Långfärdsskridskor är ett fantastiskt sätt att komma ut och njuta av en vacker vinterdag. Aktiviteten växte fram runt sekelskiftet på 1900-talet och är än idag ett mycket populärt sätt att motionera. Det är dessutom en väldigt trevlig aktivitet som hela familjen kan ägna sig åt. En perfekt dagsutflykt där man både får motion och kan ha en härlig picknick utomhus.
Att åka långfärdsskridskor en längre sträcka kräver att barnet kan åka skridskor till att börja med, sen att de också orkar följa med på en tur. Att börja med kortare sträckor för att vänja både ben och fötter vid aktiviteten är därför smart. Har man lite mindre barn som man vill ha med sig kan de ofta följa med i en bra sele eller liknande.
För att uppskatta långfärdsskridskor kräver det att man har bra kläder till att börja med, att börja frysa långt ute på isen är inte uppskattat varken av stora eller små. Se till att ha bra kläder som andas och transporterar bort fukt. Lager på lager är dessutom lätt att reglera då det går snabbt att lägga till eller ta bort ett lager.
Gå alltid igenom all utrustning och var säker på att den är fräsch och hel. Stavar, isdubbar och andra tillbehör är lika viktig att ha i bra skick som själva långfärdsskridskorna. Är det första gången som man ska testa denna aktivitet kan det vara klokt och prata med de som är aktiv inom sporten för att få tips och råd kring vad som är viktigt och bra att tänka på, både gällande åkning och utrustning.
Ha med både mat och dryck. Varm dryck i en termos kan vara skönt om man vill tina upp lite under en lång dag. Mat som är klar att bara ätas är lämplig. Som mackor med matigt tillbehör eller en pastasallad som är klar att bara hugga in på. Soppa och liknande går bra att ta med i en termos då det håller sig varmt på det sättet.
Tänk alltid på säkerheten i första hand! Ge er inte ut på en is som ni vet är dålig. Är det en okänd is som ni ska ge er ut på brukar det gå att hitta information lokalt eller via grupper på internet för att hålla sig uppdaterade. Från en dag till en annan beroende på hur mycket solen värmer kan det påverka hur mycket isen bär.
Långfärdsskridskor är både roligt och härligt. Ge er ut tillsammans och njut på bästa sätt av naturen. Ta tillvara på stunder med familjen och skapa fantastiska minnen tillsammans.
Test av långfärdsskridskor
Nedan följer ett test av olika långfärdsskridskor både i budget och lite dyrare varianter. Låt dig inspireras och hitta bästa långfärdsskridskon efter just dina behov.
Bästa långfärdsskridskorna i testet (Bäst i test) – Zandstra NIS Exercise
🛒 Bästa priserna vi hittat
Tillverkaren Zandstras modell NIS Exercise blir utan tvekan bäst i test och de bästa långfärdsskridskorna 2020. Det är en väldigt flexibel skridsko som passar alla, oavsett om du är total nybörjare eller en väldigt van åkare. Vet du inte om du vill ut och åka timmar på isen eller roas av att åka runt på bana? Du behöver inte bestämma dig just nu då NIS Exercise passar precis lika bra till båda aktiviteterna. Skenan är mycket stabil och har en tjocklek på 1,25 mm.
På långfärdsskridskorna sitter en Rotterfella Exercise bindning. Till den finns särskilda pjäxor att använda. Vilka skor som helst passar inte, men det är inget som stör. De pjäxor som går att välja mellan klickas enkelt fast direkt på bindningen och det är bara att ge sig ut. Pjäxorna ger bra stöd på foten och är den vinnande kombinationen tillsammans på skenan i testet av långfärdsskridskor.
Bästa budgetvalet – Isvidda Trekking för alla skor
🛒 Bästa priserna vi hittat
Bästa budgetvalet är en modell som kommer från märket Isvidda. Långfärdsskridskorna Trekking är en mycket lämplig modell att köpa för den som vill prova på aktiviteten och se om det är något man uppskattar. Skenan kommer i olika längder och ska väljas utifrån den skostorlek du har. Exempelvis passar en 50 cm lång skena bra för den med storlek 40-43 på fötterna.
På skenan är det en smidig bindning som enkelt anpassas utifrån de kängor som du själv väljer att använda vid åkning. Placeringen på bindningen går att justera så att du får de optimala förutsättningarna för din åkning. Genom att prova justera bindningen både längre fram och bak på skenan går det att få bästa möjliga balans. Modellen är utformad så att det är en fast häl vilket kan kännas mer stabilt för nybörjare.
Bästa köpet – Komplett paket av långfärdsskridskor
🛒 Bästa priserna vi hittat
Har du provat åka långfärdsskridskor och vet att det är något du älskar och kommer att ägna dig åt mycket på vintern? Då finns det kompletta paket med både långfärdsskridskor och pjäxor att köpa. Lundhags har satt ihop ett T-skate paket tour som gör det lätt att handla bra produkter. Själva långfärdsskridskorna är till 100 % både tillverkade i Sverige och material som går att återvinna helt och hållet. Bara en sån sak!
Pjäxan som medföljer är självklart fodrad och materialet i både skinn och neopren är helt vattenavvisande för att hålla foten torr under hela dagen. Över både hälen och tån finns det rejäla förstärkningar vilket i sin tur skyddar mot stålkanter som kan vara väldigt vass. En perfekt produkt för dig som vill njuta timme efter timme ute på isen och ha en riktigt bekväm känsla för dina fötter!
Övrig utrustning vid långfärdsskridskor
Slutligen vill vi dessutom passa på att rekommendera lite övrig utrustning vid långfärdsskridskor. Detta då långfärdsskridskorna är en del i sig, sen krävs det lite saker runt omkring för att turen ska vara komplett. Alla väljer själv vad man vill ha med sig men vi rekommenderar starkt att ni tittar på produkterna nedan och gör ett aktivt val att ta med dessa ut på isen för er egen skull!
Säkerhetslina från Zandstra
🛒 Bästa priserna vi hittat
En säkerhetslina kan faktiskt vara det allra viktigaste att ha med sig ut på isen. Skulle isen brista och någon hamnar i vattnet kan denna säkerhetslina från Zandstra rädda ditt eller någon annans liv. Linan är 25 meter lång och flyter på vattnet, allt för att den ska vara lättare att greppa och få tag på. Påsen som linan ligger i kommer med tydliga instruktioner utanpå samt att den glider väldigt bra på snö och is.
Den väger endast 750 gram och är lätt att få med sig i en ryggsäck. Även med blöta handskar på är det väldigt lätt att få tag i handtaget på påsen tack vare materialet i skumfoam.
Även om det på påsen är bra och tydliga instruktioner kan det vara bra att i förväg ha läst igenom instruktionerna redan innan du ger dig ut på isen, då är det lättare att agera i en stressig situation.
Ryggsäck från Lundhags
🛒 Bästa priserna vi hittat
Modellen Gero 35 WP från Lundhags passar perfekt för den som är påväg att ge sig ut på isen tack vare att den är helt vattentät och byggd för att klara av det aktiva livet utomhus. Den har mycket bra och smart förvaring med nätfickor på sidorna för saker som man önskar att nå snabbt och lätt under en färd.
På ryggsäcken finns en smart ficka för hjälm. Den är expanderbar och därför knappt märkbar då hjälmen inte sitter i den. En annan bra sak med ryggsäcken mot ryggen kommer vara nät. På så sätt blir det inte varmt och svettigt trots många timmars användning under fysisk aktivitet.
Ispikar från Zandstra
🛒 Bästa priserna vi hittat
Ispikar är stavar med som används både stöd och hjälp för dig som åker men också för att kontrollera hur hållbar isen som ni har framför er är. Stavarna finns i olika längder för att passa just dig. De ska gå upp till din armhåla ungefär. Spetsarna är gjord av härdat stål för att klara av många och långa turer på isen.
De är väldigt greppvänliga tack vare handtagen som är gjord i isolerande skum. Önskar man extra stöd för balansen när man åker långfärdsskridskor är ett bar ispikar ett självklart val att ha med sig! Dessa ispikar från Zandstra är i en diskret svart färg som passar lika bra till killar som tjejer.
Köpguide – hur väljer man de bästa långfärdsskridskorna?
Långfärdsskridskor kommer i alla prisklasser, färger och former. Det viktigaste att tänka på för och hitta de långfärdsskridskor som är bäst är sin egen fots utformning. Eftersom man är ute på isen under många timmar så ska de sitta bekvämt på foten. Vid ett köp finns det flera saker att ta hänsyn till för att det ska bli så bra som möjligt.
Har man möjlighet att låna och prova olika modeller av långfärdsskridskor kan det vara en bra början. Annars är det en bra idé att prata med återförsäljare som kan hjälpa till att visa olika alternativ som passar på foten.
En långfärdsskridsko ser inte ut som en vanlig skridsko utan det är en skena som man köper. Skenan ligger på runt 45 centimeter, men kan vara både något längre och kortare, kortare skena ger snabbare svängar och kan upplevas något lättare att manövrera av många.
Många långfärdsskridskor har idag bindningar som fungerar på valfria kängor, men det finns också bindningar som bara passar ihop med specifika pjäxor. Det som är viktigast är att de kängor eller pjäxor man väljer att använda sitter bra på foten. Vilken typ av bindning man sedan väljer att använda sig av är en smaksak. Väljer man en skridsko med bindning som passar till valfri känga är det många som väljer att använda en snowboardsko eller liknande. De är varma och ger bra stöd åt foten. Vad man vill använda är dock väldigt individuellt och nästan något som behöver provas ut.
Övrig utrustning vi rekommenderar vid långfärdsskridskor
Ispikar
När man åker långfärdsskridskor bör man ha med sig ispikar som har ett brett användningsområde. Dels används de för att se hur isens bär men också som hjälp för att hålla balansen och för att ta sig framåt. De är vanligtvis tillverkade i ett lätt material som kolfiber och väger därför inget att ha med sig.
Isdubbar
Om olyckan skulle vara framme och man går igenom isen är det viktigt att kunna ta sig upp igen. Utan isdubbar är det väldigt svårt då kläder blir väldigt hal mot isen. Ha därför alltid med isdubbar runt halsen då det verkligen är något som kan rädda liv!
Bra kläder
Bra kläder när man ska vara ute en längre stund är alltid viktigt. Kläder som andas och ser till att man varken blir för varm eller kall. Blir man svettig och fukten inte transporteras bort kommer det tillslut att resultera i att man fryser. Lager på lager med bekväma och mjuka kläder rekommenderas. Personal i sportbutiker brukar kunna hjälpa till och rekommendera bra produkter.
Ryggsäck
Det är mycket utrustning och kanske något ätbart som ska med ut vid en dag på isen. Att ryggsäcken dessutom fungerar som en flytväst om man trillar i vattnet är ett plus. Leta därför gärna efter en ryggsäck som har en rem i grenen och hjälper till att hålla dig flytande vid en olycka.
I ryggsäcken går det dessutom att förvara kläder ifall det krävs ett ombyte. Ha kläderna i en vattentät påse för att garantera att de inte blir blöta.
Räddningslina
Om någon trillar i vattnet kan en räddningslina vara avgörande. Den kastar man ut till personen i vattnet och hjälper till att dra upp den. En räddningslina är lätt att ha med sig i en ryggsäck men ska vara lätt att nå för att snabbt kunna kastas ut till personen som hamnat i vattnet.
Hjälm
Isen är hård och huvudet är mjukt, skydda det därför alltid med en hjälm. Eftersom att det dessutom är lätt att komma upp i lite fart när man åker långfärdsskridskor är det extra viktigt att se till och skydda huvudet. En helt vanlig cykelhjälm är ett bra alternativ då den är lätt och smidig. Se till att mössan får plats under hjälmen.
Annat smått och gott
Det finns dessutom massor med smått och gott som kan vara bra att ha med sig. Solglasögon är en sån sak. Skiner solen och reflekterar sina strålar på den vita snön blir det väldigt ljust och jobbigt åt ögonen. Välj ett par godkända glasögon som verkligen skyddar ögonen från de farliga strålarna.
Elektronik i all ära, men en hederlig karta och kompass är klokt att ha med i ryggsäcken om det är dags för en längre tur. Skulle batteriet ladda ur eller elektroniken på annat sätt krångla kommer kartan ändå att fungera. Då gäller det förstås att man vet hur kartan ska avläsas.
Första hjälpen kit bör man alltid ha med. Stoppa blödningar eller linda en stukad fot kan vara nog så viktigt ifall man exempelvis ramlar illa. Då kan man ändå ta sig in till land och få vidare hjälp därifrån.
Sittunderlag är något som kan vara lätt att glömma, men möjligheten att sitta ner vid en paus kan vara mer värt än vad man tror. Idag finns det dessutom underlag som man bara fäller ihop och som inte tar mycket plats i packningen.
Bra termos och liknande som håller drycker både varm och kall vid behov är en annan smart sak att investera i. Lämpliga förpackningar att ha med matsäck i som brukar vilka inte tar allt för mycket plats är något annat som absolut är värt att titta närmare på. Smarta kit med förvaring för knivar, servetter och annat.
För den ovane skridskoåkaren eller barnet rekommenderas knä och armbågsskydd. Alla har vi varit nybörjare någon gång och trillar, skydd som då tar emot ett fall är väldigt skönt att ha på sig.
Skavsårsplåster och verktyg att laga en trasig skridskoskena är två andra saker som kan vara bra att ha med sig. Efterhand att man får mer erfarenhet på sina utflykter med långfärdsskridskor kommer man upptäcka saker som är både bra eller helt onödig att ha med sig varje gång.
Sammanfattning
Långfärdsskridskor är en fantastisk naturupplevelse som kan utövas av hela familjen. Låt varje person deltaga på sina egna villkor oavsett om det betyder att själv åka eller få följa med i en sele. Gör utflykten till en mysig tur och bjud på gott att både äta och dricka.
Anpassa turen efter de personer som är med, hur van man är att åka och eventuell ålder på barnen. Att i förväg ha en plan gör det dessutom lättare att kolla upp hur isen efter den tänkta färdvägen är. På det sättet blir det dessutom lättare att tänka ut bra platser att både stanna för vila och att vända tillbaka hem för dagen.
Att en tur med långfärdsskridskorna kan kräva en del utrustning är inget som man ska låta sig skrämmas av. Mycket har med säkerheten att göra och bör därför inte vara avskräckande. Det är en vanesak som är lätt att vänja sig vid. På med ett par långfärdsskridskor och njut av härligt frisk och krispig luft!