Vad ska man tänka när man ska flyga med ett spädbarn och från vilken ålder kan man börja flyga?
Det rekommenderas att man väntar med och resa tills att barnet har gått igenom den första läkarundersökningen som sker vid sex till åtta veckors ålder. På så sätt vet man att bebisen har gått upp i vikt som den ska och mår bra liksom att mamman har hunnit få tid att återhämtat sig.
Hur kan man som förälder förbereda sig?
Det kan vara väldigt nervös som förälder att ta med sin lilla bebis på en flygresa, det är omöjligt att förutspå hur barnet kommer att reagera. Tänk på att semestern brukar bli väldigt bra bara man kommit fram till sitt resmål.
Barn som är under ett år kostar normalt inget att ha med sig då man räknar med att ett så litet barn kommer att sitta i sina föräldrars knä under hela resan. Det kan också finnas möjlighet att ha med en bilbarnstol som är bakåtvänd som gör att barnet kan sitta på ett eget säte, men då behöver man i förväg prata med flygbolaget och vara beredd att betala för sätet.
Förebygga lock i öronen
De flesta som har flugit någon gång har sannolikt upplevt lock för öronen. En liten bebis förstår inte vad det är som gör ont eller hur man gör för att minska det trycket. Ett sätt att minska lock i öronen är att amma barnet vid start och landning, dock är det inte alltid tillåtet.
Istället kan man försöka få barnet att suga på något annat under start och landning. Det kan vara en nappflaska eller bara en napp och samtidigt försöka distrahera barnet med något att titta på och leka med.
Börjar barnet att gråta kan det vara lugnande som förälder och veta om att gråt också hjälper till att få lock för öronen att släppa. Det är alltså inte helt negativt!
Ta med mat åt bebisen
Barn som sitter i knä med föräldrar ingår det inte mat till. Om man därför tänker sig att mata och inte ammar behöver man ta med egen föda till barnet. Ofta finns det inte micro att tillgång på flygplanet men det finns varmt vatten att tillgå om man vill blanda till välling.
Ammar man och vill göra det i lugn och ro kan man lägga en filt eller liknande över barnet för att få lite lugn och ro och undvika nyfikna blickar.
Gå omkring och vagga
Om barnet gråter mycket eller man vill få det och sova på flyget kan det kännas bra att gå lite i gången på flyget. Tänk på att bara göra det om flygningen är lugn och var alltid beredd på att luftgropar plötsligt kan uppstå.
Vet man med sig att det är en väldigt ljudkänslig bebis som man har är ett bra ta med sig hörselskydd till barnet. Det kan ha en lugnande effekt om de slipper höra buller och oljud.
Att ha med på flygplanet
Vad behöver man packa ner och ha med sig på flygplanet? Det kan så klart bero lite på vad det enskilda barnet har för behov, men blöjor och blöjpåsar är något som alltid går åt. Använder barnet napp är det bra att ha både napp och napphållare med sig. Skulle nappen spottas ut kommer den inte att rulla iväg under stolar, utan stanna kvar hos bebisen.
Ett gosedjur som är tryggt kan vara skönt och krama om man somnar till. På flygplanet händer det mycket nya saker och det är många människor. Att ha något och krama kan kännas riktigt skönt.
Ta det lugnt
Om bebisen skriker kan det kännas väldigt jobbigt som förälder, men det bästa man kan göra är att bara ta det lugnt. Det kommer inte hjälpa att bli stressad och få panik utan det kan komma att spegla av sig på bebisen. Många har varit i liknande situation och är förstående och tycker mer synd om bebisen som kan ha ont i öronen än tycker att det stör deras flygresa.
Innan man har provat att flyga med bebisen är det omöjligt och veta vilken reaktion som blir. Försök istället se fram mot att det blir en härlig semester med familjen och ta det som det kommer. Det kan gå riktigt bra och det kan bli skrik hela resan. Att boka en resa med kortare flygtid första gången kan därför vara en bra början. Går allt bra då kan man nästa gång boka en resa med längre flygtid.