Bäst i test Bärsjal och Bärsele – Vi testar 10 modeller!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du blivit tipsad om att börja använda bärsele eller bärsjal för att bära din bebis?

Du har också insett att det finns massvis av olika varianter och att man lätt drunknar i all information? Då har du kommit rätt. Vi har sonderat och undersökt marknaden på djupet för att kunna presentera de sjalar och selar som är bäst i test och garanterar dig och ditt barn en bra bärupplevelse.

I vår jakt på bra produkter har vi provat, undersökt, samtalat med experter och lusläst kommentarer från nöjda och missnöjda användare. Bärsele bäst i test

Detta för att just du ska kunna ta ett så välinformerat och bra beslut som möjligt. Vårt mål är att vägleda dig till en produkt som passar optimalt utifrån dina förutsättningar. Det gör vi genom att objektivt bedöma och noggrant analysera olika för- och nackdelar med olika modeller, varianter och märken.

Vi ska nu gå vidare och erbjuda en kort introduktion till varför en bärsjal eller bärsele är en snudd på oumbärlig produkt i varje småbarnsfamiljs hem.

Vi brukar också försöka att dela upp våra recensioner och tester i olika kategorival för att underlätta ett köp. Bästa budgetköp blev Aldoria Bambu Soft och den bästa bärselen i testet blev tveklöst Ergobaby Omni 360!

Varför använda bärsele eller bärsjal?

Bärsjal eller bärsele är som sagt en snudd på oumbärlig produkt för familjen som nyligen fått tillökning. Att kunna bära sitt barn tätt intill bröstet och samtidigt ha sina armar fria är att kombinera det bästa av två världar. Närhet och praktikalitet.

Bärsele eller bärsjal är en självklart eftersom det är:

  • Praktiskt – Du har händerna fria och kan utföra alla de sysslor som måste utföras med småbarn därhemma. Utan att lämna oövervakat.
  • Tryggt för både dig och barnet som får hud mot hud-kontakt vilket utsöndrar oxytocin, vilket är ett hormon som får både dig och barnet att känna lugn och trygghet.
  • Säkert – Då dagens bärsjalar och bärselar har höga säkerhetskrav och mycket noggranna instruktioner kring hur de ska användas och knytas.
  • Skonsamt – Att kunna växla mellan bärsjal och att bära barnet på höfterna är perfekt ur ergonomisk synvinkel – Både för dig och barnet. Att skapa variation gör att ni slipper slita alltför hårt på specifika delar av kroppen. Variationen minskar alltså drastiskt risken för olika typer av skador relaterade till överansträngning eller förslitning. Att enbart bära på det sätt som känns bäst är alltså sällan någon bra idé i längden och här är bärselen ett alldeles utmärkt komplement.

Som du säkert noterat i rubrikerna och texten görs det vanligtvis en indelning mellan bärsjalar och bärselar. Så vi ska titta lite närmare på vad som faktiskt skiljer dessa varianter åt. Vilka som är de avgörande skillnaderna och även titta lite närmare på vilka för- och nackdelar som kommer med de olika varianterna.

Allt för att du ska kunna göra ett så informerat val som möjligt.

Våra fyra bästa bärsjalar och bärselar

Recension av Ergobaby Omni 360 Bärsele - Vinnare bästa bärsele 2020!

Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Ergobaby Omni 360 är en funktionell sele som kan anpassas på många sätt. Selen är tillverkad i 100 % bomull och upplevs av testpersonerna som mycket behaglig att använda både för barnet och den vuxna.

Axelremmarna kan antingen vara helt rak eller korsas för en perfekt passform på varje individ. Använd selen på nyfödd från 3,2 kg till barn upp till 36 månader eller upp till 20 kg. Till den nyfödda behövs det inget spädbarnsinlägg utan tillräckligt stöd finns inbyggt att använda sig av.

Använd selen i samtliga bärpositioner som finns. Här finns det inte några begränsningar och den är lika ergonomisk oavsett hur den väljer att användas.

Selen fungerar mycket bra att amma i och är ergonomiskt utformad för att vara säker för barnets höfter oavsett vilken bärposition man väljer att använda. Det finns extra stöd för korsryggen som gör att selen kan användas under många timmar.

När solen skiner ute finns en baby huva med solfaktor 50+ att använda som både skydd och för att skapa avskildhet åt barnet. Använd den löstagbara väskan och förvara småsaker och få händerna fri.

Bärselen finns i en mängd olika färger att använda och tvättas i maskin på 30°C. Den kommer med ErgoPromise-garantin vilket ger en garantitid på 10 år!

Allt sammantaget så är detta helt klart en favorit för oss och vinnaren i testet. Att den har en så lång nöjd-kund garanti, att den är skön, och att den går att använda så länge gör detta till en riktig vinnare!

Fördelar

  • Amningsbar
  • Korsbara axelremmar
  • Mjuk och skön för barnet
  • Lång användningstid
  • Solskyddsfaktor på huvan
  • Maskintvätt 30°C

Nackdelar

  • Kunde varit något luftigare

Recension av Aldoria Bambu Soft - Vinnare Bästa bärsjal!

Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Aldoria Bambu Soft är en bärsjal är tillverkad i bambutrikå vilket gör att den är helt silkeslen och mjuk vilket gör den till en favorit hos nyblivna föräldrar.

Barn upp till 10 kg kan bli buren i den här sjalen. Framförallt riktar den sig till barn från 0 månader upp till 6 månader. Dock kan den fungera för barn upp till ett år, vikten varierar mycket från barn till barn.

Varma dagar och hett klimat känns sjalen sval och skön mot huden genom att hela tiden transportera bort fukt från kroppen. Kalla dagar fungerar materialet tvärtom och värmer barnet på ett skönt sätt.

Bärselen går att beställa i flera olika färger. Klara och enfärgade som lätt livar upp i vardagen. Barnet vilar tryggt med ansiktet vänt mot den vuxna vilket skapar en trygghet och närhet.

Den är helt ekologisk vilket gör den till det självklara valet för många föräldrar. Oavsett om man vill ha extra närhet till sitt barn eller använda den vid amning, är den både mjuk och funktionell.

Sammantaget så är detta en perfekt bärsjal i vår värld och i detta testet vinnare av bästa bärsjal 2020.

Fördelar

  • 100 % bambutrikå = Ekologisk
  • Maskintvätt 40°C
  • Mjuk och luftig känsla

Nackdelar

Recension av BabyBjörn One Air Mesh - andra plats i testet bästa bärsele!

Bästa bärsele test
Bästa bärsele test
Totalt betyg:
4.6
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

Bärselen One Air från BabyBjörn är en multifunktionell sele. Barnet kan bäras i samtliga fyra positioner, på magen eller ryggen, på ett mycket komfortabelt sätt.

Det är en väldigt sval sele då den är tillverkad i 3D-mesh. Fungerar därför lika bra under svala dagar som riktigt heta sommardagar. Kan användas under längre perioder då den har så hög komfort för både barnet och den vuxna.

Testpersonerna upplever att bärselen är väldigt skön att använda under många timmar. Detta då det är en stödjande midjebälte och rejält vadderade axelremmar som kan justeras efter önskemål.

Använd redan från nyfödda upp till tre år, eller från 3,5 kg upp till 15 kg. För nyfödda barn finns det ett justerbart huvudstöd att fälla ut. För barn klassas bärselen som höftvänlig. Den ger korrekt stöd som på ett naturligt sätt främjar höftledens mognadsprocess.

Bärselen gör det enkelt att ha barnet nära och tryggt mot sig. Det ger barnet ett lugn och skapar en trygghet. Vi gillar verkligen denna bärsele från BabyBjörn, och den kommer två i testet.

Fördelar

  • Riktigt bra komfort
  • Tål Maskintvätt 40°C
  • Huvudstödet går ganska högt upp
  • Bra materialval
  • Smarta placeringar

Nackdelar

  • Upplevs något hård i formen

Recension av Ergobaby Aura Wrap - andra plats i testet bästa bärsjal!

Totalt betyg:
4.5
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
4.5

Sammanfattning:

En bärsjal som kommer i en storlek som passar de flesta, från väldigt små storlekar till plusstorlekar. Perfekt när man vill ha sitt barn riktigt nära. Barnet känner sig lugn och trygg då det ligger mot bröstet och vaggas skönt av rörelserna och ljudet av hjärtslag från sin förälder.

Den är otroligt mjuk tack vare materialet i 100 % viskos. Materialet gör att den dessutom är väldigt sval och skön mot huden både för barnet och den vuxna.

Välj mellan flera olika färger och mönster. Passar bra för barn från 3,6 kg upp till 13,6 kg. Testpersonerna upplever att bärsjalen är väldigt lätt att knyta också för den utan erfarenhet. Stödet från selen är väldigt bra för barnet på ett behagligt sätt.

Med bärsjalen medföljer en smart förvaringspåse. Där går det och förvara små föremål så att händerna är helt fri.

Fördelar

  • 100 % viskos (eukalyptus och akacia)
  • Tål maskintvätt 30°C
  • Söta mönster

Nackdelar

Fler bärselar och bärsjalar vi testade för att ta fram vinnarna

Recension av BabyBjörn Mini - Bärsele under det första året

BabyBjörn Mini bästa bärsele
BabyBjörn Mini bästa bärsele
Totalt betyg:
4.3
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

BabyBjörn Mini är precis som namnet antyder anpassad för de minsta barnen. Använd till nyfödda barn och upp till ett års ålder. Den är utformad för att ge extra bra stöd under det hela första året.

Selen är anpassad för och användas under kortare stunder men att då ge trygghet och närhet. Den är så liten och lätt att den med lätthet kan packas ner i förlossningsväskan och användas direkt från start.

Det går och köpa selen i tre väldigt mjuka material, satinvävd bomull, 3D-mesh och 3D-jersey. Samtliga material är framtagna med fokus på att öka känslan av närhet mellan barnet och den vuxna.

Materialet formar sig på ett naturligt runt barnets kropp och erbjuder möjligheten att bära barnet både framåt- och inåtvänt. Testpersonerna uppskattar framförallt möjligheten att helt kunna öppna upp framstycket på selen, det gör det lätt att lägga ner en bebis som somnat gott i bärselen.

Bärselen finns i över tio olika färger att välja mellan.

Fördelar

  • Enkel att använda
  • Otroligt mjuk bomull
  • Barnet sitter stadigt
  • Bred sittyta = ergonomiskt

Nackdelar

  • Något kort användningstid

Recension av BabyBjörn One

BabyBjörn One bästa bärsele
BabyBjörn One bästa bärsele
Totalt betyg:
4.6
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Bärselen som har överraskande många funktioner och enligt testpersonerna väldigt lätt och enkel att ställa in för en skön position att bära barnet i. Det tack vare ett rejält midjebälte som ger bra stöd för höften och övriga remmar som enkelt justeras.

Axelbandet har rejäl vaddering vilket gör den mjuk och skön att bära under många långa timmar. Barnet kan bäras i samtliga fyra bärpositioner vilket ger variation både för den vuxne och barnet. Låt barnet sitta med bred benställning eller normal.

Använd för barn från 3,5 kg upp till 15 kg. Bärselen är tillverkad i bra material som är helt fritt från hälsofarliga ämnen och är mycket snällt mot barnets hud. Den uppfyller kraven för Oeko-Tex Standard 100, klass 1 för babyprodukter.

Det är minimalt med tyg mellan barnet och den vuxne för att öka känslan av trygghet och närhet. För de allra minsta finns ett inbyggd huvudstöd att använda.

Selen är enkel färgad men går att hitta i flera olika färger.

Fördelar

  • Bra materialval
  • Tål Maskintvätt 40°C
  • Skön även länge
  • Enkel att ställa in

Nackdelar

  • Kanske inte lika mysig som några andra

Recension av Babylonia BB-Sling bärsjal

Totalt betyg:
4.1
5
pris
Betyg:
3.5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Det här är den smarta bärsjalen som inte behöver knytas och dessutom är helt ekologisk. Sjalen är en så kallad ringsjal som enkelt avlastar över den ena axeln och är lämplig om man snabbt och enkelt vill plocka upp och bära barnet.

Ringarna på axeln gör det mycket lätt att justera storleken, det är bara att dra för att göra den tajtare eller större. Bär det yngre barnet som om det ligger i en vagga eller upprätt på mage. De lite äldre barnet kan bäras på rygg eller sittandes på höften.

Passar bra för nyfödda upp till 4 års ålder, mest optimal från det att barnet är så stort att det brukar bäras på höften. Fungerar lika bra för att avlasta vid bärning som för att diskret kunna amma barnet.

Sjalen är handvävd och ligger inom ramen för Fair Trade. Vid köp medföljer tydliga instruktioner för hur den kan knytas med bilder. Materialet är 100 % bomull och finns i en mängd olika färger.

Fördelar

  • Handvävd inom ramen för Fair Trade
  • Lyxig och smart
  • Bra knytning

Nackdelar

  • Något dyr, men också fair trade löner hela vägen

Recension av Babylonia Tricot-Slen Bärsjal

Bästa bärsjal Babylonia Tricot-Slen
Bästa bärsjal Babylonia Tricot-Slen
Totalt betyg:
4.3
5
pris
Betyg:
5
kvalitet
Betyg:
4
design
Betyg:
4
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Bärsjalen är tillverkad i 100 % polyester vilket ger ett otroligt stretchigt material som anpassar sig väldigt mycket efter den som använder sjalen. Polyestern kommer dessutom från återvunna PET-flaskor vilket är ett helt unikt material.

Passar för barn från 3,5 kg upp till 15 kg. Då materialet torkar otroligt snabbt fungerar den lika bra att använda på land som i vatten. Det följer med instruktioner för hur den knyts på bästa sätt, vilket inte upplevdes som någon svårighet av testpersonerna.

Sjalen är otroligt tunn och sval vilket gör den perfekt för användning också under sommaren. Tack vare det tunna materialet får barnet en ökad känsla av närhet vilket skapar ett lugn. Barnet ska bäras med ansiktet in mot den vuxne.

Eftersom att det går och variera hur sjalen knyts på en mängd olika sätt är det enkelt och hitta det mest komfortabla för en själv. Kanske är det dessutom något sätt som gör att barnet trivs extra bra.

Fördelar

  • Tillverkat av återvunna PET-flaskor
  • Tunn och skön
  • Bra pris

Nackdelar

Recension av Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh Bärsele

Totalt betyg:
4.9
5
pris
Betyg:
4.5
kvalitet
Betyg:
5
design
Betyg:
5
praktisk
Betyg:
5

Sammanfattning:

Det här är den luftiga bärselen som kan användas också under de riktigt varma dagarna. Tack vare det luftiga nätet som selen består av håller man sig sval genom maximal ventilation.

Selen är anpassad för att kunna användas under lång tid. Från att barnet är nyfött upp till att barnet väger 20 kg. I selen finns inbyggt stöd för nyfödda vilket innebär att det inte behövs någon extra utrustning.

Barnet kan bäras i samtliga positioner i selen. Testpersonerna tycker det är enkelt att ställa om bärselen utifrån om barnet ska bäras på magen eller ryggen.

Axelremmarna går att lägga i kors och det är extra stöd för korsryggen. Det gör att selen är otroligt ergonomisk och bekväm att använda sig av. Selen utsågs förra året till bäst i test av flera sajter och magasin och det är lätt att förstå varför då den är älskad av stora som små.

Välj mellan många olika färger och hitta den som passar bäst. Kommer dessutom med en avtagbar förvaringsficka där det går att förvara småsaker man vill ha med sig.

Vi tycker denna har allt man behöver, och lite extra. Perfekt sele att ha med sig nästan överallt och dessutom från nyfödd hela vägen upp till 20kg!

Fördelar

  • Luftig
  • Amningsbar bärsele
  • Tål maskintvätt 30 °C
  • Babyhuva för ostördhet och solskydd (SPF 50+)
  • Från nyfödd, utan spädbarnsinlägg

Nackdelar

  • Vi kunde faktiskt inte finna någon nackdel

Recension av Tula Explore Bärsele Bärsele

Bäst i test Tula Explore Bärsele
Bäst i test Tula Explore Bärsele
Totalt betyg:
4.3
5
pris
Betyg:
4
kvalitet
Betyg:
4.5
design
Betyg:
4.5
praktisk
Betyg:
4

Sammanfattning:

Det här är en bärsele som kommer i en mängd olika färger och mönster för den som vill vara extra färgglad. Materialet är 100 % bomull vilket gör den mycket enkel att tvätta och hålla ren, kan tvättas i tvättmaskin.

Använd den i tre olika bärpositioner, inåtvänt, på rygg samt framåtvänt. Samtliga tre positioner är framtagna för att främja en sund utveckling av barnets ryggrad och höft.

För den vuxne är det en mycket komfortabel bärsele att använda sig av. Den har extra vaddering på bland annat midjebältet som hjälper till och fördela ut vikten jämnt. Remmar justeras enkelt utifrån varje enskild person.

Använd det smarta midjebältet som finns på selen. Där går det och förvara det nödvändigaste som man behöver ha med sig. Är det soligt under promenaden finns en löstagbar huva som både ger ro och skyddar det sovande barnet. Vill man amma i avskildhet fungerar huvan lika bra för det ändamålet.

Fördelar

  • Stor ficka fram på midjebältet
  • Tål maskintvätt: 30°C
  • Extra vaddering vid benen
  • Mycket skön för både den vuxna och barnet

Nackdelar

  • Något dyr

Skillnad på bärsele och bärsjal

Bärselen och bärsjalen delar syfte, nämligen att på ett så säkert sätt som möjligt kunna bära sitt barn på magen eller ryggen, med händerna fria.

Skillnaden mellan de två finner vi huvudsakligen i konstruktionen.

En bärsele påminner i sin konstruktion mycket om en ryggsäck, och är väldigt enkel att förstå och hantera. Du har vanligtvis ett spänne i midjan och ett bakom nacken som enkelt klickas i. Sedan är själva selen vanligtvis justerbar och kan anpassas för att sitta så bra som möjligt över dina axlar.

Sammantaget är det en enkel och praktisk konstruktion som inte har några som helst barriärer när det kommer till användning. Det är bara att läsa instruktionerna, och sätta igång med bärandet.

Bärsjalar kommer i massvis med olika varianter, men den centrala skillnaden gentemot bärselen är det faktum att man knyter den själv. Det är absolut inget avancerat hantverk, men det kan ta en liten stund innan man får in snitsen och har automatiserat sin knytningsteknik.

Fördelar med bärsele

Som vi var inne på i stycket ovan är det en mycket smidig och lättförståelig konstruktion. Den är alltså enkelt att använda.

Du behöver inte oroa dig för att knyta fel, utan tar på dig selen, klickar i ett par spännen och är redo att bära.

Den smidiga konstruktionen medför att den är mycket praktisk när man är på språng. Exempelvis om du är utomhus, ska lyfta barnet ur bilen, eller ska uträtta ärenden.

I vissa lägen kan alltså bärselen vara lite smidigare och snabbare att hantera än sin sjalmotsvarighet.

Bärselen betraktas också som det smidigaste alternativet när det kommer till att bära barnet på ryggen. Detta är något som är rekommenderat när bebisen växt till sig och blivit starkare i nackmuskulaturen. Då är det ett väldigt bra sätt att skapa variation i sitt bärande. Olika tekniker aktiverar ju olika muskler, vilket är bra för både den som bär och den som blir buren.

Nackdelar med bärsele

Vissa argumenterar för att bärsele inte är att rekommendera ur ett strikt ergonomiskt perspektiv. Att det skulle innebära en onaturlig belastning för barnet. Vi har dock inte hittat några studier som styrker den tesen. Att prova sig fram och se vad som fungerar bra för barnet är nog en lämplig strategi här. Tekniken är också under stadig utveckling och det finns gott om bärselar som är väl genomtänkta ur ett ergonomiskt perspektiv, både för dig och ditt barn.

När det kommer till intimitet är det generellt så att bärselen inte kommer upp i samma nivå som bärsjalen.

Vissa menar också på att bärsjalar i kontrast till bärselen ska vara enklare att individanpassa då man själv kan avgöra hur hårt den knyts.

Fördelar med bärsjal

En ganska utbredd åsikt är att bärsjalen, rent ergonomiskt är bättre för barnet. Även om det inte finns någon entydig forskning på området kan det vara värt att notera.

En annan fördel kommer ur det faktum att man själv knyter sjalen. Det gör det mycket enkelt att individanpassa och få till det perfekta trycket för just dig och ditt barn. Så, väl på plats upplever många att bärsjalen är en aning mer skön och bekväm. Att den blir som en integrerad del av en själv, på ett lite annat sätt än bärselen.

Kroppsform och längd spelar också mindre roll, vilket gör att du och eventuell partner utan problem kan dela, eller använda samma sjal.

Bärsjalen kräver heller inga tillbehör, vilket bärselen många gånger har. Detta eftersom benen inte ska hänga fritt i alltför tidig ålder.

Som vi var inne på tidigare har bärsjalen också en fördel i den otroliga närhet som erbjuds. Sjalen skapar verkligen en känsla av att du är ett med barnet, vilket givetvis är ett stort plus. Hud mot hud-kontakten utlöser flera hormon som är viktiga för både barnets och ditt välbefinnande.

Nackdelar med bärsjal

Att det krävs en viss knytningsteknik kan initialt upplevas som en aning bökigt. Det är något som de flesta snabbt lär sig och kommer underfund med, men det kan vara värt att ha i åtanke om du vet med dig att du har svårt för knutar.

Knytningen placerar också ett ansvar på knytaren som för den orolige kan upplevas en aning obehagligt. En rädsla för att göra fel kan infinna sig, vilket inte är så konstigt med tanke på vad som ska befinna sig i sjalen. Det ska dock nämnas att det finns bra och utförliga instruktioner på hur sjalarna ska knytas för att vara säkra och fungera på korrekt sätt.

Den stora fördel du får med närheten och intimiteten kan också komma med en viss nackdel. Närheten kan nämligen bidra till att det blir väldigt varmt, både för dig och bebisen. Även om du använder ett svalt och tunt material kan närheten och medföljande värme göra upplevelsen alldeles för varm och svettig.

För den som vill få en introduktion till vad som är viktigt att tänka på vid användning och knytning av bärsjal presenteras en checklista nedan.

Säkerhetscirkeln – En checklista för bärande i bärsjal och bärsele

Följande är viktigt att pränta in i bakhuvudet vid användande av bärsjal eller bärsele:

Andning – barnets ansikte är synligt och det har god cirkulation av luft. Minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröstkorg.

Stöd – sjalen/selen sitter tight och ger lämpligt stöd för barnets rygg, nacke och lår, samtidigt som den ger barnets rygg möjlighet att vara lätt rundad. Ett vaket barn rundar ofta bara ryggen när det slappnar av. Se till barnet sitter i en upprätt position.

Hukposition – barnets knän är högre eller i höjd med rumpan. Barnets bäckenbotten är vinklad mot bäraren när det vilar eller sover.

Komfort – variera bärandet genom att bära både i dina armar och i olika knyt och bärdon. Det är toppen för kroppen! Se till att barnet är lagom varmt.

För att komma ihåg denna checklista kan du använda dig av en minneshjälp:

Andning – peka på barnets näsa
Stöd– peka på barnets nacke, rygg och lår
Hukposition – peka på barnets knäveck
Komfort – peka på din egen rygg

Nu börjar du ha ganska mycket på fötterna kring hur du ska tänka vid val av bärsele eller bärsjal.

Värt att poängtera är också att det inte alls rör sig om man antingen ska köpa det ena eller det andra, utan båda varianterna har sina för- och nackdelar. Om man tycker sig ha ekonomiskt utrymme är det alltså inte alls fel att använda sig av båda varianterna och använda sig av den modell man finner fungerar bäst vid varje tillfälle.

Vi ska nu gå igenom några vanliga frågor som föräldrar brukar ställa sig inför köp av bärsjal.

Vad finns det för olika typer av bärsjalar?

När det kommer till bärsjalen kommer den i ganska många olika varianter, så vi ska gå igenom de vanligaste och beskriva deras primära användningsområden.

Trikåsjal

Det här är kanske den absolut vanligaste varianten och den vanligaste modellen att köpa som första bärsjal.

Den är främst avsedd för användning under barnets första månader och används vanligtvis fram till dess att barnet är i ettårsåldern. Lite beroende på vikt då givetvis.

Produceras oftast i ett material med mycket stretch för att enkelt kunna forma sig efter både barn och vårdnadshavares kropp.

Trikåsjalen är en ganska enkel variant och befinner sig i en ganska överkomlig prisklass.

Om du bestämt dig för att prova en bärsjal är trikåsjalen alltså en rimlig startpunkt.

Trikåsjal utan knytning

Som vi var inne på tidigare kan det för vissa kännas en aning obehagligt med hela proceduren kring knytning av sjalen. För den som känner så finns det faktiskt en variant utan knytning. Alltså en sjal som påminner lite mer om selen och då såklart inte är lika lätt att individanpassa för att verkligen få till det perfekta trycket och närheten.

Kan vara rekommenderat om man vill prova sig fram lite försiktigt och en bra mellanväg för den som vill prova sjal, men är lite orolig för knytningen.

Vävd sjal

Vävda sjalar är populära och går att finna i en rad olika material. Ett material som fungerar bra under kalla vintermånader är kanske inte samma material som man vill använda under de lite hetare sommarmånaderna. Allt från sjalar i tunt silke till tjockt ylle finns att välja på. Eller varför inte ha en för varje årstid och tillfälle?

När det gäller sjalarna i silke är de ofta väldigt starka, stabila och hållbara. Men då saknar de ofta lite stretch, åtminstone initialt. De brukar mjukna efter ett tag och har också en fördel i att de är lätta att knyta.

Vävda sjalar skänker också en lite lyxig känsla och det går att hitta unika och handvävda sjalar med väldigt unika mönster som tillverkats i mindre upplagor. Så om du gillar originalitet kan det vara en bra väg att gå. Att välja en vävd sjal som producerats i mindre upplaga skapar också vanligtvis en bättre möjlighet att förstå och följa produktionsvägen. Något som många kan vara intresserade av ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Hybridsjal

Hybridsjalen är som namnet antyder en korsning mellan en traditionell trikåsjal och en vävd sjal. Här försöker man kombinera det bästa av två världar och nyttja elasticiteten som finns i trikåsjalar och stabiliteten och hållbarheten i den vävda sjalen.

Om du hittar den rätta hybridsjalen får du alltså en stark, stretchig och hållbar modell. Den här varianten tål ofta en ganska hög maxvikt och är mer vanlig när barnet har växt på sig an aning.

Sammanfattning av olika typer av sjalar

Som du ser finns det lite att välja på när det kommer till olika typer av bärsjalar. Alla olika typer och modeller har sina för- och nackdelar och det är svårt att hitta en sjal som är optimal i förhållande till alla ändamål. Oftast får man kompromissa med något för att få till det perfekta i ett annat hänseende.

För att sammanfatta är trikåsjalen perfekt som första sjal och kanske den variant som inte är bäst på något, men bra på allt.

Hybridsjalen är inget för det nyfödda barnet, men kan komma väl till pass när barnets vikt ökat och kraven på stabilitet ökar i takt med det.

Den vävda sjalen har fördelen att det är ganska lätt att få tag i unika modeller, vilket många uppskattar. Möjligheten att kunna följa produktionen och ha en dialog med tillverkaren är en faktor som är viktiga för många. Det möjliggör även speciella önskemål om du skulle ha sådana.

Vanliga frågor och svar om Bärsjalar och Bärselar

Vid vilken ålder är det rekommenderat att använda bärsjal?

Det finns en rad olika modeller och varianter, så det går inte att ge något helt rakt svar på den frågan. Det finns bärsjalar som är anpassade för att hålla barn som är alldeles nyfödda. Det är inte helt ovanligt att modeller har en maxvikt kring 10-12 kg.

Andra modeller av det mer robusta slaget kan ta en betydligt större vikt och därmed användas längre upp i åldrarna. Det är inte alls ovanligt att föräldrar nyttjar sig av sjalar eller selar ända upp till barnet är i treårsåldern. Det är inte alltid de små benen orkar hålla igång hela dagarna och då kan det vara skönt med lite vila.

Vad är ett lämpligt pris för en bärjsal?

Självklart svårt att ge några raka besked även här. Som tumregel kan du tänka dig att allt från 300 till 2000 kan vara skäligt. Allt beror på vilken modell det är och vilka tekniska finesser som finns, vilket material den är tillverkad i och så vidare.

Vilken bärsjal är bäst?

Om du läst vårt test så vet du vilka modeller vi rekommenderar. Sen är det alltid så att olika modeller har olika för- och nackdelar och den enda som vet vilken variant som passar bäst för dig är du. Däremot kan vi ge gott om hjälp vad gäller att underbygga ditt beslut och ge dig goda möjligheter att köpa en sjal eller sele som du kan ha glädje av för lång tid framåt.

Om du har de för- och nackdelar vi listat med olika modeller och varianter färskt i minnet ökar den chansen dratiskt!

Vilken bärsjal är bäst?

Om du läst vårt test så vet du vilka modeller vi rekommenderar. Sen är det alltid så att olika modeller har olika för- och nackdelar och den enda som vet vilken variant som passar bäst för dig är du. Däremot kan vi ge gott om hjälp vad gäller att underbygga ditt beslut och ge dig goda möjligheter att köpa en sjal eller sele som du kan ha glädje av för lång tid framåt.

Hur länge kan barnet vara i en bärjsal?

Om barnet ligger eller sitter i en bekväm ställning finns det inget problem. Det är dock inte helt ovanligt att barnet reagerar på att befinna sig i bärselen, men om du håller ut ett par gånger kommer barnet troligtvis att vänja sig.

Här är det såklart alltid en svår gränsdragning där man inte kan veta om barnet reagerar för att det är ovant eller för att det faktiskt sitter eller ligger på ett sätt som inte passar deras kropp. Det gäller att vara lyhörd och försöka tolka deras signaler.

Om man bär barnet i upprest ställning är det också viktigt att det sitter korrekt. Fötterna ska befinna sig i grodposition och knäna ska vara högre än bakdelen.

Viktigt är också att bärsjalen eller selen har ett tryck som fördelas jämnt över barnets kropp. Annars finns risk att någon muskel måste kompensera och jobba för hårt.

Sen är det troligtvis så att barnet själv kommer meddela när det inte längre känner sig bekväm.

Hur ska jag vänja barnet vid bärsjalen?

Med små barn är det alltid viktigt att signalera självförtroende. Om du är orolig kring att barnet ska ha problem att trivas i bärselen kommer du obönhörligen överföra dessa känslor till barnet. Så gå in med inställningen att barnet kommer trivas i selen så ökar chanserna radikalt att det faktiskt blir så. Bli inte rädd om barnet börjar gråta eller verka obekväm. Det är helt naturligt för barn, likväl som vuxna människor att vara skeptisk till att prova nya saker.

Ett tips är att försöka avleda uppmärksamheten genom olika typer av synstimulin eller att du helt enkelt rör dig mycket för att på så sätt vagga in barnet i lugnet. Egentligen kan man ju se bärsjalen som den bärmetod som ligger närmast att faktiskt befinna sig i magen, så i det generella fallet bör det också vara det mest bekanta sättet att bli buren på.

Är det inte dumt att vänja sitt barn vid bärsjal

Nej, när det gäller såhär små barn är behovet av närkontakt väldigt stort och det är faktiskt helt oproblematiskt. Du kommer själv känna av när det inte är praktiskt rimligt att bära barnet i bärjsal längre. Då är det viktigt att du står fast vid ditt beslut eftersom barnet naturligtvis kommer reagera när något bekant tas bort. Om du som förälder är tydlig och har bestämt dig innan kommer avvänjningsfasen gå relativt snabbt och smärtfritt. Om du däremot börjar vela fram och tillbaka kommer du så frön av oro i barnet som inte riktigt vet hur den ska förhålla sig. Lita gärna till känsla och instinkt, men kom också ihåg att stark kärlek gärna kommer lastat med överbeskyddning.

Om du under en period vill växla mellan att låta barnet sova i vagn och bärsele går det naturligtvis bra, men ta i beaktning att det kan innebära en viss osäkerhet för barnet gällande vad som är säkrast eller normalt.

Är bärsjal farligt?

Nej, det finns inget som tyder på att bärsjal eller bärsele skulle vara farligt för barnet. Tvärtom är dess popularitet delvis ett resultat av det är en trygg och smart produkt som underlättar livet för både föräldrar och barn. Så att det skulle vara farligt är inget du behöver bekymra dig för.

Då är det troligtvis mer riskfyllt att alltid bära barnet på höften.

5.0
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 1 review)

Leave a Comment

Thanks for submitting your comment!