Bästa solglasögon för barn 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är viktigt att skydda våra små från solens strålar och inte minst att skydda barnens ögon. När du letar efter bra solglasögon till barn gäller det att köpa produkter av bra kvalité så att de verkligen skyddar ögonen från det skadliga solljuset. Som vuxen är det främst utseendet som styr när vi väljer solglasögon. De ska gärna matcha våra outfits och självklart vara en modell som passar ens ansiktsform. Trots att det är roligt med ett par snygga brillor också på barn så bör inte utseendet vara den primära anledningen till att man väljer ett par solglasögon. Här handlar det mer om att skydda barnets ögon från riktiga faror. Vi är dessutom säkra på att ditt barn klarar av att rocka vilka brillor som helst. För att underlätta ditt letande i den enorma djungeln av solglasögon för barn har vi gjort ett omfattande test av olika solglasögon för att ta reda på vilka som är bäst i test! Solglasögon för barn bäst i test

Hur ska man då kunna veta vilka glasögon som är bra och vilka som egentligen inte har någon större skyddande effekt? När det gäller solglasögon räcker det nämligen inte med känslan av att inte ha solen i ögonen. Linserna i glasögonen måste vara CE-märkt då det är en garanti för att det inte släpper igenom några skadliga UV-strålar som kan förstöra ögonen. UV-skyddet påverkar inte hur du ser på solljuset genom linsen. Du kan därför inte veta om ett par solglasögon har bra eller dåligt UV-skydd genom att testa dem utan det är något man måste läsa sig till.

Utöver UV-skyddande solglasögon är det förstås viktigt att också använda UV-dräkt på barn som vistas i solen för länge. Dessa dräkter skyddar både barnet från att bränna sig i solen samt förhindrar risken för hudcancer. Trots att många föräldrar är väldigt noga med att ha UV-dräkt på barnen när de vistas i solen så ser man att många glömmer att även ögonen måste skyddas. Genom att exponera ögonen för stark sol kan sjukdomar som gråstarr och hudcancer utvecklas, så det är minst lika viktigt att ha ett par bra solglasögon med ett starkt UV-skydd som att klä barnen i UV-dräkt. Ett annat bra tips kan också vara att köpa ett bra UV-tält som vi skrivit om här.

Vi har tagit fram de 3 bästa solglasögonen för barn!

Vi har testat ett antal olika varianter av högkvalitativa och prisvärda solglasögon för barn för att ta reda på vilka som är bäst i test. Vi har noggrant valt ut ett antal olika modeller och utfört tester på dem för att du ska kunna vara trygg i att du köper det bästa skyddet till ditt barn.

Solglasögon barn bäst i test

Vår bäst i test av solglasögon för barn är alltså till för att du ska känna dig bekväm med att köpa solglasögon till ditt barn. Med dessa solglasögon er ditt barn bra skyddat mot solens farliga strålar i ögonen.

Nedan listar vi tre olika modeller i tre olika prisklasser.

PREMIUM: BEAU LOVES Runda solglasögon

Vi skulle kunna gå så långt att kalla dessa för brillornas Rolls Royce: Beau Loves supersnygga runda solglasögon i peppermint green eller i en fin Rose.

Glasögonen har förutom den trendsäkra designen ett 100% UV-skydd med UV 400 filter vilket är det bästa som går att hitta. Bågarna är slitstarka och ett fräscht fodral med putsduk medföljer.

👍 Fördelar 

 • Det bästa UV-skyddet på marknaden

 • Lyxig design

👎 Nackdelar

 • Finns endast i en storlek

🛒 Bästa priserna vi hittat

MEDEL: Ki ET LA Jokaki solglasögon

Glasögonmärket Ki ET LA gör det enkelt att vara miljömedveten! Dessa blåa glasögon är nämligen tillverkade på ett riktigt grönt sätt. De är ekologiska och helt återvinningsbara. Bågarna är gjorda av elastomer som är helt fritt från bisfenol och ftalater. Medföljer gör också en glasögonpåse som är tillverkad av ekologisk bomull.

Själva bågarna är böjbara, mjuka och skapar inget tryck mot barnets näsa, öron eller tinning. Vidare till linserna så är de både okrossbara och repfria. De har dessutom det högsta UV-skyddet som finns. Det här är helt enkelt ett par riktigt bra solglasögon för barn, åtminstone för de allra minsta då de endast lämpar sig för barn upp till 2,5 år.

👍 Fördelar 

 • De går inte att ta sönder

 • Ger det bästa skyddet ditt barn kan få mot sol och UV-strålning

👎 Nackdelar

 • Passformen lämpar sig endast för barn mellan 1 – 2,5 år

🛒 Bästa priserna vi hittat

BUDGET: Real Shades Solglasögon Explorer

För de allra minsta har Real Shades tillverkat ett par okrossbara solglasögon med utmärkt UV-skydd. Ett elastiskt band håller glasögonen stadigt på plats även vid de vildaste lekarna. De har ett oslagbart pris och finns i Blå, Rosa och Svart.

👍 Fördelar 

 • UV 400 filter

 • Det bästa skyddet mot UV-strålning

👎 Nackdelar

 • Endast för barn upp till 2 år, sedan finns risken att de blir för små.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Övriga testade solglasögon för ditt barn

Hittade du inget som passade in på dina önskemål bland våra topp 3 i olika prisklasser, så kanske någon av dessa nedan falla in i smaken bättre!

Haga Eyewear Solglasögon Bamse Purple

Dessa söta solglasögon med Bamse skyddar ditt barn på bästa tänkbara sätt. Linserna har UV 400 filter vilket är det bästa skyddet mot UV-strålning som finns på marknaden. Det låga priset gör dessa till ett par riktigt prisvärda glasögon för barn.

👍 Fördelar 

 • UV 400 filter

 • Väldigt prisvärda

👎 Nackdelar

 • Bågarna är inte elastiska vilket gör att solglasögonen lätt kan trilla av vid lek.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Minibrilla Nils Solglasögon

Tuffa solglasögon i en härligt blå färg! Minibrillas solglasögon är tillverkade av BPA-fritt material av hög kvalité. Eftersom de har ett bra UV-skydd är de perfekta till sommarens lek. Rekommenderad ålder 7-11 år.

👍 Fördelar 

 • Tuffa spegelglas

 • Tidlös design

👎 Nackdelar

 • Vanliga bågar gör att yngre barn lätt kan tappa bort dem.

🛒 Bästa priserna vi hittat

Qisono Classic Solglasögon

När ditt barn vill se riktigt glammig ut är solglasögon from Qisono helt rätt. De lyxiga bågarna är handtillverkade i Italien och gjorda av konstfibermaterial. Designen för tankarna till en filmstjärna och de passar perfekt till sommarens soliga dagar. Linserna har UV-skydd som gör att ditt barn kan vistas i solen hela dagen.

👍 Fördelar 

 • Många olika färger

 • Design som passar även lite äldre barn

👎 Nackdelar

 • Endast standard UV-skydd

 • Hårda bågar

🛒 Bästa priserna vi hittat

Julbo Loop M Spectron 4 Baby Solglasögon

Dessa coola glasögon är efterträdare till Julbo Looping, som är världens mest sålda solglasögon till barn. Dessa axlar efterträdarrollen väl då de har en snygg design med slitstark, elastisk båge och solglasögonen ger ett fullvärdigt skydd mot solen.

👍 Fördelar 

 • Mörka linser med bra UV-skydd.

👎 Nackdelar

 • Priset är något högt, men motiveras av den utmärkta kvalitén.

UV-skydd för barn – Därför är det så viktigt att undvika de farliga UV-strålarna

Att UV-strålning är farligt för både barn och vuxna vet vi om. Men vad är det egentligen som kan ta skada? Vi undersöker varför barn är känsligare än vuxna och hur vi ska tänka för att kunna skydda barnen mot UV-strålning på bästa sätt.

 • Barns ögon skiljer sig en del från vuxna. Linserna är klarare och pupillerna är större och släpper därmed in mer ljus. Därför är barns ögon mycket känsligare mot UV-strålning än vuxnas och behöver bättre skydd.
 • Flera allvarliga ögonsjukdomar förknippas med UV-strålning, där bland grå starr som är en väldigt vanlig åkomma att få från starkt solljus. Grå starr är en kronisk sjukdom som gör att linsen blir grumlig och synen långsamt försämras. Det är verkligen ingenting vi vill utsätta våra barn för!
 • Generellt vistas barn utomhus mer än vad vuxna gör och utsätts därför för mer UV-exponering. Det finns studier som visar på att när man nått 20 års ålder har man utsatts för 40-50% av hela den UV-strålning man kommer utsättas för under sin livstid. Med det förstår man hur viktigt det är att skydda barn från UV-strålning, särskilt då de är mer mottagliga för det än vuxna.
 • Större risk för hudcancer för de som inte använder solglasögon. 5-10% av all hudcancer har sitt ursprung i den tunna huden runt ögonen. Som många vet uppstår hudcancer bland annat av just solen och UV-strålning. Det är alltså av högsta vikt att använda solglasögon, inte bara för att skydda ögonen utan även för att skydda huden runt dem.

Detta ska du alltid tänka på när du köper solglasögon till barn

När det finns så många olika modeller och funktioner på solglasögon är det viktigt att fundera över vilka behov barnet har och vad du förväntar dig att solglasögonen ska göra. Är du ute efter ett par prisvärda solglasögon som bara gör sitt jobb? Eller ett par ”extra allt”-bågar som både är snygga, har det bästa UV-skyddet och som beräknas hålla en livstid? Vi hjälper dig med de vanligaste funderingarna och tipsen för att du ska kunna göra ett så enkelt val som möjligt.

Köp alltid UV-säkra solglasögon

Det här är det viktigaste av allt; att solglasögonen har ett bra UV-skydd. Solglasögon med CE-märkning garanterar ett bra skydd mot UV-strålning men även här finns det olika nivåer. Solglasögon utan CE-märkning bör du alltid välja bort oavsett om du köper glasögon till barn eller till vuxen. När vi har solglasögon är vi mer oförsiktiga med att titta in i skarpt solljus, och om vi gör det utan att ha UV-filter i glasögonen kan ögonen ta rejält med skada. Ett par solglasögon utan UV-skydd kan alltså vara farligare att använda än att inte använda några solglasögon alls.

För dig som vill vara helt på den säkra sidan ska du leta efter ett par solglasögon med UV 400 filter. Detta är det kraftigaste UV-skyddet på marknaden och solglasögon som har det filtrerar bort all skadlig UV-strålning med ett 100% säkert resultat.

Välja passform på solglasögon

Det kan vara svårt att få solglasögonen att sitta kvar på barn, särskilt i de lägre åldrarna. Många solglasögon har därför ett elastiskt band som går runt huvudet likt simglasögon. Det gör att solglasögonen sitter kvar trots vilda lekar, spring och bad. Det förhindrar både att barnens ögon utsätts för skadlig strålning och att glasögonen tappas bort.

Materialet på bågarna är en annan viktig aspekt när man väljer ut ett par bra solglasögon. Det ska inte vara hårt för då är risken att det klämmer och skaver mot näsa, ögon och tinning. Vissa plaster innehåller fortfarande gifter och det är förstås ingenting vi vill ha nära våra små heller. Leta efter solglasögon i mjukare och böjbar material som är helt fritt från bisfenol och ftalater för att inte riskera att ditt barn tar skada.

Mörka eller ljusa linser på solglasögon till barn?

Vissa solglasögon har väldigt mörka linser medan andra har ljusa, nästan genomskinliga. Generellt kan man säga att de med mörkare glas skyddar bättre mot solen och de har oftast ett högre UV-filter. När glasen är väldigt mörka är det extra viktigt att se till att UV-skyddet är bra då ett par mörka linser gör att vi blir mindre försiktiga med att undvika direktkontakt med solen.

Det många inte tänker på är att solglasögon skyddar oss även när det är molnigt. Precis som att vi på sommaren kan behöva använda solkräm under lätt molniga dagar behövs även solglasögon. Solens skadliga UV-strålning tränger igenom lättare moln och kan ha riktigt skadliga effekter på både ögonen och den känsliga huden runt om. Däremot är det onödigt att ha ett par mörkare solglasögon när det är mulet ute eftersom det försämrar sikten.
Slutsatsen är helt enkelt att det bästa är att ha två par solglasögon att variera mellan. Ett par med mörkare linser för de soliga dagarna och ett par med ljusare linser för de dagar då det är lite mulet ute.

Vi testade solglasögon för barn och det här kom vi fram till

Det vi kan konstatera efter att ha testat flertalet olika solglasögon till barn är att det finns många prisvärda solglasögon av riktigt bra kvalité! Bäst i test blev helt klart de runda solglasögonen i Peppermint green från Beau Loves. De lyxiga solglasögonen har allt man kan önska. Slitstarka bågar som sitter bekvämt, cool design och det bästa skyddet mot UV-strålningen som finns att erbjuda. Tummen upp!

Överraskande att se var att det även finns många bra solglasögon med starkt UV-skydd i de lägre prisklasserna. Det finns alltså ingen anledning till att inte skydda ditt barn från solens farliga UV-strålning den här sommaren. Med ett par solglasögon med UV-skydd och bra passform är du och ditt barn redo att möta sommaren med allt roligt det innebär!

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!