Bra mellanmål till barn på semester

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På semestern kan det vara svårt att hålla fast vid de rutiner som används hemma, ändå är det lika viktigt att barnet får i sig mat och dryck. Mellanmål ger både chansen till lite vila och påfyllning av energi. Vad är lämpligt att ha med sig som både är en nyttig matsäck för barn och enkelt?

mellanmål på stranden
Frukt på stranden är supergott!

Färsk frukt på stranden

Färsk frukt är en enkel matsäck att ha med sig. Besöker man ett varmt och soligt land finns det ofta möjlighet att köpa frukt till bra pris både i affärer och på stranden. Kom ihåg att skölja den med vatten från flaska innan ni äter.

Köper man frukt i affären går det dessutom att skära upp i lämpliga bitar redan innan besöket på stranden vilket kan göra det enklare att locka i barnet fler bitar. Blanda olika frukter och låt barnet själv plocka av det som lockar.

Grönsaksstavar

Förutom färsk frukt finns det ett annat utbud av grönsaker. Genom att skära upp grönsakerna i stavar blir det lätt att ta en bit gurka eller morot ibland och sedan fortsätta med leken.

Många grönsaker innehåller dessutom mycket vätska om det är svårt att få barnet och dricka ordentligt. Välj tillsammans ut grönsaker som lockar och gör ordning allt innan och ha med för att erbjuda under hela dagen.

Kex och majskakor

Kex och majskakor är bra utflyktsmat. Torrvaror med lång hållbarhet som finns i många olika smaker. Är det svårt att få i barnet något alls brukar det gå och få ner iallafall ett kex. Det tar dessutom inte mycket plats i väskan och behöver inte förberedas på något sätt.

Välj någon av de mer nyttigare varianter som finns så blir det något barnet äter iallafall. Är barnet väldigt kräset och bara gillar specifika sorter kan det vara bra och ta med den vanliga sorten hemifrån.

Smörgåsar med pålägg

Smörgåsar med olika sorters pålägg är lätt att göra ordning och ofta ett uppskattat mellanmål för barn. Det går att packa ner några olika pålägg och erbjuda på stranden så barnet själv kan påverka vad den vill ha på smörgåsen för att undvika diskussioner om vad som är gott eller inte.

Bra och lämpliga pålägg kan vara ost, skinka och någon liten grönsak. Finns möjlighet att steka ägg och ta med är det väldigt mättande och uppskattad utflyktsmat.

Kalla pannkakor

Finns det ett kök på hotellet brukar kalla pannkakor eller plättar vara något som alltid går i hos ett barn, annars kan det finnas möjlighet att köpas på affärer eller restauranger och ha med sig.

Fyll pannkakorna med något extra gott som exempelvis lite nutella för att locka till att äta mer. Gör små snittar av dem så att det går och äta med händerna. Då behöver man inte ha med sig tallrikar och bestick vilket bidrar till mindre packning.

Kolla med hotellet

Bor man på hotell brukar det ofta finnas möjlighet att köpa med sig en utflyktskorg. Är det all inclusive ingår det ofta och man får med sig lite smått och gott. Innan man går iväg till stranden kan det vara en god idé att gå igenom vad som finns i korgen så att barnet kommer äta i sig.

Finns det speciella önskemål går det alltid att fråga hotellet så att det finns något i innehållet som passar till hela familjen. 

Hur förvarar man mellanmålet?

Mellanmålet vill man inte ska bli för varmt utan hålla en bra temperatur. Det bästa kan därför vara att ha med sig en liten kylväska med en kylklamp i. Förvara den i skugga under dagen så håller sig mellanmålet fräscht.

Finns inte den möjligheten kan ett alternativ vara att gå iväg och köpa mellanmålet under dagen för att inte riskera för höga temperaturer. Kanske det finns ett café eller en affär alldeles nära stranden.

Att tänka på vid val av mellanmål

Mellanmålet är viktigt för barnet och därför behöver det vara lätt att äta. Genom att förbereda så mycket som möjligt innan och lägga fokus på att det ska gå och äta med händerna blir det lätt att ta något i farten.

Erbjud några alternativ på mellanmål som gör att barnet får känna sig delaktig i sitt val och kan smaka på det som lockar mest. Skulle det vara väldigt svårt att få barnet och äta går det alltid att locka med en isglass för och få igång aptiten, det viktigaste är att få i sig vätska, framförallt om det är en väldigt varm dag i solen.

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!