vad gäller egentligen om man vill flyga? Får man flyga som gravid? Det finns flera aspekter som är viktigt att ha koll på redan innan man bokar sin resa.

Vi har här samlat en del tips och råd på vad man behöver kolla upp och tänka på. Den gravida kvinnan behöver alltid känna efter själv hur hon mår och vara beredd på att tillståndet kan komma att förändras och resan kan behöva ställas in med kort varsel.

gravid-flyga

Jämför olika flygbolag

Alla flygbolag tillåter att man flyger gravid men hur länge kan variera något. Fram till graviditetsvecka 28 tillåter de flesta flygbolag obegränsad flygning utan man behöver ha något intyg eller liknande. Det förutsätter att det är en graviditet med endast ett barn och inte några komplikationer.

Väntar man två eller fler barn gäller speciella regler som man måste ta hänsyn till. Det bästa är då att direkt kontakta flygbolaget för att höra exakt vad som gäller eftersom att graviditet med flera barn är ett speciellt tillstånd. Generellt för flygbolagen är dock att man får flyga under en betydligt mer begränsad tid.

Flyga efter graviditetsvecka 28

Behöver man flyga gravid efter graviditetsvecka 28, eller den vecka som flygbolaget har som eventuell gräns, krävs ett nyskrivet läkarintyg. Läkaren behöver då intyga att det inte finns några komplikationer i graviditeten och att både mamman och barnet mår bra.

Ibland kan intyget behöva skickas in till en speciell avdelning hos flygbolaget och hos andra räcker det att kunna visa upp det när man ska kliva ombord på flygplanet.

Kolla alltid upp varje flygbolags specifika regler

Regler kan alltid förändras så det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad. Skulle det vara svårt att få tag i ett intyg kan man i dagsläget välja exempelvis SAS som inte har några begränsningar alls fram till de sista fyra veckorna innan förlossningen är beräknad. Ska man flyga under de två sista veckorna krävs dock ett speciellt intyg.

Flygningens längd kan påverka hur länge man får flyga. Kortare flygningar under fyra timmar kan gravida få flyga under längre tid i sin graviditet. Långflygningar kan bli väldigt påfrestande för kroppen och rekommenderas inte och bör undvikas längre fram i graviditeten.

Kolla upp vad som gäller med försäkringen

Att kolla upp vad som gäller med hemförsäkringen är viktigt innan man bokar en resa. De allra flesta försäkringsbolag har inte några begränsningar fram till graviditetsvecka 28. Skulle det uppstå olycksfall eller sjukdom så ersätts de kostnaderna.

Efter vecka 28 finns det olika regler för alla försäkringsbolag. Några gäller så långt som till vecka 36 och andra erbjuder någon typ av tilläggsförsäkring. Skulle ens eget försäkringsbolag inte erbjuda någon bra lösning går det alltid att jämföra andra bolag.

Vad händer om förlossningen skulle starta?

Om förlossningen skulle starta för tidigt är det viktigt att kolla om försäkringen täcker det. Flygbolagen har restriktioner på hur och när man får flyga efter en förlossning samt att kvinnan och barnet kan komma att behöva ett ambulansflyg för att ta sig hem.

Ett ambulansflyg kostar mycket pengar om försäkringen inte skulle täcka det. Inom EU kan det kosta från 15.000 kronor upp till närmare en halv miljon kronor. Skulle ett ambulansflyg krävas från exempelvis Thailand kan det kosta från en halv miljon kronor och uppåt.

Bra att tänka på när man ska flyga gravid

Kroppen på en gravid kvinna reagerar inte alltid som normalt. Det är lätt att samla på sig vätska och händer och fötter blir lätt svullna. För att motverka detta kan man använda sig av stödstrumpor. Då minskar man risken för både blodpropp och fötter som svullnar upp så att det gör ont.

Förutom händer och fötter är det också vanligt att slemhinnorna är extra känsliga och svullna därför kan man också uppleva att det lättare blir lock för öronen. Ha därför nässpray nära som kan användas enstaka gånger vid behov.

Andra tips som kan underlätta är att boka en sittplats med extra benutrymme så att det finns möjlighet att få upp fötterna lite i högläge vid behov. En plats vid mittgången kan också vara skönt så att det finns möjlighet att resa sig upp och röra på sig så mycket som möjligt.

Vet man dessutom med sig att man mår illa och kräks av dofter är det därför klokt att informera kabinpersonalen om att man är gravid och se till att sitta så nära toaletten som möjligt.

Att flyga är inte farligt för barnet i magen, det flygbolag vill undvika är att behöva nödlanda för att en förlossning startar.