Skydda barnet från sjukdom på semestern

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På semestern vill man att alla ska vara frisk så att det är fokus på att njuta tillsammans och ha roligt. Vad kan man göra för att förebygga sjukdom för barn innan och under semestern? Det finns några saker att tänka på för att vara så förberedd som möjligt.

På semestern är det bra att ha ett litet reseapotek med sig

Gå igenom vaccinationer

Barnet bör vara vaccinerade enligt det barnvaccinationsprogram som Sverige har. På så sätt har det en bra grund att stå på. Det kan sedan påverka vilket land som man ska åka till, kolla alltid upp de rekommendationer som finns.

Har barnet inte vaccinerats mot Hepatit A och B är det värt att överväga oavsett vart man reser då det kan finnas överallt. Genom att läsa på om det finns ökad risk för exempelvis Malaria går det att rikta in den förebyggande insatsen på det.

Corona eller COVID-19

Med rådande pandemi som sveper över världen är mer eller mindre samtliga resor avbokade när detta skrivs. Men när vi kommer ut på andra sidan av detta så kommer vi vara mer medvetna om var och hur denna sjukdom sprids. Se över gällande råd om landet du reser till på UD´s hemsida.

Myggmedel

Myggmedel är alltid bra att ha med på resan eller köpa på plats om behovet finns. Det kan minska antalet myggbett som barnet sedan kliar sönder och riskerar att bli infekterat. Ligger barnet i barnvagn och sover kan ett myggnät vara bra och trä över för att hindra myggor och liknande insekter att bita barnet.

Första hjälpen

En olycka händer snabbt och då är det viktigt att ha ett barnanpassat första hjälpen nära till hands. Med det kan man stoppa en blödning, hantera mindre sår och linda om en stukad fot om det skulle behövas.

Det finns färdiga förpackningar att köpa eller så sätter man ihop sitt eget utifrån erfarenhet och kunskap. Ögonskölj är ett exempel på något som kan vara bra att ha med sig.

Ett litet apotek med på resan

Förutom första hjälpen är det bra att ha ett litet reseapotek med sig. Febernedsättande, nässpray och liknande som används vid lättare förkylning och feber. Istället för att leta upp ett apotek på resmålet kan man i lugn och ro fokusera på att få barnet och må bättre.

Mjukgörande salva och något som lindrar hud som blivit bränd i solen är två andra saker som kan komma till stor användning om det är en solsemester.

Ha koll på försäkringar

Redan innan avresa är det bra att ha koll på försäkringar och vad som gäller vid sjukdom på semestern. Är man redan innan väl påläst och förberedd kan det vara lättare att hantera. Prata med försäkringsbolaget och var noga med att allt är ordentligt uppdaterat för hela familjen.formation

Skriv ned och ha med telefonnummer som gäller till försäkringsbolaget om det skulle uppstå ett akut läge för att snabbt kunna ringa och få både råd och hjälp.

Lägg in det lokala larmnumret

I hela europa är 112 det larmnummer som man ringer vid behov av en ambulans, brandkår eller polis. Andra länder kan ha lokala avvikelser som exempelvis USA där man ringer 911. Skulle en så akut situation uppstå att det finns behov av att larma är det inte lätt att komma ihåg rätt nummer.

Finns numret redan inlagt i mobilen är det lättare att leta fram och ringa direkt om man inte befinner sig inom europa och det är 112 som gäller.

Var söker man sjukvård?

Är resan en charterresa brukar reseledarna ha en akuttelefon dit det går att ringa vid frågor dygnet runt. De kan hjälpa till och hänvisa till en läkare som kan engelska eller svenska. Hotellet brukar också vara hjälpsam och ha samarbete med läkarmottagningar som ibland kan komma direkt till hotellrummet.

Reser man ensam och hyr ett hus är det bra att se vart närmsta sjukhus eller läkarmottagning finns, för att hitta en närliggande som håller bra kvalitet och kan lösa det med försäkringen på ett smidigt sätt.

Fokusera på att vara tillsammans

En olycka kan ske vart som helst och när som helst, men på semestern bör fokus ligga på att vara tillsammans och njuta. Det går inte att förebygga allt, utan det bästa sättet att förebygga är att vara redo om något skulle hända.

Det är viktigt att inte visa eventuell oro för barnet utan uppträda lugnt och vara trygg. Ett annat land har inte alltid samma typ av sjukvård som i Sverige och det kan finnas kulturella skillnader som avviker, men det är utbildad medicinsk personal att lägga stor tilltro till.

Lita på lokalbefolkningen

Besöker man ett apotek utomlands är det helt andra mediciner som man får, exempelvis mot turistmage. De här medicinerna brukar ha mycket god effekt och väldigt snabb verkan. Lita på att de kan sitt jobb och ta emot den hjälp som erbjuds. De är experter i sitt land och hjälper många turister varje år.